Удома й стіни допоможуть?

17.01.2013

Лише кілька тижнів тому в Сербії завершився жіночий чемпіонат Європи з гандболу, а вже в іншій країні Старого світу стартував чоловічий «мундіаль». Проте, якщо на єврофорумі українські вболівальники могли повболівати за свою збірну, то вiд планетарної першості вони такого задоволення не матимуть. Нагадаємо, що наші гандболісти, проваливши відбір на ЧС, не потрапили до числа 24 учасників турніру, який 11 січня стартував в Іспанії.

На домашньому «мундіалі» «Червона фурія» всерйоз готується розміняти «бронзу» попереднього чемпіонату світу на нагороди вищої проби. Не останню роль для успіху своєї збірної мають зіграти вболівальники. Матч–відкриття проти посередньої збірної Алжиру відвідала 11–тисячна армія гарячих піренейців на чолі з принцом Іспанії Філіпом. «Грати вдома — це завжди велика відповідальність для команди, але ми готові до такого тиску. У будь–якому разі, граючи всі матчі вдома за підтримки своїх уболівальників, ми матимемо додаткову перевагу над опонентами», — сказав тренер іспанців Валеро Рівера.

Як свідчить статистика, на попередніх 22 турнірах господарі вигравали «золото» лише чотири рази. Не часто. Хай там як, але іспанці мають досвід «золотих» перемог і сподіваються, що після виграшу туніського ЧС–2005 до них вдруге прийде великий успіх. Цікаво, що лише тричі світову першість проводили за межами Європи: в 1997 році її приймала Японія, в 1999–му — Єгипет, у 2005–му — Туніс.

Першими відчули силу господарів гандболісти Алжиру, які програли «Червоній фурії» тринадцять пунктів. Хоча значно більше за єгиптян постраждали австралійці, які поступилися команді Рівери з різницею в 40 м’ячів. Але дивуватися розгромам представників Зеленого континенту не варто, адже на попередніх «мундіалях» вони програли всі свої матчі. Водночас ключові поєдинки для іспанців — попереду, проте три стартові перемоги над аутсайдером «пульки» «D» їм уже гарантували участь в основному раунді чемпіонату, куди потрапляють по три кращі команди з кожної із чотирьох груп.

Відзначимо, що в секстеті «А» та «В» лідирують чемпіони та віце–чемпіони попереднього ЧС — французи та данці, а в групі «С» без поразок ідуть серби та словенці. Стовідсотковий результат після трьох матчів наразі має й опонент іспанців по кваліфікаційній «пульці» — хорвати, які на минулій першості виграли найбільшу кількість двобоїв, хоча, в підсумку, залишилися без нагород. Водночас французи у разі перемоги в Іспанії можуть стати першою командою, яка тричі поспіль виграє титул чемпіонів світу.

ТАБЛО

Чемпіонат світу з гандболу (Іспанія). Чоловіки. 3–й тур. Група А. Туніс — Чорногорія — 27:25, Німеччина — Аргентина — 31:27, Франція — Бразилія — 27:22.

Турнірне становище: Франція — 6, Німеччина, Туніс — 4, Аргентина, Бразилія — 2, Чорногорія — 0.

Група В. Катар — Росія — 22:29, Македонія — Ісландія — 19:23, Данія — Чилі — 43:24.

Турнірне становище: Данія — 6, Ісландія, Росія, Македонія — 4, Катар, Чилі — 0.

Група С. Пд. Корея — Білорусь — 20:26, Сербія — С. Аравія — 30:20, Словенія — Польща — 25:24.

Турнірне становище: Сербія, Словенія — 6, Польща — 4, Білорусь — 2, Пд. Корея, С. Аравія — 0.

Група D. Алжир — Єгипет — 24:24, Іспанія — Австралія — 51:11, Хорватія — Угорщина — 30:21.

Турнірне становище: Іспанія, Хорватія — 6, Угорщина — 4, Єгипет, Алжир — 1, Австралія — 0.