За «піаніно» — в буцегарню?

16.01.2013

Фракції опозиції пробують побороти «кнопкодавство» у Верховній Раді правовими шляхами — через рішення судів та впровадження посиленої відповідальності за неперсональне голосування депутатів, що суперечить Конституції.

Так, фракція «УДАР» представила власний план дій щодо боротьби з голосуванням чужими картками. Він складається з п’яти пунктів. Як повідомив лідер «УДАРу» Віталій Кличко, його політична сила оскаржить останні рішення парламенту, ухвалені зусиллями «піаністів». «Представники «УДАРу» з усіх регіонів України подають позови до Адміністративного суду на дії ВР щодо порушення Конституції і регламенту», — повідомив Кличко, зазначивши, що ці позови будуть доповнені відео– та фотоматеріалами, які засвідчують порушення.

Крім того, «УДАРівці» звернуться до Кон­ституційного Суду для визнання неособистого голосування неконституційним та ініціюватимуть розгляд легітимності голосувань у ВР профільними комітетами парламенту. «З початку наступної сесії «УДАР» буде контролювати письмову реєстрацію народних депутатів перед кожним засіданням. Ми вимагатимемо від спікера оголошувати, хто з депутатів відсутній, і блокувати їхні картки», — пообіцяв Кличко.

Також «УДАР» зареєстрував постанову з вимогою введення в дію так званої «сенсорної» кнопки — системи «Рада–3», а «до введення в дію системи особистого голосування Верховна Рада не повинна працювати у сесійному режимі, — сказав лідер «УДАРу» на позавчорашньому брифінгу. — Якщо цього не буде зроблено, опозиція повинна висловити політичну недовіру спікеру».

Нагадаємо, співвідношення сил у парламенті зараз таке, що Партія регіонів із сателітами може ухвалювати рішення фактично лише за допомогою незаконного використання карток своїх відсутніх депутатів. Тож опозиція прагне унеможливити «кнопкодавство». Так, позавчора у ВР було зареєстровано законопроект про введення кримінальної відповідальності за порушення порядку голосування на засіданнях парламенту. Автори документа — лідери трьох фракцій Арсеній Яценюк, Віталій Кличко та Олег Тягнибок. Причому до криміналу за «піаніно» пропонують притягувати депутатів і в Криму, і в місцевих радах.

За даними ЗМІ, у фракціях «Регіонів» та КПУ цей проект називають «юридичною безграмотністю», адже парламентарії захищені депутатською недоторканністю.

ЯВКА

«Свобода» — найбільш дисциплінована, Іванющенко — прогульник №1

За підрахунками експертів громадської мережі «Опора», протягом першої сесії ВР VII скликання найбільш дисциплінованими виявилися депутати фракції ВО «Свобода», чий показник відвідуваності пленарних засідань становить 99%.

Високий рівень продемонстрували фракції «УДАРу» та КПУ — по 96%.

Менш відповідальними виявилися члени фракцій Партії регіонів та ВО «Батьківщина». Їх показник відвідуваності — 88% і 87%, відповідно.

Лідером за кількістю прогулів є умовна група позафракційних депутатів, які були присутні на 84% засідань.

У індивідуальному антирейтингу найбільших прогульників перше місце посідають депутати від Партії регіонів і ВО «Батьківщина» — Юрій Іванющенко та Леонід Ємець. Кожен із них пропустив 83% пленарних засідань. Ще шість депутатів (один із фракції «Батьківщина», п’ять — ПР, один позафракційний) не відвідали 67% засідань Ради. Це Ігор Скосар, Артем Щербань, Павло Балога, Олександр Волков, Сергій Тігіпко та Андрій Табалов. Ще 15 депутатів пропустили половину засідань.