І ти, «Беркут»?!

16.01.2013

Хоч як прикро це визнавати, але головна інтрига другого сезону Професіональної хокейної ліги України — не боротьба за чемпіонський титул, а питання виживання самої організації. Події, які супроводжують другий рік існування ПХЛ, більше схожі на агонію, ніж на прогресивне зро­стання. Зіткнувшись із величезними фінансовими проблемами, Ліга нині схожа на важко хворого пацієнта, порятунок якого можливий лише за умови дорогої операції. «Усе залежить від фінансування. На даному етапі в нас є клуби, гравці, але немає грошей. Зараз найголовніше завдання — пережити січень, адже його вважають найскладнішим у фінансовому плані», — пояснює в коментарі «УМ» причини занепаду організації керівник її спортивного департаменту Юрій Гунько. — Перший сезон ПХЛ вийшов хорошим, усі побачили, як високо було піднято планку. Проте підтримувати її на тому ж рівні можуть не всі».

Якщо негаразди львівських «Левів» та київського «Сокола» мало кого дивують, то позавчорашній невиїзд на гостьовий матч до Білої Церкви амбіційного і, здається, фінансово благополучного лідера — «Беркута» — відверто здивував. У клубі Давида Жванії за два дні так і не пояснили причини неявки на гру з «Білим барсом». У ПХЛ кажуть, що їх просто по­ставили перед фактом.

«Незабаром відбудеться засідання суддівсько–дисциплінарного комітету, де ухвалять рішення щодо долі цього матчу. Якщо «Беркут» надасть документи, які виправдають його неявку, буде призначено перегравання, в іншому разі — технічна поразка киян», — пояснює Гунько.

Хай там як, а зрозуміти причини демаршу «беркутівців» важко. Учора команда, ніби нічого й не сталося, готувалась до домашнього поєдинку з чинним чемпіоном — «Донбасом–2». «Ніщо не свідчить про те, що цей матч не відбудеться», — повідомили «УМ» у ПХЛ та ХК «Беркут».

Водночас зрозуміло, що в такому форматі — із постійними страйками, локаутами й ультиматумами — Ліга довго функціонувати не зможе. «Потрібно збирати керівників клубів і домовлятися», — каже директор спортивного департаменту ПХЛ. Юрій Гунько не виключає, що одним із консенсусних рішень може стати переформатування ПХЛ, впровадження ліміту на легіонерів і вікового цензу для гравців (тобто, по суті, перетворення чемпіонату на молодіжний).

ТАБЛО

ПХЛ. «Динамо» (Х) — «Компаньйон» — 2:3 Б (переможний буліт — Курилін), «Леви» — «Сокіл» — 3:4.

Турнірне становище: «Беркут» — 61 (24 матчі), «Компаньйон» — 45 (27), «Сокіл» — 45 (26), «Динамо» (Х) — 43 (27), «Донбас–2» — 40 (26), «Леви» — 33 (26), «Білий барс» — 6 (26).