День народження — сумне свято

11.01.2013

На старт третьої в сезоні естафетної гонки Кубка світу, що позавчора ввечері відбулася в німецькому Рупольдингу, наша жіноча четвірка вийшла з першим номером на манішках. Однак підтвердити статус лідерок естафетного заліку підопічні старшого тренера жіночої збірної Григорія Шамрая не змогли.

У попередніх двох гонках наші дівчата обов’язково фінішували на п’єдесталі, однак після «срібного» Хохфільцена та «золотого» Оберхофа в Рупольдингу трапився провал у вигляді сьомого місця. Підвів, здавалося б, перевірений боєць. Валя Семеренко, яка кількома днями раніше продемонструвала майже ідеальну стрільбу і виграла «бронзу» в індивідуальному «персьюті», в середу була сама не своя. Долати третій етап естафети сумчанка вирушила восьмою, при цьому її відставання від лідерки — норвежки Сулемдал — складало лише 26 секунд. Після стрільби лежачи, яку Валентина провела без промахів, відставання від збірної Норвегії скоротилося майже вдвічі, однак те, що відбулося на «стійці», — ні словами сказати, ні пером описати. Валі не вистачило восьми патронів, щоб закрити п’ять мішеней. Тож провальну стрільбу, яка, до всього, затягнулася аж на 1 хв. 13 секунд, довелося компенсувати ще й проходженням штрафного кола. У підсумку наприкінці третього етапу–катастрофи Україна була дев’ятою й програвала нестримним норвежкам близько двох хвилин. Занадто далеко Валентина Семеренко відстала й від третього призового місця.

Відтак капітану «синьо–жовтих» Олені Підгрушній, яка саме позавчора святкувала свій 26–й день народження, можна було вже нікуди не поспішати й зекономити сили на майбутні старти. Однак перший номер української збірної байдикувати не стала й показала на своєму етапі непоганий — четвертий — результат, програвши лідерці загального заліку Кубка світу Турі Бергер лише 40 секунд. Вистачило цього лише для підйому з дев’ятого місця на сьоме.

Зрештою, перемога в третій естафетній гонці сезону дозволила збірній Норвегії потіснити з вершини заліку командних гонок український колектив. А на п’яти вже наступає швидкісна Росія...

ТАБЛО

Кубок світу. 5–й етап (Рупольдинг). Жінки. Естафета 4x6 км.

1. Норвегія — 1:08.13,2 (0 штрафних кіл + 4 запасні патрони). 2. Росія — + 54,7 (0+1) 3. Чехія — 1.51,8 (0+7)... 7. Україна (Вікт. Семеренко, Джима, Вал. Семеренко, Підгрушна) — +2.26,4 (1+7)...

Естафетний залік: Норвегія — 163, Україна — 150, Росія — 142.