«Автономнi» ґрати

16.01.2013

У Сумах завершився суд над юнаками, звинуваченими в антисоціальних діях. «Антинародна влада звинуватила чотирьох патріотів..., якi виступають проти режиму Януковича, у екстремізмi... Одного із затриманих, Ігоря Ганненка, звинуватили в акції, до якої він не мав жодного відношення. З нього вибили зізнання. Після катувань хлопець місяць не міг ходити. За цим же сценарієм репресували Писарцова Михайла та Данилова Дмитра, які вже більше року утримуються в СІЗО», — йдеться у зверненні організації «Чорний комітет».

Близько півтора року тому в місті активно обговорювали епізоди, в яких пізніше звинуватили згаданих юнаків: були заляпані фарбою та обмальовані свастикою синагога й мечеть. Потім хтось кинув запал і спричинив пожежу в кімнаті гуртожитку, де жили іноземцi. А найневиннішим було малювання на стiнах трафаретних портретiв Януковича нiбито з простреленою головою.

Нині суд вирішив, що зібраних доказів достатньо для вироку: Писарцов i Данилов позбавлені волі на два роки, Ганненко — на рік та вісім місяців. Ще один засуджений Володимир Никоненко відбуде рік трудової колонії. Хоча, за деякими даними, правоохоронцi обiцяли радикалам умовне покарання.

«Чорний комiтет» наголошує: мiлiцiя продовжує переслiдувати їхнiх «автономних нацiоналiстiв».

«Ми казали хлопцям, що для громадської діяльності необхідна гласність, — пояснює «УМ» голова обласної організації Молодіжного націоналістичного конгресу Олександр Бойко. — Але вони віддавали перевагу «підпільній» роботі». Свого часу в МНК мали намір співпрацювати з цими активістами, але не вийшло. Хлопці позиціонували себе як «автономні націоналісти», потім — як члени «автономного опору», нині схиляються до соціального опору. На думку Бойка, вони відходять від ідей українського націоналізму, а атрибутику й риторику калькують у євронацистів. Із цього приводу був конфлікт, коли МНК виступив проти розмальовування міста свастикою.

«Їхня організація, схоже, збиває молодь з пантелику. Така діяльність нагадує мені про доктрину національної безпеки Росії, яка планувала створювати організації, що імітують екстремістську діяльність, аби виявляти активну молодь і нейтралізувати її», — каже Олександр Бойко.

А ТИМ ЧАСОМ...

Європейський суд iз прав людини почав розгляд справи українки Галини Швидкої, яка 24 серпня 2011 року зрізала стрічку з прізвищем Президента Януковича з вінка, який той покладав до пам’ятника Шевченку в Києві. Про це повідомила прес–служба ВО «Батьківщина».

Пенсіонерка Швидка, нагадаємо, відсиділа 10 діб за «псування особистого майна Президента» — саме такою приватною власністю було визнано вінок, який гарант поклав до підніжжя пам’ятника. Крім того, Шевченківський райсуд Києва побачив у діях пані Швидкої «грубу, цинічну неповагу до суспільства та моралі». Галина Швидка намагалася оскаржити це рішення в апеляційних інстанціях України, але марно. Тоді подалася шукати правди до Страсбурга.