Проти турків — в очікуванні «Тріумфу»

11.01.2013
Проти турків — в очікуванні «Тріумфу»

Центровий «Будки» Михайло Анісімов протискається до кільця «Банвіта». (з сайту БК «Будівельник».)

Два роки поспіль до «топ–16» Єврокубка пробивається українська команда. Минулого сезону на цій стадії грав «Донецьк», який, нагадаємо, в підсумку зупинився на чвертьфінальній стадії. Цього разу Україну представляє київський «Будівельник». Підопічні Айнарса Багатскіса доволі несподівано виграли свою «пульку» стартового раунду, відтак у другий груповий етап пройшли в ранзі сіяних. Таке ж становище має й інший суперник киян по групі — російський «Тріумф», який представляє підмосковні Люберці. Тоді як чорногорська «Будучность» та турецький «Банвіт» до квартету I потрапили з несіяним статусом. Щоправда, з огляду на результати попередньої стадії змагань, явний фаворит у цій групі один. «Тріумф» пройшов перший груповий етап без жодної поразки, тоді як решта три учасники «пульки» із шести матчів виграли чотири.

Відтак позавчорашній поєдинок «Будівельника» та «Банвіта», що проходив у київському Палаці спорту, можна було назвати матчем опонентів одного рівня. Щоправда, статистика першого раунду свідчила: гості з міста Бандирма, що на березі Мармурового моря, хоч на дещицю, але кращі за «Будівельник». Трохи вищою у «Банвіта» була і середня результативність (87,0 проти 78,2), і відсоток влучань (59,7 відсотків проти 55,9), і кількість підбирань за гру (38,0/35,2).

Турки, підсилені, звісно ж, американськими й сербськими легіонерами, довгий час завдяки цим «трішки» вели в Києві перед. До середини третьої чверті господарі постійно перебували в ролі наздоганяючих, і часом відставання сягало десяти пунктів. «Перед грою ми так сильно хотіли показати себе з кращого боку, що, напевно, десь навіть перегоріли і, як наслідок, втратили контроль над власними діями», — пояснив ситуацію в першій половині гри Багатскіс.

Однак згодом «Будці» вдалося заспокоїтися і, як визнав наставник, кияни почали закидати «свої» кидки — ті, що йшли без спротиву опонентів. Власне, саме повільні дії турецької команди в другій частині матчу дозволили «будівельникам» спочатку наздогнати, а потім і відірватися від суперника на сім пунктів. Після цього, за словами латвійського тренера «Будки», почалася позиційна боротьба, в якій господарі почувалися значно комфортніше й змогли довести справу до переможного кінця. Цікаво, що за «Банвіт» відіграв боснієць Кенан Байрамович, відомий за виступами в «Азовмаші» й «Києві», в його активі 6 пунктів і 7 пібирань.

ТАБЛО

Кубок Європи. Другий груповий раунд. 1–й тур. Група I. «Будівельник» (Україна) — «Банвіт» (Туреччина) — 76:69 (12:15, 19:24, 26:15, 19:15; Лайонс (15), Шаленга (14) — Девіс (21)), «Будучность» (Чорногорія) — «Тріумф» (Росія) — 90:69.

Група J. «Більбао» (Іспанія) — «Німбурк» (Чехія) — 83:85, «Валенсія» (Іспанія) — «ВЕФ» (Латвія) — 86:82 (Ліщук «В» — 5 хв. 21 сек., 0 очок).

Група K. «Зельона Гура» (Польща) — «Кахасоль» (Іспанія) — 76:67 (Дилевич (20) — Стояновськи (15)), «Спартак» (СПб, Росія) —«Локомотив» (Кр, Росія) — 70:84.

Група L. «Галатасарай» (Туреччина) — УНІКС (Росія) — 74:80, «Ульм» (Німеччина) — «Црвена звезда» (Сербія) — 95:100.