Додому, в Америку

09.01.2013

Руслан Федотенко та Олексій Понікаровський уже найближчими днями залишать розташування ХК «Донбас» і не допоможуть донеччанам у «фіналі чотирьох» Континентального кубка, який відбудеться наступних вихідних. Річ у тім, що позавчора було ухвалено рішення про закінчення локауту в північноамериканській Національній хокейній лізі, і ті гравці НХЛ, які на час локауту укладали тимчасові контракти з європейськими клубами, повертаються до США й Канади.

Так, лідер «Вашингтон кепіталз» Олександр Овечкін, який останнім часом виступав у КХЛ за московське «Динамо», вчора вже був в американській столиці. «Добре бути вдома у Вашингтоні. Спасибі, «Динамо»! Було чудово! Удачі хлопцям у боротьбі за Кубок Гагаріна», — написав Овечкін у «Твіттері».

Тож перша трійка нападу «Донбасу» розсипається: Федота чекають у Філадельфії, а Поні — у Вінніпезі. Замість Федотенка «Донбас» уже обрав нового капітана команди — ним став чех Вацлав Недорост.

Сезон у НХЛ буде скорочений (адже простій склав майже три місяці). Клуби, ймовірно, зіграють по 48 матчів, повідомив учора заступник комісара Ліги Білл Дейлі. Таку кількість ігор команди НХЛ уже проводили в сезоні 1994/95 — також через локаут.

Після досягнення попередньої згоди юристи НХЛ і Асоціації гравців готують остаточний варіант колективного договору. Ліга вже розіслала в клуби повідомлення, аби вони були готові почати сезон 19 січня.

Нову колективну угоду, як очікується, буде розраховано на десять років. Контракт клубів із гравцями можна буде укладати на сім років (вісім — у разі перепідписання контракту). Стеля зарплат у цьому сезоні складе 70,2 млн. доларів на команду, а в наступному — 64,3 млн.

Доходи НХЛ, які в минулому сезоні досягли рекордних 3,3 млрд. доларів, будуть ділитися між Лігою та гравцями порівну. Нагадаємо, за умовами попереднього контракту частка гравців у розподілі прибутку становила 57%, тоді як ліга спочатку вимагала її зниження до 46%.

За оцінкою Ліги, кожен день локауту, в ході якого було скасовано більше половини запланованих матчів, обходився їй у 18–20 млн. доларів збитків. Загальні втрати Ліги від локауту оцінюють у мільярд.

Це були непрості переговори, і я радий, що ми дійшли згоди, — цитує агенція АР керівника профспілки гравців НХЛ Дональда Фера. — Сподіваюся, вже через кілька днів уболівальники дивитимуться хокей, а не на нас із Гері Беттменом (комісаром НХЛ. — Авт.).