Кажу виразно: «Стоп, виразко!»

16.01.2013
Кажу виразно: «Стоп, виразко!»

Майже 70% людей мають у шлунку хелікобактерію. «Задобрить» її лише здоровий спосіб життя. (з сайту farmaspravka.com.)

Багато ушкоджень? Вільніше мікробам...

Виразкова хвороба шлунка — сьогодні досить поширене захворювання. За спостереженнями вітчизняних медиків, в Україні майже 10 вiдсоткiв населення страждає від цієї недуги. А, за даними Міністерства охорони здоров’я, виразкову хворобу шлунка і дванадцятипалої кишки в Україні мають 160 осіб на 1000 населення.

Як відомо, 2005 року австралійські вчені Барі Маршалл і Робін Уоррен отримали Нобелівську премію за відкриття мікроба хелікобактерія — саме його назвали «основною причиною виразки шлунка». І тут же народився міф, що виразка «заразна», майже як хвороба брудних рук — дизентерія. Однак дослідження показали: хелікобактерія «проживає» на слизовій оболонці шлунка майже в 70 відсотків людей. Але ж не всі вони мають виразку. Лікарі стверджують: проблема не в самій бактерії, а у сприятливих умовах для її розмноження. Що більше ушкоджень на слизовій оболонці шлунка, то вільніше там мікробам.

Обережно з аспірином!

Що ж насправді шкодить шлунку?

— Серед головних загроз — стреси, алкоголь і куріння, — пояснює лікар–гастроентеролог вищої категорії Ольга Стельмашевська. — Досвід підтверджує: кожен другий пацієнт отримує виразку на нервовому ґрунті. А нікотин руйнує слизову оболонку, тож цигарка — надійний «помічник» для хелікобактерії. Алкоголь роз’їдає слизову оболонку шлунка, знижує захисні сили організму, притупляє реакції нервових рецепторів.

Гострі страви, оцет та консерванти також погіршують стан слизової оболонки. Міна сповільненої дії — нераціональне харчування, яке цілком здатне спровокувати виразку. Уважно ставтеся до вживання деяких ліків, зокрема антикоагулянтів (засобів, що розріджують кров). Той же аспірин (ацетилсаліцилова кислота), потрапляючи безпосередньо на слизову шлунка, руйнує її. Тому лікуватися аспірином можна тільки після їжі, — застерігає доктор Стельмашевська. — А якщо ви вживаєте ліки постійно (скажімо, при хворобах серця, схильності до тромбозів), то краще використовувати аспірин, що розчиняється не в шлунку, а в кишківнику, наприклад, аспірин–кардіо.

При підвищеній кислотності біль у шлунку швидко втамовується молоком або дрібочкою соди на склянку води. Багато хто саме в такий спосіб знімає бо­льовий напад. «Однак таким чином угамовується лише біль — у шлунку розбавляється соляна кислота. Це не лікування», — наголошує гастроентеролог.

Рятівники — алое, морква, обліпиха

Нині багато фахівців вважають, що оперувати — «зашивати» — виразку марно, оскільки хелікобактерію цим не знищити, вона без зусиль знайде місце, де поселитися. Але це не зовсім так. Коли хвороба задавнена, є кровотечі й небезпека перфорації, тобто прориву, операція — єдиний спосіб врятувати життя.

Однак це — крайній варіант. Нині при виразці успішно практикують комплексне лікування препаратами, що пригнічують секрецію шлункової кислоти і розвиток бактерій, пояснює Ольга Стельмашевська. «Якщо хворий дотримуватиметься всіх рекомендацій, на повне зарубцювання виразки піде 4—6 тижнів. А далі — справа профілактики, — вважає лікар. — Головне — вчасно приймати їжу, щоб шлунок не виділяв кислоту, яка роз’їдатиме стінки. Їжте потроху, 5—6 разів на день. Не обов’язково вживати протерту їжу. Вже доведено, що така дієта особливих результатів не дає. Досить дотримуватися дієти №1: каші, картопляне пюре, локшина, відварені або тушковані м’ясо і риба, варені овочі. Також добре загоюють ранки і відновлюють слизову сік свіжої капусти, морквяний сік, мед, сік алое, олія обліпихи, відвар або сік подорожника».

Дехто вважає, що виразку можна вилікувати таким «народним рецептом», як горілка. Проте науці досі відомі лише факти, коли оковита якраз доводила до виразки, а не навпаки. «І все ж серед пацієнтів із виразковою хворобою живе міф про чудесну «горілкотерапію», — дивується Ольга Стельмашевська. — Насправді міцний алкоголь погано діє на слизові оболонки, зокрема й шлунка. Щоб виразка зарубцювалася якомога швидше, від алкоголю на час лікування слід узагалі відмовитися. Навіть від пива — воно підвищує кислотність шлункового соку».

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!

Основна скарга при виразковій хворобі, нагадує лікар, — періодичний біль у підреберній ділянці, пов’язаний із прийомом їжі. В одних випадках він виникає через півгодини чи годину після їжі, в інших — через 2–4 години після трапези або натщесерце («голодний біль», що минає після прийому їжі). Біль супроводжує печія. Тож якщо у вас є названі симптоми, негайно звертайтеся до лікаря, аби не задавнювати хворобу.