Язик до Києва доведе

11.01.2013
Язик до Києва доведе

Рок–опера «Моцарт»

11—12 лютого

Відкинути упередження стосовно Моцарта — ось що запропонували французи ще у 2009 році, коли здійснили масштабну постановку історії геніального композитора, забарвивши її електронними гітарами і «ревучими» піснями у стилі рок. Вольфганг Амадей Моцарт — справжня рок–зірка свого покоління, бунтар, віртуоз із трагічною долею, що спалахнув світовою славою ще у семирічному віці й так само швидко згас на 36–му році життя. Що ще потрібно, аби стати справжнім рокером?

Режисер опери — Олів’є Даан — творець оскароносного фільму «Життя у рожевому кольорі», байопіку про французьку легенду шансону Едіт Піаф. Гастролі Францією, Швейцарією та Бельгією зробили мюзикл найуспішнішою європейською постановкою за останні чотири роки, а в 2010 р. «Моцарта» зняли у ЗD для показу в кінотеатрах Кореї (рок–опера стала першою виставою, знятою у технології ЗD).

До Києва завітає золотий склад мюзиклу (Мікеланджело Локонте (Моцарт), Флоран Мот (Сальєрі), Маєва Мелін, Мелісса Марс, Діан Дассіні), а акомпануватиме їм симфонічний оркестр під керівництвом маестро Гі Сент–Онжа.

«Океан Ельзи»

28 вересня

Справжні українці зі статусом європейського бенду викликають пієтет у нашого слухача. Обличчя вітчизняної рок–сцени, культові музиканти у всьому СНД, вони, без сумніву, змусять замислитись меломана, на який концерт відкласти грошенят — західної зірки чи «Океану Ельзи». Цьогорічне турне Вакарчук і його гурт присвячують новому альбому.

Наприкiнцi 2010 року, закінчивши масштабний тур на підтримку попереднього студійника Dolce Vita, гурт одразу оголосив, що наступна платівка буде, але за рік–два. І поки Святослав Вакарчук працював над сольним проектом «Брюссель», у печі готувався новий реліз від ОЕ. Запис матеріалу заплановано на лютий–березень 2013–го, а презентацію платівки обіцяють зробити вже у квітні. Київським фанатам музичного шоу доведеться чекати аж до вересня: тур, що розпочнеться у травні, обіцяє прокотитись по всій країні. Після столичного шоу «Океан Ельзи» «накриє» низкою концертів країни СНД та Північної Америки.

Земфіра

11 квітня

Закрита у ЗМІ і як ніколи відкрита на сцені Земфіра анонсувала масштабний тур містами Росії, Латвії, Єстонії, Литви та України. Востаннє співачка радувала новою пластинкою ще у 2007 році. Після альбому «Спасибо» виконавиця хіба що випустила збірку старих пісень «Z–sides» у 2010–му. Відтоді зi стін звукозаписуючої студії, де Земфіра останнім часом днює і ночує, нічого не виходило. Полишивши гастрольну діяльність, співачка за цей час встигла спробувати себе у амплуа композитора фільму: до нової стрічки Ренати Литвинової «Остання казка Рити» подруга написала саундтрек та спродюсувала музичне наповнення фільму в цілому. Паралельно з роботою над фільмом Земфіра закрила свій офіційний сайт і обмовилась, що думає полишити сцену. Анонсований тур звалив камінь iз душі прихильників меланхолійної Зєми — новий альбом таки буде, а на концерті старих хітів чекати зась, лише нові роботи і хіти з останнього фільму Литвинової.

Ленні Кравіц

Майстер гітарного року підняв на вуха українського слухача ще у 2008 році, коли вперше виступив у столиці з сольним концертом. Уже тоді рокер пообіцяв повернутись. Але у 2012 році запланований концерт на підтримку нового, дев’ятого, альбому — Black and White America («Чорно–біла Америка») — в останній момент довелося скасувати через завантаженість співака на зйомках історичного фільму «Дворецький», що відбувались у Новому Орлеані, США. Більшість квитків на зіркове шоу на той час були вже розкуплені, проте менеджери співака запевнили, що Кравіц до України таки приїде, отже, перепустки на концерт залишаються дійсними. Сам виконавець нещодавно офіційно підтвердив, що до України з концертом завітає у 2013 році. Поки ж потенційним глядачам музичного видовища від «Джиммі Хендрікса нашого часу» (як прозвали Кравіца у ЗМІ) залишається чекати, коли зірка назве дату концерту.

Лана Дель Рей

10 червня

Діва в стилі ретро у свої 26 років уже встигла підкорити весь світ своїм образом фатальної жінки і голосом Ненсі Сінатри. Юне створіння, справжнє ім’я якої Елізабет Грант, увірвалося в американські чарти влітку 2011 року. Відтак Лана Дель Рей — популярний бренд, найяскравіший приклад повернення у моду старого доброго ретро. Лану легко сплутати з молодою Прісцилою Преслі — дружиною Елвіса. Пишні сукні, чорні стрілки на очах та зачіски у стилі золотої епохи Голлівуду менеджери Лани вдало зміксували з томним вокалом, брутальними текстами та сучасними ритмами. Вийшла така собі Еймі Вайнхаус у новій оболонці. Дебютник Лани Дель Рей Born to Die («Народжена померти») посів найвищу сходинку хіт–парадів у 11 країнах. Близько 2,5 мільйона копій альбому було продано по всьому світу.

Своє європейське турне співачка розпочне з Гамбурга 6 квітня. Крапку в тримісячному турі Лана поставить, зігравши концерт у Києві.

