Ураганна «Сирена»

22.01.2013
Ураганна «Сирена»

Леся Цуренко «дожила» до третього кола «АО–2013». Фото Рейтер.

Рухаючись назустріч вирішальному матчу відкритої першості Австралії 2013 року, чоловічий та жіночий тенісний бомонд уже дістався чвертьфінальної стадії, де в кожному матчі гратиме один із представників першої четвірки сіяних гравців. Наразі ж нікому не вдалося зупинити фаворитів турніру, де, нагадаємо, розігрують рекордний призовий фонд — 30 млн. австралійських доларів. Найближче до сенсації був швейцарець Станіслас Ваврінка, який більше п’яти годин опирався найсильнішому тенісисту планети Новаку Джоковичу. Однак серб, який у Мельбурні захищає виграний минулого року титул, у п’ятисетовому марафоні таки дотиснув 15–ту ракетку турніру — 1:6; 7:5, 6:4, 6:7 (5:7), 12:10. Цікаво, що поєдинок завершився близько другої години ночі за місцевим часом. Також бар’єр четвертого раунду здолали Роджер Федерер (2), Енді Маррей (3) та Давид Феррер. (4).

Натомість друга ракетка WTA Марія Шарапова намагається якнайменше проводити часу на спекотному австралійському повітрі. Відтак ураганний теніс, що демонструє російська «Сирена», дозволив їй програти мiнiмальну кiлькiсть геймів на шляху до чвертьфіналу. Усього лише п’ять розіграшів Шарапова віддала своїм візаві. Цікаво, що перші два матчі на турнірі Маша взагалі виграла «під нуль». У третьому колі вона подолала імениту американку Венус Уїльямс (6:1, 6:3), у четвертому — розчавила бельгійку Фліпкенс (6:1, 6:0). Відзначимо, що одразу троє представ­ниць Росії гратиме в чвертьфіналі. Одна з них — Світлана Кузнєцова — зустрічатиметься з чинною чемпіонкою «Аустреліен Оупен», першим номером посіву, білорускою Вікторією Азаренко. На шляху до фіналу Світлана перемогла Каролін Возняцьки, котра раніше, в третьому колі, вибила з розіграшу нашу співвітчизницю Лесю Цуренко. Попри поразку, киянка залишала «Мельбурн–парк» усмiхненою. Власне її турнірний шлях в одиночному розряді «АО–2013» був найдовшим поміж українців і став найкращим в історії турнірів «Великого шолому».

Водночас Сергій Стаховський, який уже в першому раунді залишив «одиночку», у компанії з росіянином Максимом Южним покращив статус своїх парних виступів на відкритій першості Австралії. Українець, котрий, до слова, був єдиним представником вітчизняного тенісу в змаганнях дуетів, разом із Южним дістався до третього кола змагань, де україно–російський тандем програв чесько–італійській парі Длоуги/Браччіалі — 6:7 (3:7), 6:1, 6:7 (4:7).