Другий єврокубок Донецька

15.01.2013
Другий єврокубок Донецька

Хокеїсти й керівники «Донбасу» з Континентальним кубком, який насправді має вигляд бляшаної таці. (з сайту ХК «Донбас».)

Через три роки після здобуття «Шахтарем» Кубка УЄФА ще один колектив із донецькою пропискою виграв для гірничої столиці України ще єврокубковий трофей. Якщо президентові «помаранчево–чорних» Рінату Ахметову довелося чекати міжнародного тріумфу більше десяти років, то його друг Борис Колесніков із хокейним «Донбасом» підкорив єврокубкову висоту значно швидше.

Перемоги в Континентальному кубку — єдиному клубному турнірі Старого світу, що проходить під егідою Міжнародної федерації хокею, від «Донбасу» чекали ще в минулому сезоні. Однак молодому колективу, який на той час виступав ще у ВХЛ, не вдалося з першого разу взяти заявлену висоту. Переможцем розіграшу Континентального кубка–2012 став французький клуб «Руанські дракони», який у вирішальному матчі Суперфіналу здолав саме українського чемпіона. Проте в цьому році «Донбас» узяв переконливий реванш, розгромивши у вирішальному матчі турніру своїх минулорічних кривдників із рахунком 7:1. Загалом у трьох матчах серії «червоно–чорні» не віддали опонентам жодного очка.

«Завоювання Континентального кубка було одним із головних завдань на сезон. Це перші кроки клубу, який пише свою історію», — відзначив словацький наставник донеччан після перемоги в домашньому суперфіналі.

 

Така нині організація «найшвидшої в світі гри», що починати власне становлення команди мусять з виграшу єврокубкового трофею. Для хокейних «зубрів» сьогодні значно важливішим є перемога в «Кубку Гагаріна» в рамках КХЛ. А в КК змагаються команди, яких і середняками європейського хокею назвати важко.

У розіграші КК–2012/13 «Донбас» був єдиним представником КХЛ, стартував одразу в суперфіналі (на правах господаря) і на тлі своїх суперників із Франції, Італії та Білорусі виглядав відвертим фаворитом.

Із минулорічного складу в Донецьку залишилося всього кілька чоловік. Один із них — Олександр Матерухін. Він, до речі, тепер має титул дворазового володаря Континентального кубка, оскільки у 2011–му виграв КК з мінською «Юністю».

Цього разу Білорусь представляв «Металург» зі Жлобіна, який вперше виграв відкриту національну першість. Зауважимо, що на шляху до суперфіналу жлобінці перемогли чинного чемпіона ВХЛ — «Торос» із Нєфтекамська, з яким, нагадаємо, минулого року змагався «Донбас» у другій за силою російській лізі. І тоді «Торос» переміг донеччан.

Однак нинішній «Донбас» уже не той. Сильніший. Навіть без Федотенка, Понікаровського та Бабчука, які повернулися в НХЛ, донеччани здобули три перемоги. Перша з них, над «Металургом», була справді важкою. А з кожним наступним матчем команда Шуплера лише додавала. Італійському «Больцано» донеччани закинули тричі, «Руану» — сім разів.Голкіпер «Донбасу» Ян Лацо, хоч і пропустив єдину шайбу від французів, усе одно отримав звання найкращого воротаря турніру. Такий самий титул серед захисників отримав донбасівець Клей Уїлсон.

«Усі відчували тиск, адже лише перемога на турнірі вважалася позитивним результатом. Я був упевнений, що хлопці виконають завдання», — каже Юліус Шуплер.

Варто відзначити, що старання донецьких хокеїстів ледь не перекреслили клубні функціонери, які всупереч регламенту дозволили вийти на лід у матчі проти «Металурга» новачкові «Донбасу» Ренді Робітайлу. До заявки донеччан на єврокубок Ренді потрапив уже після «дедлайну», і білоруси подали протест на підсумок двобою. Міжнародна федерація хокею його не задовольнила. Вочевидь присутній у Донецьку її очільник Рене Фазель не хотів псувати свято.

Була в суперфіналі ще одна ложка дьогтю. Під кінець першого періоду останнього матчу («Донбас» — «Руан») у палаці «Дружба» згасла частина ламп. Рахунок на той час був 1:1. Команди достроково пішли в роздягальню й ці дві хвилини догравали вже після появи належного освітлення, сплюсувавши з часом другого періоду.

ТАБЛО

Континенталньий кубок. Суперфінал

(Донецьк)

1–й тур

«Донбас» (Донецьк, Україна) — «Металург» (Жлобін, Білорусь) — 1:0 (Дадонов, 27)

«Больцано» (Італія) — «Руан» (Франція) — 1:6

2–й тур

«Донбас» — «Больцано» — 3:0 (Кашпар 17; Кочетков, 38; Уїлсон, 57)

«Металург» — «Руан» — 3:1

3–й тур

«Металург» — «Больцано» — 1:0 Б

«Донбас» — «Руан» — 7:1 (Варламов, 2 (більш.); Недорост, 20; Уїлсон, 27 (більш); Кіїскінен, 28 (більш.); Варламов, 30 (більш.); Перетягін, 42; Подградськи, 56 — Фредрікссон, 10)

Підсумкове становище: «Донбас» — 9, «Металург» — 5, «Руан» — 3, «Больцано» — 1.

* * *

ПХЛ. «Донбас–2» — «Білий барс» — 7:3, «Леви» — «Компаньйон» — 0:5, «Сокіл» — «Динамо» (Х) — 2:1 ОТ (матч відбувся на новій ковзанці в Білій Церкві), «Леви» — «Сокіл» — 6:2.

Беззаперечний лідер регулярного чемпіонату ПХЛ «Беркут» із невідомих причин не з’явився на виїзний матч проти «Білого барсу». За регламентом Ліги, київській команді загрожує технічна поразка 0:5. Цікаво, що ані ПХЛ, ані ХК «Беркут» невиїзд до Білої Церкви наразі ніяк не коментують.

* * *

КХЛ. «Салават Юлаєв» — СКА — 2:4, «Локомотив» — «Сєвєрсталь» — 1:3, «Нафтохімік» — «Динамо» (М) — 5:2, «Торпедо» — «Динамо» (Мн) — 1:2, «Спартак» (М) — «Динамо» (Р) — 1:4, «Атлант» — «Витязь» — 7:3, ЦСКА — «Металург» (Мг) — 3:2 Б.

У «матчі зірок КХЛ» команди «Заходу» та «Сходу» на двох закинули 29 шайб. Перемога дісталася «східнякам» — 18:11.

Уперше за час таких шоу російський «гала–вечір» проходив на льоду команди, яка представляє Східну конференцію, — челябінського «Трактора».

Головним бомбардиром матчу став «тракторист» Євген Кузнєцов, який закинув чотири шайби.

«Донбас» мав представляти Євген Дадонов, однак, прагнучи виграти Континентальний кубок, донеччани не відпустили свого російського легіонера на «зірковий» уїк–енд.