Тріумф ЦРУ та французьких повстанців

15.01.2013
Тріумф ЦРУ та французьких повстанців

Бен Аффлек приймає преміального «Глобуса» за стрічку–розслідування «Операція «Арго». (Рейтер.)

Ювілейне вручення «Глобусів» пройшло з традиційними пишнотами, але у невимушеній атмосфері жартів ведучих шоу, акторок Тіни Фей та Емі Полер. За сімдесятирічну історію свого існування, церемонія нагородження має ведучих лише третій рік поспіль. 67 років «Золотий Глобус» тривав у вигляді оголошення лауреатів нон–стоп. Попередні два роки публіку розважав британський комік Ріккі Джервейс. Та гострий язик англійця став причиною прощання з ним організаторів премії: минулого року Джервейс звинуватив Асоціацію іноземної преси (від імені якої присуджується нагорода) у корупції та хабарництві. На противагу британському коміку, дует американських акторок Фей та Полер відпускав масні жарти лише на адресу номінантів.

Статуетки цього року вручалися за принципом «усім потроху». Максимальна кількість здобутих «Глобусів» — у музичної драми «Знедолені» за Віктором Гюго, яку навіть у прокаті залишили з французькою назвою («Les Mis’rables»). Фільм здобувся на два акторських «Глобуси» (Енн Хетевей та Х’ю Джекман), а також був визнаний фільмом року у категорії «Найкраща комедія або мюзикл».

Ще одним тріумфатором вечора став Бен Аффлек. На сцену за нагородою Аффлек піднімався двічі — як режисер і як учасник знімальної команди найкращого драматичного фільму. Його стрічка «Операція «Арго» — історія, що грунтується на реальних подіях. У 70–х роках агенти ЦРУ реалізували ризикований план евакуації шістьох американських послів iз полону іранців. До теперішнього часу засекречена інформація їхнього звільнення була розкрита у драмі Бена Аффлека. Режисер із задумом не прогадав — патріотичний фільм з героїчним визволенням «своїх» упевнено став на шлях визнання кінокритиків, відправною точкою якого є «Золотий Глобус», а апогеєм може бути «Оскар», адже «Операція «Арго» претендуватиме на 7 статуеток у цій кінопремії.

Несподівану перемогу у категорії «найкращий сценарій» здобув аутсайдер голлівудської тусовки Квентін Тарантіно за фільм «Джанго звільнений». За 30 років кінокар’єри Тарантіно отримав статус культового режисера та сценариста. Його новий вестерн про мисливця за головами кіномани чекали ще з перших днів зйомок. Проте сам режисер не сподівався, що на «Джанго» чекали не лише прості глядачі, а й судді «Золотого Глобуса». На сцені Тарантіно не приховував подиву. Про «Джанго» натомість згадали ще раз — оголошуючи переможця у категорії «Найкраща роль другого плану», Крістофа Вальца. Для нього це другий «Глобус» поспіль за роль у стрічці Квентіна (минулого року Вальца відзначили за гру в кримінальному екшені «Безславні виродки»).

Патріотичне «кінополотно» від Стівена Спілберга під назвою «Лінкольн», на подив більшості американців, відзначили лише в одній із запропонованих семи категорій — «найкраща чоловіча роль». «Золотий Глобус» дістався Деніелу Дей–Льюїсу.

Серед найкращих акторок цього року досвідчені голлівудські діви Меріл Стріп, Хелен Міррен та Джуді Денч поступаються молодим виконавицям. Так, окрім Енн Хетевей, «Глобусами» нагородили Джессіку Честейн та Дженніфер Лоуренс. Честейн відзначили у категорії «Найкраща драматична акторка» за гру у стрічці «Ціль номер один», де вона зіграла співробітника спецслужби, що розробляє план затримання Усами Бен Ладена. Дженніфер Лоуренс свого «Глобуса» здобула за найкращу комедійну роль у мелодрамі «Мій хлопець — псих». Якщо Честейн свою нагороду отримала очікувано (молоду акторку до голлівудської еліти номінантів зачислили ще минулого року), то Лоуренс у амплуа визнаної артистки дебютувала нещодавно.

Очікуваною стала і перемога володаря усіх можливих кінонагород 2012 року Міхаеля Ханеке. «Опади» із відзнак за стрічку «Любов», що посипались на австрійського режисера ще у травні на Каннському кінофестивалі, не припиняються — на сцену «Беверлі Хіллз» Ханеке покликали забрати «Золотого Глобуса» за найкращий іноземний фільм. Статуетку режисерові вручав колишній австрієць Арнольд Шварценеггер, так що земляки навіть встигли перекинутись кількома репліками рідною мовою. Ще одна безсумнівна перемога цього року була за Адель. Співачка, яка встигла завоювати десятки музичних нагород, тепер взялась за кіно: Адель нагородили за найкращу пісню до фільму «007: Координати «Скайфолл».

Фаворита цьогорічної премії — драму про морську подорож індійського хлопчика та бенгальського тигра «Життя Пі» від Енга Лі — відзначили лише за найкращу музику до стрічки. Найкращою анімацією, яка у 2012 році на противагу попереднім рокам була багатою та складала реальну конкуренцію, назвали історію подорожей шотландської принцеси під назвою «Відважна».

У телевізійній секції помітно виділились драматичний серіал «Чужий серед своїх» та телефільм «Гра змінилась». У обох стрічок по три нагороди від Асоціації кінопреси. Тематика телефільмів, як показали результати нагородження, — улюблена американським глядачем робота ЦРУ («Чужий серед своїх») та політичні перегони («Гра змінилась»).

Підсумовуючи побачене, вже зараз можна з упевненістю передбачити лауреатів «Оскара», церемонія нагородження якого відбудеться 24 лютого, адже «Золотий Глобус» вважають його репетицією.