На «Руських гірках» — до «Фішту»

10.01.2013
На «Руських гірках» — до «Фішту»

Сочинські рибалки на тлі стадіону «Фішт», який ще будується. (Рейтер.)

У минулому році більше трьох тисяч журналістів відвідали Сочі, інспектуючи об’єкти спортивної інфраструктури, що зводилися для зимової Олімпіади–2014. Упродовж року члени оргкомітету представляли, розповідали, демонстрували й анонсували нове спортивне містечко, яке виросло біля відомого літнього курорту.
Єдина споруда, на якій ще працюють будівельники, — стадіон «Фішт». Оскільки ця арена буде задіяна лише для офіційних церемоній — відкриття та закриття Олімпіади–2014, терміни її здачі в експлуатацію дещо подовжені. Натомість, як нещодавно заявив один із членів наглядової ради оргкомітету Ігор, віце–прем’єр РФ Дмитро Козак, будівництво решти об’єктів завершено повністю, й вони готові до проведення тестових змагань.

«Шайба» й «Санки»

На березі Чорного моря в Імеретинській долині з’явилися Палац зимового спорту «Айсберг» для фігуристів та шорт–трековиків, льодовий палац «Большой» та арена «Шайба», де змагатимуться хокеїсти, керлінговий центр «Крижаний куб» та ковзанярський овал «Адлер–арена». Високо в горах, біля селища Червона Поляна, спорудили іншу серію спорткомплексів: «Лаура» — для лижних гонок та біатлону, «Роза Хутір» — для гірськолижників, сноубордистів та фристайлістів, на «Руських гірках» заплановані змагання стрибунів із трампліна, а «Санки» — місце змагань саночників та бобслеїстів.

Як відомо, за рік до старту Олімпіад у приймаючому місті відбувається так званий передолімпійський тиждень. Зазвичай це етапи Кубків світу з різних дисциплін, покликані перевірити не тільки готовність спортивних арен, а й гостинність міста–господаря стосовно великої кількості спортсменів, журналістів та уболівальників.

Як обіцяє Дмитро Козак, тестові змагання проходитимуть на найвищому рівні, а від самих Ігор їх відрізнятиме лише розтягнутість у часі.

Першими олімпійський об’єкт випробовували фігуристи, які ще в грудні минулого року провели в Сочі етап Кубка світу. Натомість основний наплив спортсменів до столиці Ігор–2014 очікується в лютому.

Лютневі прикидки

Із нетерпінням очікують цих стартів і самі спортсмени, адже враховуючи сезонну циклічність їхньої підготовки, саме за результатами лютневих стартів 2013 року можна робити попередні медальні прикидки на майбутню Олімпіаду.

Саме за результатами сочинського етапу Кубка світу відомий у недалекому минулому український біатлоніст В’ячеслав Деркач пропонує оцінювати шанси наших «стріляючих лижників» на Іграх–2014. За словами Деркача, в цьому сезоні тренерський штаб вочевидь моделює підготовку спортсменів до Олімпіади, відтак максимального результату від спортсменів варто очікувати саме в лютому місяці.

Водночас, як розповів «УМ» перший віце–президент Федерації лижних видів спорту Володимир Малежик, у його господарстві до передолімпійського тижня ніякої спеціальної підготовки не відбувається. «Головний старт сезону — чемпіонат світу. Загалом же, завдання спортсменів на календарний рік — це боротьба за олімпійські ліцензії», — зазначив пан Малежик.

Як свідчить державний тренер із лижних гонок Володимир Нечаєв, ліцензування — доволі складний процес, який, запустившись ще в жовтні 2012 року, має завершитися в січні 2014–го. Увесь цей час спортсмени набиратимуть очки — т. зв. FIS–пойнти, які й стануть індикатором отримання перепустки на Олімпіаду. «А чи це буде 15, 10 або п’ять ліцензій... Багато чого залежить від фінансування», — пояснює Нечаєв.

За словами першого віце–президента Федерації лижних видів, наразі підготовка йде за планом. Щодо фінансування, то перші два місяці нового року, коли відбувається процес розподілу бюджету, Федерація завжди переживає важко. Проте функціонер, озираючись на минулий рік, вірить, що все буде добре, й не виключає, що хтось із наших фрістайлістів, які останнім часом демонструють пристойні результати на етапах Кубка світу, зможе поборотися за медаль на Іграх в Сочі.

Крім фрістайлу, ймовірні шанси здобути зимові олімпійські медалі Україна має лише в біатлоні.

ЕКОЛОГІЯ

Олімпійські об’єкти руйнують природну спадщину ЮНЕСКО

Щоб збудувати «гірський» та «прибережний» кластери — так називають два основні центри олімпійського Сочі, у природоохоронній зоні курорту було вирубано десятки тисяч дерев. Їм на заміну після зведення спортивних арен та об’єктів транспортної і готельної інфраструктури планують висадити 55 тисяч саджанців, вирощених у розпліднику рідкісних та зникаючих видів рослин Західного Кавказу.

Олімпійські об’єкти потрапляють у буферну зону Кавказького біосферного заповідника, який перебуває під захистом ЮНЕСКО. Забудова заповідної території спортивними об’єктами викликала занепокоєння громадської організації «Грінпіс–Росія». «Грінпісівці» заявили, що Міжнародний олімпійський комітет, так само як і керівництво Росії, несе повну відповідальність за знищення природної спадщини ЮНЕСКО «Західний Кавказ».