Найкращий із кращих

09.01.2013
Найкращий із кращих

Чотири портрети Мессі із «золотими м‘ячами» чотирьох останніх років. (Рейтер.)

Коли легендарного бразильця Пеле весь світ називав «Королем футболу», Ліонеля Мессі ще не було на світі. А коли в 2000 році Міжнародна федерація історії та статистики футболу назвала Едсона Арантеса ду Насіменто найкращим гравцем XX століття, аргентинський нападаючий на прізвисько Блоха лише починав свій шлях у футбольній академії «Барселони». Проте за 12 років із маленького вундеркінда Лео перетворився на футбольного генія, якому за останні чотири роки вдалося затьмарити і неперевершеного Пеле, і зіркових Йохана Кройффа, Марко ван Бастена й Мішеля Платіні. Власне, отримавши позавчора четвертий поспіль «Золотий м’яч» — приз ФІФА найкращому футболістові року, Мессі став на щабель вище за трьох уславлених європейців, котрі в минулому сторіччі здобували «Балон д’ор» по тричі.

Попри беззаперечність таланту Ліонеля, який вражає уболівальників голевим чуттям та дриблінгом, футбольний світ уже давно поділений на його симпатиків і тих, кому набридла гегемонія аргентинця. Противники Мессі закликають ФІФА «змінити заїжджену платівку» і знайти іншу достойну кандидатуру для «Золотого м’яча». За підсумками 2012 року якраз була така нагода, адже «Барса» з Мессі виграла лише один трофей — Кубок короля. Однак хіба можна було, і цього разу не вшанувати Ліонеля, який за рік забив 91 м‘яч і перевершив, здавалося б, вічний рекорд результативності Герда Мюллера?

Нагадаємо, що після того, як ФІФА викупила у видання «Франс футбол» право на вручення «Золотого м’яча» і цей трофей став не лише європейським, а всесвітнім, найкращого футболіста, окрім спортивних журналістів, визначають ще й капітани та головні тренери всіх національних збірних. Як свідчать «суддівські записки», в опитуванні–2012 Мессі здолав двох головних опонентів — Кріштіано Роналдо та Андреаса Іньєсту — за явною перевагою. Переможець отримав 41,6% голосів, тоді як португальський півзахисник «Реалу» — 23,68%, а одноклубникові тріумфатора дісталося близько 11%.

Відзначимо, що капітан збірної України Анатолій Тимощук і тодішній в. о. тренера «синьо–жовтих» Олександр Заваров також проголосували за Мессі.

Справді, хоч би як кривився й іронічно посміхався під час оголошення переможця Кріштіано Роналдо, але «золото» прімери, яке він здобув із «Реалом» у протистоянні з «Барселоною», тьмяніє на тлі бомбардирського здобутку Мессі. «Що я маю робити? Життя триває, — відбивався від журналістів португалець. — Я постійно накручую себе, що знову маю стати кращим. Усі люди в будь–якій професії мають думати про те, щоб ставати кращими».

Але наразі «багатий, красивий і знаменитий», як каже про себе Роналдо, програв Ліонелю не тільки в боротьбі за «Золотий м’яч». Думається, Мессі обскакав конкурента й у питанні стилю. Свою унікальність Блоха підкреслив вибором одягу: смокінг у білий горошок і така сама краватка–метелик.

Не менш колоритним персонажем гала–вечора, що проходив позавчора у великому залі штаби–квартири ФІФА в Цюриху, став французький кіноактор Жерар Депардьє. На тлі підтягнутих джентльменів та струнких леді розхристаний огрядний «Обелікс», який того ж уїк–енду отримав від Путіна російський паспорт, цілковито відповідав статусу «спецгостя».

Серед розсипу футбольних зірок минулого і сьогодення в Цюріху був також і Андрій Шевченко. Очікувалося, що саме українець, який удостоївся «Золотого м’яча» у 2004 році, вручить нагороду найкращому футболісту 2012 року. Проте свій четвертий поспіль трофей Мессі отримав із рук італійця Фабіо Каннаваро — лауреата–2006. Тоді як Шеву разом із Мішелем Платіні задіяли в церемонії нагородження символічної збірної року. Її повністю сформували футболісти іспанської прімери. Компанію форварду мадридського «Атлетико» Радомелю Фалькао склали по п’ять гравців із «Реалу» та «Барселони».

Символічно, що найкращим тренером минулого року став очільник тріумфаторів Євро–2012 — іспанців — Вісенте Дель Боске.

А в жіночому футболі всі відзнаки дісталися представницям збірної США, яка в Лондоні виграла четверте поспіль олімпійське «золото». Наставниця «янкі» Піа Сундхаге перемогла в номінації «кращий тренер року», а найкращою футболісткою стала її підопічна Еббі Вамбах, яка випередила свою співвітчизницю Алекс Морган та п’ятиразову володарку «Золотого м’яча» Марту із Бразилії.

ДОСЬЄ «УМ»

Ліонель Андрес Мессі

Народився 24 червня 1987 р. у м. Росаріо, Аргентина.

Нападаючий збірної Аргентини та «Барселони».

Із 2003 р. виступає за «Барселону» (вихованець її школи). Із «Барсою» став п’ятиразовим чемпіоном Іспанії, дворазовим володарем Кубка країни. Тричі виграв Лігу чемпіонів, п’ять разів — Суперкубок Іспанії, двічі — Суперкубок УЄФА та клубний чемпіонат світу.

У складі збірної Аргентини виграв молодіжний чемпіонат світу 2005 р. та Олімпійські ігри 2008 р.

Чотириразовий володар «Золотого м’яча» (2010—2013). Володар «Золотої бутси» (найкращий бомбардир у Європі) 2010 і 2012 рр.

За «Барсу» забив 232 м’ячі, у складі збірної Аргентини відзначився 81 раз.

Зріст — 169 см, вага — 67 кг.

Одружений. Виховує сина.

 

НАЙ–НАЙ…

Голосування за володаря «Золотого м’яча»

Ліонель Мессі (Аргентина, «Барселона») — 41,60%

Кріштіано Роналдо (Португалія, «Реал») — 23,68%

Андреас Іньєста (Іспанія, «Барселона») — 10,91%

Символічна збірна світу

Воротар: Касільяс (Іспанія, «Реал»)

Захисники: Марсело (Бразилія, «Реал»), С. Рамос (Іспанія, «Реал»), Піке (Іспанія «Барселона»), Д. Алвес (Бразилія, «Барселона»)

Півзахисники: Х. Алонсо (Іспанія, «Реал»), Іньєста, Хаві (обидва — Іспанія, «Барселона»)

Нападаючі — К. Роналдо (Португалія, «Реал»), Р. Фалькао (Колумбія, «Атлетико»), Месcі (Аргентина, «Барселона»)

Найкраща футболістка світу

Еббі Вамбах (США)

Найкращі тренери року

Вісенте дель Боске (Іспанія, збірна Іспанії) — чоловіки

Піа Сундхаге (Швеція, збірна США) — жінки