Посиділи по–сімейному

15.01.2013
Посиділи по–сімейному

«Фінальна» штовханина в Раді. (Рейтер.)

Не без скандалу, але «регіональна» більшість у Верховній Раді таки затвердила 45–річного Ігоря Соркіна головою Нацбанку. У п’ятницю — останній день першої сесії — вже об 11:11 табло в сесійній залі показало 231 голос «за». Результату було досягнуто зусиллями фракцій Партії регіонів (187 голосів із 209 можливих, серед відсутніх — Павло Балога), КПУ (31 із 32, крім Симоненка) та позафракційних (13 із 27; відсутні — батько й син Табалови, Чудновський, Єрємєєв, Івахів, Лабунська, не голосували — Віктор Балога, Петьовка та ін.).
Менш як добу опозиція могла вважати хитання у «Регіонах» своєю перемогою. А коли «згори» надійшов чіткий сигнал, провладні депутати таки згуртувалися навколо висуванця «Сім’ї».

Ну й нахаби!

За однією з версій, провал кадрових рішень щодо НБУ в четвер був пов’язаний не так із небажанням «регіоналів» порушувати вимоги щодо особистого голосування, як із тим, що дві групи впливу у фракції ПР — «старі донецькі» та «лобі «Росукренерго» — вирішили провчити «Сім’ю», змусивши старшого й середульшого Януковичів, Арбузова і К° рахуватися зі «старими олігархами». Адже що ж це виходить, якщо Соркін не побажав не тільки представляти програму своїх дій у Нацбанку, а навіть проігнорував прохання зустрітися із президією фракції ПР! «Сім’я» у своєму наступі на чільні державні посади знахабніла вже настільки, що вважає, ніби її рішення мають реалізуватися без жодних обговорень та вагань.

Хай там як, а в п’ятницю зранку «більшовики» спершу видали потрібну кількість голосів за звільнення Сергія Арбузова з посади голови НБУ (адже Президент зробив його першим віце–прем’єром), а відтак затвердили на чолі Нацбанку іншого донеччанина — Ігоря Соркіна.

Під звуки «піаніно»

При цьому реальних прихильників такого рішення в сесійній залі було значно менше, ніж 231. Учора на брифінгу представник «Батьківщини» Микола Томенко оприлюднив список із 22 депутатів від Партії регіонів, чиї картки проголосували за призначення Соркіна, хоча самі нардепи не зареєструвалися у ВР письмово.

Перелік «регіоналів», замість яких голосували колеги–«кнопкодави»: Аркалаєв Н. Д., Богословська І. Д., Веревський А. М., Волков О. А., Денисенко А. П., Дудка О. І., Зубик В. В., Іванющенко Ю. В., Кацуба В. Н., Клімов Л. М., Лелюк О. В., Мисик В. Ю., Онищенко О. Р., Сальдо В. В., Селіваров А. Б., Тихонов В. М., Хомутиннік В. Ю., Царьов О. А., Циркін І. М., Чертков Ю. Д., Шаблатович О. М., Щербань А. В.

Напередодні лідер «Батьківщини» Арсеній Яценюк обіцяв блокування президії, якщо голосування щодо НБУ здійснюватиметься не персонально. Але, як завжди, слова Арсенія Петровича мали небагато спільного зі справою. Опозиція певним чином намагалася фіксувати «гру на піаніно», знімати її на відео, фото, але дарма. Коли Марія Матіос з «УДАРу» спробувала завадити голосуванню одного з «регіоналів» чужою карткою, Юрій Чертков схопив письменницю за руку і випровадив із «чужого монастиря» — «попросив не лізти не в свою справу». Рішення щодо НБУ ухвалено, і спроби опозиції оскаржити його через порушення вимоги щодо особистого голосування вочевидь буде марним, як це було вже не раз.

Тим паче 231 «за» Соркіна — це навіть без урахування деяких «регіоналів» та їх сателітів, котрі під час голосування були в залі, однак не дотягнулися до кнопок. Так, «Сергій Тігіпко каже, що йому та його соратниці Світлані Фабрикант завадили «волевиявитися» опозиціонери.

Крім того, на бік влади пере­йшов Порошенко зі своєю групою: він, Заболотний і Домбровський голосували за Соркіна.

ПОХОДЖЕННЯ

«Очевидно, що Соркін є саме тією фігурою, яка потрібна «Сім’ї» Януковича для повного контролю над друкарським верстатом і фінансовою системою країни. Недарма Соркіна і його родину пов’язують тісні зв’язки з сином Президента Олександром Януковичем», — коментує це призначення нардеп від «Свободи» Анатолій Вітів.

Це вже не парадокс, а норма для режиму Януковича — ставити на чільні посади керівників, які мають російський «бекграунд». Соркін–старший, В’ячеслав Ісакович, народився в Ставрополі, є заступником директора департаменту інвестицій та будівництва «Газпрому» та живе в Москві. Сестра Соркіна — Влада Долгіх — очолює юридичну службу донецького «Інституту ЮжНДІгіпрогаз», що бере участь у розробці російського газопроводу «Південний потік» в обхід України.

Син Соркіна працює в аудиторській фірмі «УкрВостокАудит», що обслуговує «УкрБізнесБанк» Олександра Януковича.

Соркін задекларував у 2012 році доходів на 2,218 млн. грн., притому що з 2010–го обіймав посаду заступника голови НБУ, а до цього очолював відділ банківського нагляду управління НБУ на Донеччині, де й зійшовся із сином Януковича та Арбузовим.

 

НАВЗДОГІН

На другу сесію рада збереться 5 лютого. А під завісу першої парламент таки (із третьої спроби!) ухвалив рішення про позбавлення мандата «регіонала» Ігоря Прасолова, який пішов працювати міністром економічного розвитку й торгівлі. «За» — 229.

Натомість Рада не підтримала в першому читанні проект закону про декриміналізацію статей, за якими засуджено Тимошенко та Луценка. «За» — лише 161 депутат, при тому що навіть найбільш зацікавлена в цьому «Батьківщина» недодала. 24 голоси.

Насамкінець депутати трохи поштовхалися, зваливши ялинку біля президії, — коли розглядали питання щодо ратифікації Угоди між урядами України і Російської Федерації про взаємодію з питань попередження надзвичайних ситуацій, пожеж і ліквідації їх наслідків у населених пунктах, в яких розташовані об’єкти Чорноморського флоту РФ на території України. Рішення все одно ухвалили — попри опір опозиції. «Ратифікувавши цю угоду, наша країна фактично відмовилася контролювати свою територію», — говорить «свободівець» Олександр Шевченко.