НОВИНИ ПЛЮС

18.01.2013

Провал пенсійної реформи. І не тільки пенсійної...

Нова міністр соціальної політики Наталія Королевська визнала, що пенсійна реформа, розпочата Тiгіпком, неефективна. «Підвищення пенсійного віку для жінок iз 55 років до 60, крім негативних наслідків, ні до чого не привело», — цитує її прес–служба міністерства. Також, на думку Королевської, велетенський дефіцит Пенсійного фонду, за підсумками минулого року (а це 27,2 млрд. грн.), збережеться і в 2013 році, «у тому числі й через недієздатність проведеної реформи». Міністр натякнула на можливий перегляд реформи.

Тим часом на вчорашньому засіданні Комітету з економічних реформ Президент Віктор Янукович вказав на низький рівень проведення реформ у країні та назвав «саботажем» дії багатьох урядовців. Голова уряду Микола Азаров визнав, що «рівень проведення реформ не може нас задовольнити», цитує його УНІАН.

Держава Україна програє своїм співвітчизникам у Євросуді

Європейський суд iз прав людини оприлюднив 211 рішень у справах проти України. У 206 iз них Україна програла. Найбільш очікуваного вердикту Євросуду — щодо першого позову Юлії Тимошенко — у цьому переліку немає, констатує «Коммєрсант–Україна». Загалом програні Україною справи стосуються невиконання рішень національних судів. Так, у 118 випадках позивачі скаржилися, що Україна не забезпечила виконання рішень, в яких пересічний громадянин виграв суд у держструктури чи підприємства, що перебуває в державній власності.

У ногу з Малі

Згідно зі звітом Міжнародної неурядової організації «Фрідом Хауз», наша країна опинилася у списку держав, де з 2008 року зафіксовано найбільше зниження показників демократії. За останнi чотири роки Україна скотилася «в компанію» до Малі, Гвінеї–Бісау, Ефіопії, Руанди, Еритреї, Еквадору, Шрі–Ланки, Мадагаскару. Тут, за оцінками експертів «Фрідом Хауз», відбулося найстрімкiше знецінення демократичних цiнностей. «В Україні відзначено зниження позицій у зв’язку з погіршенням якості проведення парламентських виборів, збільшенням тиску уряду на опозицію та новий закон на користь російськомовної частини населення і водночас iз ним ігнорування менш численних меншин», — йдеться у звіті.

Чи можлива корида в Міноборони?

Президент Янукович призначив заступником міністра оборони натомість звільненого Дмитра Пляцука — Артуро Франциско Бабенка. Цей чоловік працював заступником голови Севастопольської міськдержадміністрації. Народився 1962 року на Полтавщині й по батьківській лінії має іспанське коріння.