«Депеш Мод»

29 червня

«Депешi» не вперше завітають до нас iз концертом, проте українські фани чекають їх з не меншим ажіотажем. Культовий британський гурт iз 20–річною історією ще у 2010 році включив Київ до списку світового туру. Однак київська гастроль відбулася під завісу турне, в Україні «Депеш Мод» відіграли останній із запланованих концертів, і, як стверджували присутні, виснаження від кількамісячних виступів відчувалось на сцені. Музичне шоу в лютому–2010 стало пам’ятною подією для багатьох — легенди електронної музики та засновники унікального рок–стилю наживо виступили в Україні. У 2012–му «Депеш Мод» оголосили про намір відвідати Україну знову, та ще й з презентацією нового альбому. Реліз та назву платівки не розголошують, підігріваючи тим самим ексклюзивність заповідного квитка на шоу.

НЕ ПЕРШИЙ РАЗ

Крім того, чекаємо ще цілу плеяду зірок, які вже гастролювали в Україні. Так,15 лютого у Київ знову відвідає скрипалька, композитор, реформаторка у стилі класичної музики Ванесса Мей. У 1999 році Ванесса приїздила до Києва з презентацією нової пластинки Storm («Шторм»). Після 14–річної перерви скрипалька підготувала абсолютно нову двогодинну програму під назвою «Чарівна скрипка» за участі симфонічного оркестру та хору.

На біс у Києві «зведуть» удруге собор Паризької Богоматері: 5 березня до столиці завітає франко–канадський мюзикл «Нотр Дам де Парі», що вибухнув на світовій театральній сцені у 1998 році. З 2010–го трупа гастролювала містами Європи (серед яких і Київ), щоразу показуючи постановки, що не повторювались у жодному попередньому місті.

Концерт найбільшого романтика світової поп–сцени Хуліо Іглесіаса заплановано на 6 березня. Співак нічого нового не запропонує, однак його творчий доробок, що налічує більше 50 альбомів, того і не вимагає. Класичні балади, пристрасна лірика та запальні танцювальні мелодії — Іглесіас у свої 69 років досі підкорює сцену.

Не здає позиції і легендарний блюз–мен Джо Кокер. Кавалер ордену Британської імперії, музикант iз 40–річним стажем та унікальним хриплим баритоном у жовтні 2010 року запалив київську сцену новим альбомом Hard Knocks («Важкі удари») та своїми класичними хітами. Минулоріч дідусь рок–н–роллу з новою енергією розпочав гастролі, та ще й з абсолютно новим альбомом Fire it Up («Звільнися»). Його чекаємо у Києві 30 травня.

«Блекморз Найт» підкорили музичний олімп вишуканими мелодіями епохи середньовіччя ще у 1997 році. Лідер гурту Річі Блекмор, колишній гітарист Deep Purple, називає «Блекморз Найт» своїм найкращим проектом. В Україні музиканти побували у 2003 році, тоді під час концерту Річі зіграв також кілька треків з першого гурту музиканта Rainbow та з репертуару Deep Purple. Цьогріч, 15 червня, бенд Блекмора презентуватиме новий реліз A Knight In York («Лицар в Йорку»), концертний DVD та подарункове видання ранніх альбомів з раритетними відео перших концертів «Блекморз Найт».

  • Знайти «скриньку», де захована ваша пісня

    Усе життя я соромилась співати. І на те були всі підстави: відчувала, що неправильно відтворюю мелодію, голос здавався якимсь «глухим», нецікавим. Але парадокс у тому, що з дитинства саме спів надзвичайно вабив мене: весь вільний час я слухала музику. Можливо, та любов передалася від тата. Він самостійно вивчився грі на декількох народних інструментах, завжди натхненно співав у колі друзів. >>

  • Гімн як літургія, марш і романтика

    Ось уже півтора місяця найпопулярнішим музичним хітом в Україні є Державний Гімн. Ще ніколи не звучав він так часто і так масово. Його виконанням були позначені трагічні передранкові години 30 листопада та драматична ніч 11 грудня. Він палко лунав із вуст кожного, хто приходив на Майдан. З ним зустрічали Новий рік півмільйона українців. >>

  • Паливо революції

    Раніше, ще до середини грудня, на Майдані раніше суворо дотримувалися традиції щогодини співати «Ще не вмерла». Чоловіки знімали шапки і разом із жінками прикладали руки до серця, виконуючи Гімн України. Новий закон Майдану всім настільки сподобався, що заради виконання Гімну переривалася будь–яка робота, розмова, дискусія. >>

  • Ведмідь на вухо наступив, та співати будеш

    У Японії, коли дитина йде до школи, вона знає 300 народних пісень. В Україні навіть не кожен студент може підтримати своїм голосом співочу компанію. У школах на «народознавство», де б мали вчити звичаї та обрядові пісні, виділяється одна година на тиждень, і то не всі вчителі ставлять перед собою мету розспівати молоде покоління. >>

  • Вояки з гітарами

    Для тих, хто не сприймає фольклор у чистому вигляді, музиканти подають етномузику у сучасних обробках. Буває, слухаєш якусь рок–ватагу з роззявленим ротом від захоплення, і навіть не підозрюєш, що цю пісню музиканти привезли з експедиції з Полтавщини чи Карпат. >>

  • «Вопіющі» 26 років

    Здається, лише ці корифеї українського рок–панку знають, що таке справжні «танці». У далекому 1987 році квартет молодих зухвалих хлопців уперше вийшов на фестивальну сцену Київського року–клубу і зіграв так, неначе знав, що на наступну чверть століття місце легенд українського року вже їм забезпечено. >>