Хто Росiї не служив — Україну не захистить?

11.01.2013
Хто Росiї не служив — Україну не захистить?

Новий голова СБУ Олександр Якименко. (з сайту trust.ua.)

Учора Президент Віктор Янукович представив керівному складу Служби безпеки України нового очільника — 48–річного Олександра Якименка. Глава держави подякував попередньому голові СБУ Ігорю Калініну за роботу і зазначив, що як новопризначений радник Президента вiн координуватиме роботу між адміністрацією Президента, РНБО, правоохоронними органами та Мін­оборони. І Якименко, і Калінін, на думку Президента, мають спільно працювати над реформуванням СБУ.

Два кадровi укази щодо СБУ Янукович пiдписав позавчора ввечерi. На думку екс–спікера Володимира Литвина, відставка екс–росiянина Калініна відбулася через скандал із викраденням спецслужбами РФ у Києві російського опозиціонера Развозжаєва.

Зауважимо, що Якименко досi не був відомий широкому загалу. Але експерти неофіційно відносять Олександра Григоровича, як і його попередника на посаді голови СБУ, до кола старшого сина Президента — Олександра Януковича. Судіть самі: до 1998 року льотчик–винищувач Якименко був офіцером російської армії і літав на Су–37. Як випускник Єйського вищого військового авіаційного училища 1986 року він служив у Монголії (Чойбалсан), потім у Криму (в російському авіаполку в Гвардійському). Згодом Якименко потрапив на службу в Україну: до серпня 2011 року він очолював міське управління СБУ у Севастополі. Швидше за все, саме в ці часи він познайомився із сином Президента, адже відомо, що в Януковича–молодшого є тут бізнес–інтереси (невипадково ж новим міністром оборони став севастопольський бізнесмен Павло Лебедєв). Відтак Якименка спочатку призначають керівником УСБУ Донецької області, а менш ніж за рік, у липні 2012–го, він стає першим заступником глави СБУ — начальником Головного управління з боротьби з корупцією й організованою злочинністю Центрального управління СБУ, змінивши на цій посаді знаного професіонала Володимира Рокитського.

У цьому кріслі, як бачимо, учорашній російський льотчик затримався лише півроку. І тепер є вже першою особою на Володимирській, 33. Цікаво, що кілька років тому в соціальних мережах на власній сторінці Олександр Якименко негативно відгукувався про журналістів (мовляв, їх треба гнати від армійських справ «поганою мітлою»), ремствував на лiквiдацiю свого рiдного полку в ЗС Росiї i так відписував однокурсникам по авіаційному училищу про те, як потрапив на службу в Україну: «Для тих, хто не зрозумів, — служу в управлінні Служби безпеки у Донецькій області. Після закінчення академії я зрозумів, що мої знання нікому на х... не потрібні. От і звільнився. А ті пацани помітили, призвали знову, от і тягну лямку». СБУ вiн в iнтернет–спiлкуваннi називав «КДБ».

А ТИМ ЧАСОМ...

Президент Віктор Янукович призначив Сергія Ларіна заступником глави адміністрації Президента. Іншим указом глава держави звільнив Ларіна з посади голови Кіровоградської облдержадміністрації та призначив на його місце Андрія Ніколаєнка.

Окрім того, своїми радниками Президент призначив Станіслава Скубашевського, Ганну Герман.