Їхні сани їдуть самі

16.01.2013

Чемпіонат Європи з санного спорту, що минулого уїк–енду відбувся в Оберхофі, став цілковитим тріумфом господарів — саночників Німеччини. Долаючи трасу майже із заплющеними очима, вони перемогли в усіх без винятку дисциплінах, а в одиночних видах — окупували весь п’єдестал.

Найшвидшим у чоловіків став Фелікс Лох. За підсумками двох заїздів його перевага над першим номером української збірної Андрієм Кісем склала майже три секунди. На жаль, українські саночники вдома не мають повноцінних умов для тренувань, тож на Батьківщині займаються загальнофізичною підготовкою, а льодову частину програми проходять за кордоном. Лідер нашої чоловічої збірної, який посів 26–те місце, виявився єдиним із трьох українців, котрому вдалося пробитися до основного раунду змагань. Щоправда, показав там останній час. Андрій Мандзій та Олександр Оболончик через низьку швидкість виконали лише один, кваліфікаційний, спуск.

Найкращий час поміж жінок належить Наталі Гейзенбергер. Українка Марина Галайджян, відставши від чемпіонки Європи на 1,7 сек., посіла 16–те місце. Як сказав «УМ» провідний тренер із санного спорту Сергій Степаненко, Марина — єдина представниця саночної збірної України, яка на єврофорумі виконала поставлене перед нею завдання. Натомість Анастасія Полуситок і дует Іван Вінницький/Олег Фітель обмежилися кваліфікаційними заїздами й без часового результату посіли в підсумковому протоколі 20–ту позицію (чемпіонами в двомісних санях стали Тоні Еггерт та Саша Бенекен).

Відзначимо, що 44–й чемпіонат Європи став першим, на якому провели офіційні старти в естафеті. Раніше цей вид змагань проходив у тестовому форматі, однак перед дебютом на Олімпіаді в Сочі Міжнародна федерація санного спорту нарешті розіграла нагороди в цих вельми захопливих стартах. Серед дев’яти збірних українська естафетна команда, складена із найсильніших представників у кожній дисципліні, показала сьомий результат.