Зірка на ймення Кіра

22.01.2013
Зірка на ймення Кіра

Кіра Муратова.

Один iз найавторитетніших фестивалів Європи за 42 роки існування визначив свою політику в бік кінематографа країн, що розвиваються, та зосередився на молодому поколіннi кінематографістів. Так у конкурсну програму потрапляють переважно молоді режисери, для яких голландський фестиваль стає стартовим майданчиком. Цього року організатори продовжили закладену традицію пошуку нових імен у царині кіно — в основному конкурсі жодного іменитого режисера. Натомість спектр представлених країн може скласти достойну конкуренцію таким велетням, як Каннський та Венеціанський кінофестивалі: Таїланд, Англія, Іран, Мексика, США, Чехія, Аргентина, Угорщина, Австрія, Італія, Китай, Бразилія, інші.

До суддівства молодих дебютантів цього року долучиться український режисер Сергій Лозниця. Водночас він опиниться і на лаві конкурсантів — короткометражний фільм Сергія під назвою «Лист» потрапив до конкурсу короткого метра. До того ж останній хіт Лозниці «У тумані», що здобув нагороду FIPRESCI у Канні та нагороду в категорії «Кращий фільм» на Одеському міжнародному кінофестивалі, у Роттердамі включено до програми «Спектрум». Така увага до Лозниці не є випадковою — він у фаворі в організаторів ще з 2010–го, коли його перша повнометражна стрічка «Щастя моє» здобула нагороду Роттердамського кінофестивалю у категорії «Кращий дебют».

У складі міжнародного журі — скандальний китайський художник–дисидент Ай Вейвей. Попри заборону покидати країну через домашній арешт, під яким митець перебуває з 2011 року, він і надалі веде активну діяльність далеко за межами КНР. Так, на Першій київській бієнале Ай Вейвей дистанційно представляв свою масштабну інсталяцію «Голови зодіака». З колегами на Роттердамському кінофорумі новоспечений член журі спілкуватиметься в режимі онлайн через пряму трансляцію.

Українську «делегацію», окрім Лозниці, представлятимуть Мирослав Слабошпицький та ветеран вітчизняного кіно — Кіра Муратова. Остання робота Слабошпицького «Ядерні відходи», що вже встигла завоювати «Срібного леопарда» на фестивалі у Локарно, ввійшла до секції «Спектрум», що, на відміну від основного конкурсу, складається із одних «вершків». Ця секція показує останні повнометражні роботи досвідчених режисерів і художників, які забезпечують, на думку Роттердамського кінофоруму, істотний внесок у міжнародну культуру кіно. Наприклад, серед заявлених прем’єр — психологічна драма про нестабільного підлітка «Ти і я» Бернардо Бертолуччі, хіти Венеціанського кінофестивалю «Майстер» Пола Томаса, Андерсона та «П’єта» Кім Кі Дука, головна фестивальна провокація 2012 року — «Рай:Віра» Ульріха Зайдля, претендент на «Оскар» у категорії «Найкращий іноземний фільм» — політична драма «Ні» Пабло Ларрейна, містичний триллер «Комплекс» від винахідника класичного японського хоррору культового режисера Хідео Накати тощо. Закриватиме секцію і весь фестиваль детективна стрічка Пак Чхан–Ука під назвою «Стокер» iз Ніколь Кідман у головній ролі.

Одна з найдосвідченіших режисерів східної Європи Кіра Муратова 50 років своєї кінокар’єри святкуватиме у Голландії — вперше за межами СНГ пройде повна ретроспектива фільмів режисерки. У рамках тематичної секції «Нові сигнали» фестиваль покаже 20 фільмів українки, починаючи зі спільної її дипломної роботи з тодішнім чоловіком Олександром Муратовим «Біля крутого яру» (1962) і закінчуючи останньою стрічкою пані Муратової «Вічне повернення» (2012), що представляла цього року Україну на Римському кінофестивалі. «По–справжньому унікальною її робить те, що вона не підкоряється жодній інституціалізованій кінотрадиції або кіноконтексту, крім власних. Навпаки: вона завжди опиралася і знищувала будь–які ніші, в які її вписували. Це одна з причин, чому вона досі не остаточно визнана у фестивальному світі й серед синефілів», — свідчать організатори Роттердамського фестивалю у коментарі до ретроспективи.

Роттердамський кінофорум розпочнеться 23 січня, а завершиться 3 лютого. Голов­ною нагородою та символом фестивалю є Роттердамський тигр.