Короткий початок

15.01.2013
Короткий початок

Еліна Світоліна в програному матчі з Ангелік Кербер. (Рейтер.)

Завершивши півфінальним виступом на юніорському Уїмблдоні–2012 свою доволі успішну кар’єру серед молоді, минулої осені Еліна Світоліна дебютувала на дорослому «Гранд слемі». Тоді, на «Ю–Ес оупен», харків’янка успішно подолала кваліфікаційний бар’єр і пробилася до основної сітки турніру, де, щоправда, поступилася вже на старті — 12–й сіяній, сербці Ані Іванович. А вчора Світоліна грала вже на другому дорослому турнірі серії «Великого шолома» у своїй кар’єрі — це відкритий чемпіонат Австралії. Він саме стартував у Мельбурні.

На «Аустреліен оупен» Еліна потрапила без додаткових відборів. Посприяла цьому травма однієї з лідерок світового тенісу, росіянки Віри Звонарьової. Відтак вакантна перепустка до основної сітки дісталася уродженці Одеси. Водночас через доволі низький особистий рейтинг Світоліній уже в першому раунді довелося зустрітися із сіяною опоненткою. Німкеня Ангелік Кербер у світовому табелі про ранги посідає п’яту позицію, маючи в активі виступи у чвертьфіналі «Ролан Гарроса», півфіналах Уїмблдона та «Ю–Ес оупен». Для Кербер чемпіонат Австралії, можна сказати, є ахіллесовою п’ятою, адже за п’ять попередніх років вона тут жодного разу не пробивалася далі третього раунду. Хай там як, а стартовий бар’єр в особі Світоліної німкеня подолала доволі легко — 6:2, 6:4. Відзначимо, що в другому сеті 18–річна українка вела перед із рахунком 3:0, але втратила концентрацію й віддала досвідченій суперниці п’ять геймів поспіль.

Після раннього вильоту Світоліної захищати честь вітчизняного жіночого тенісу на «АО–2013» залишилася перша ракетка України Леся Цуренко. Відтоді як було сформовано заявочний протокол цьогорічного «Аустреліен оупен», киянці вдався стрімкий прорив у світовому рейтингу. Уперше в кар’єрі зігравши в півфіналі представницького турніру WTA, вона не тільки випередила Світоліну, а й піднялася на рекордне для себе 83–тє місце.

Водночас у Мельбурні Цуренко довелося грати кваліфікацію. Дівчата, які наразі перебувають наприкінці другої сотні рейтингу, не могли на рівних опонувати українській «примі». Не знайшлося аргументів проти Лесі ні у її співвітчизниці, 198–ї ракетки світу Марини Заневської (6:3, 6:4), ні — у фіналі відбору — в 171–го номера WTA Чаалу Буюкакчай із Туреччини (6:3, 6:1). Перед тим, у другому колі кваліфікації, Буюкакчай вибила нашу Людмилу Кіченок. На цій самій стадії сильнішим суперницям програли Ольга Савчук та Юлія Бейгельзімер.

На старті основного раунду «АО» на Цуренко сьогодні вранці чекає 24–й номер посіву Анастасія Павлюченкова з Росії. Їй Леся поступилася у півфіналі нещодавнього турніру WTA в Брісбені.

У чоловічій сітці жоден з українських тенісистів не зміг пройти сито відбору. Найближче до заповітної мети був киянин Денис Молчанов, який у фіналі кваліфікації поступився іспанцеві Адріану Менендес–Масейрасу — 4:6, 3:6.

Суперником Сергія Стаховського на «Аустреліен оупен» буде «виходець із кваліфікації» Рікардас Беранкіс із Литви. А нашому лідерові Олександру Долгополову (18–й номер посіву) жереб послав у суперники француза Гаеля Монфіса, 77–го у рейтингу АТР.

Учора ще до вечора росіянка Марія Шарапова (2) розбила свою співвітчизницю Пучкову — двічі по 6:0. Американка Венус Уїльямс віддала Галині Воскобоєвій із Казахстану лише один гейм. До наступного раунду також без проблем пройшли Новак Джокович (1), Янко Тіпсаревич (8), Давід Феррер (4), Томаш Бердих (5), Саманта Стосур (9), Агнешка Радванська (4), Лі На (8) та ін.

НАПЕРЕДОДНІ

На турнірі серії ITF в Цюаньчжоу (Китай, призовий фонд — 50 тис. дол.) парний титул виграли українки Ірина Бурячок та Надія Кіченок. У фіналі вони подолали китайський дует Лян/Сунь — 3:6, 6:3, 12–10.

Могла Кіченок зробити й переможний дубль, однак у фіналі одиночного розряду поступилася тайці Вонгтеанчай — 2:6, 7:6, 6:7.