Одна за чотирьох

16.01.2013
Одна за чотирьох

У Мельбурні Леся Цуренко поквиталася з російською фавориткою за поразку в Брісбені. (Рейтер.)

Невдалим, майже провальним, видався старт українських тенісистів на відкритій першості Австралії. Із чотирьох «бійців», які потрапили до основної сітки «Аустреліен оупен–2013», стартовий бар’єр подолала лише Леся Цуренко. Цікаво, що і її звитягу над росіянкою Анастасією Павлюченковою, 24–им номером посіву, і поразки двох перших чоловічих ракеток України — Олександра Долгополова та Сергія Стаховського — можна назвати сенсаційними.

З огляду на співвідношення місць у рейтингу WTA — 24–те проти 85–го, Павлюченкова вважалася фавориткою. Вочевидь росіянці додавала впевненості і нещодавня перемога над Цуренко у півфіналі турніру в Брісбені. Тоді, нагадаємо, 21–річна уродженка Самари віддала перший сет, але переламала хід поєдинку на свою користь й доволі легко довела матч до переможного завершення. Власне, за схожим сценарієм починався вчора й поєдинок на сьомому котрі «Мельбурн–парку». Опонентки обмінялися виграними сетами — 7:5 на користь Лесі, 3:6. Проте якщо два тижні тому після програної другої партії українка розклеїлася, то тепер знайшла сили на тривалий вирішальний бій. Третій сет, який киянка виграла з рахунком 7:5, тривав аж 53 хвилини — майже стільки часу дівчата витратили на перші дві партії.

У заключному сеті суперниці досить мало помилялися. Як свідчить статистика, Цуренко припустилася лише двох невимушених помилок, Павлюченкова — трьох. Дещо краще виглядала українка й у конструктивній фазі, активно вигравши 42 м’ячі, проти 36 таких — у суперниці. Успішна гра в третьому сеті дозволила нашій співвітчизниці зробити на один брейк–пойнт більше і в підсумку здобути доволі несподівану перемогу над сіяною опоненткою.

Натомість 18–й номер посіву чоловічої сітки — Олександр Долгополов — неочікувано програв. Щоправда, відкривати турнір на «Маргарет Корт–арені» Сашкові довелося з вельми незручним опонентом — темношкірим французом Гаелем Монфісом (86–ша ракетка світу), який упродовж останніх п’яти сезонів неодмінно доходив до третього кола цих змагань. Хоча й Сашко може похвалитися виступом у чвертьфіналі «АО–2011». Проте цьогорічний турнір однозначно стане найгіршим в австралійському резюме нашого лідера. Для Долго чемпіонат закінчився після чотирьох сетів — 7:6 (9:7), 6:7 (4:7), 3:6, 3:6.

Сергій Стаховський уже звик вилітати з турнірів «Великого шолому» на ранніх етапах, проте вчорашня поразка литовському «кваліфаєрові» Рікардасу Беранкісу виглядає аж надто легковажно — 6:2, 7:6, 7:5.

Натомість лідери світового тенісу не збираються швидко зачохляти ракетки. Без проблем перше коло подолали Енді Маррей (3) та Вікторія Азаренко (1), Роджер Федерер (2) та Серена Уїльямс (3). До несподіванок другого дня змагань варто віднести фіаско сьомої сіяної, італійки Сари Еррані, яка поступилася іспанці Наварро, та невдачу німця Томмі Хааса (19), котрий у п’яти сетах програв фіну Яркко Ніємінену. А головна наразі сенсація — провал росіянки Надії Петрової (12) у матчі з 42–річною (!) Кіміко Дате–Крумм — 2:6, 0:6. Відтак японська ветеранка записала своє ім’я в історію як найстарша тенісистка, що будь–коли вигравала матчі на «Аустреліен оупен».