Святослав Олiйник: Тимошенко здала суверенiтет України

10.01.2013
Народний депутат 5–го i 6–го скликань дав iнтерв’ю сайту «Полемiка», роздiл з якого ми подаємо на розсуд читачiв. Нагадаємо, в парламентi попереднього скликання Олiйник входив до так званої групи Портнова, що тривалий час була особливо наближена до Юлiї Тимошенко.

— Чому, на ваш погляд, потрапили до в’язницi Тимошенко і Луценко? Це політичне переслідування чи їхнi злочини реальні й доведені?

— Я думаю, що в Тимошенко і Луценка різна історія. Наприклад, щодо Луценка зрозуміло, що йдеться про якусь помсту, звинувачення не витримують жодної критики. Дні міліції, якийсь водій, повна нісенітниця. За таке людина сидіти у в’язниці не повинна, навіть якщо там і був якийсь протиправний елемент. Значить, він сидить iз міркувань особистого протистояння. Що стосується Тимошенко, аналізуючи ситуацію на сьогоднi, я розумію, що її притягнуто до відповідальності обґрунтовано. Те, що вона засуджена за підписання газового контракту, для країни є єдиним правильним рішенням. Той злочин, який здійснений шляхом підписання газового контракту, — ніколи за своїм масштабом ми не стикалися ні з чим бiльшим. Ось так «упакувати» всю країну і фактично знищити її суверенітет і незалежність не міг собі дозволити жоден державний діяч. Це сьогодні очевидно багатьом.

Унікальність ситуації в тому, що людина, яка публічно заявляє про євроінтеграцію, про незалежність України, про дотримання і посилення її суверенітету, насправді повністю цей суверенітет здає.

— Чому ж влада не може донести цю інформацію до громадян?

— Я не знаю, чому влада не може це нормально пояснити. В Януковича, в принципі, не було іншого вибору. У нього взагалі у розпорядженні не було жодного прийнятного кроку, тому коли він став Президентом, перестала діяти знижка, яка була на один рік, а ціна газу стала у пiвтора раза вищою, ніж у Європі, і в 2,5 раза дорожчою, ніж була. Вся українська економіка повинна була прийти в колапс. І лише харківські угоди дозволили дати Януковичу хоч би рік відтяжки. Це та реальність, у якій ми опинилися, і невідомо ще, скільки років ми розсьорбуватимемо наслідки цього контракту. Це насправді державна зрада. І в цьому сенсі я повністю згоден iз Ющенком, який саме так це і назвав.

— Європа захищає Тимошенко, яка здала свою країну. Що це — сліпота чи лобіювання власних інтересів?

— Частково це через краще вміння працювати з інформацією з боку опонентів Януковича. Ми це бачимо прекрасно, особливо по Європі. Цей скандал, який сьогодні виникає довкола Немирі, дуже добре ілюструє ситуацію, коли чималі гроші системно впродовж багатьох років виділяли саме на замовлену інформаційну діяльність, у рамках якої формується певний образ Тимошенко як героїні, а Януковича — як антигероя.

Помилкою нинішнього режиму Януковича є те, що вони не мають аналогічного досвіду в роботі з інформацією. Потрібно вже витратити трошки грошей на це, і більше нічого не треба. Тим паче що це не так складно зробити, адже ситуація з газом ясна адміністрації будь–якого міста або району, тому що весь тягар цього контакту було цинічно покладено саме на комунальні бюджети, просто кажучи — на лікарні та школи.

Я особисто під час бесід iз різними європейськими політиками з приводу Тимошенко і газових контрактів стикався багато разiв iз тим, що майже завжди співбесідники точно не знають, в чому там рiч. А коли я їм пояснював, то спочатку просто не могли повірити, що таке можливо. За це посадять будь–якого прем’єр–міністра, за здачу суверенітету. Я недавно проводив експеримент — говорив iз членом одного європейського парламенту і запитав, чи знає він, за що сидить Тимошенко. Він відповів, що вона якісь труби продала.

Громадська думка в Європі сформована Ангелою Меркель, яка захищає конкретний фінансово–політичний інтерес, тому що Німеччина є основним партнером Газпрому в Європі. Нічого тут більше немає, вони разом ділять прибуток, який приходить у результаті цього контракту. А наш контракт сприяє утриманню високих цін на газ на європейському ринку. Тому не дивно, що німецькі політики відстоюють інтереси Газ­–п­рому. Вся інша риторика — лише прикриття. Тимошенко це чудово розуміє, і на цьому будується гра. Немає горя без добра — сьогодні Україна нестримно шукає альтернативні джерела енергії, і ця сфера є однiєю з найпривабливіших для інвестування.