Королі без тронів

04.01.2013

Попри існування у світовому хокеї так званої «великої шістки» збірних, цей вид спорту має особливу «надбудову». Неважливо, якого штибу турнір, а протистояння Росії й Канади відбирає левову частку вболівальницької уваги в інших грандів — Чехії, США, Швеції та Фінляндії. Ось і цього разу на молодіжний чемпіонат світу U–20, що триває в столиці Башкортостану — Уфі, всі дивилися через призму російсько–канадського фіналу. З огляду на груповий розподіл, в якому дві найтитулованіші збірні опинилися в одній пульці, здавалося, питання щодо їхньої зустрічі в головному матчі турніру було вирішено. Але хокейний бог насміявся над усіма такими провидцями. Учора з’ясувалося, що у фіналі не буде ані Канади, ані амбітних господарів–росіян.

Першими здивували канадці. У групі в них була «легка прогулянка» з перемогами над збірними США, Словаччини, Німеччини та Росії (4:1). З огляду на локаут, який ще триває в НХЛ, у складі молодих «Кленових листків» виступають багато гравців найсильнішої ліги світу на чолі з Райаном Нюджент–Хопкінсом — першим номером драфту 2011 року, який у позаминулому сезоні в НХЛ дебютував у «Едмонтоні» з двома титулами «найкращого новачка місяця». Стадію 1/4 фіналу канадці пропускали як переможці групи, а в півфіналі сенсаційно поступилися вже знайомим хокеїстам США — 1:5. Тож у Нюджент–Хопкінса, найкращого бомбардира ЧС–2013, так і лишилося 11 балів (3 шайби + 8 передач). А далі пішли американці з визначним кіпером Джоном Гібсоном з «Анахайма». «Захист грав дуже добре, що значно полегшило мені роботу», — сказав Гібсон, котрому вдалося відбити 33 кидки.

Молоді канадці, починаючи з 1993 року, виграли десять чемпіонатів, проте не можуть перемогти на «мундіалі» U–20 четвертий рік поспіль. США, Росія, Швеція — ось переможці останніх планетарних форумів. Власне, вчора надвечір було відомо, що хтось із цієї трійці знову зійде на чільну сходинку п’єдесталу, адже в другому півфіналі зустрічалися шведи та росіяни, які, відзначимо, на минулому ЧС грали у фіналі. Тоді удача посміхнулася скандинавам: закинувши вирішальну шайбу в овертаймі, юнаки «Тре крунур» здобули «золото» вперше після 31–річної перерви. І вчора вони довели свою зверхність над ровесниками з Росії, щоправда, в серії булітів.

У середу шведи мали день відпочинку як переможці групи А, тоді як у росіян був «валідольний» чвертьфінал зі швейцарцями, виграний лише в серії булітів. Головний тренер першої збірної Росії Зінетула Білялетдінов визнав, що в 1/4 фіналу команда Михайла Варнакова припускалася дуже багатьох помилок і задля перемоги над шведами їй потрібно якомога швидше мінімізувати їх кількість. До того ж, як визнали спеціалісти, молоді російські зірки надто зловживають індивідуальними діями. Тепер нагода реабілітуватися в 20–річної «Червоної машини» буде в матчі за «бронзу», у якому її суперниками буде... ну нарешті — Канада.

ТАБЛО

 

Молодіжний чемпіонат світу з хокею (Росія, Уфа)

Груповий раунд (підсумкове становище).

Група А: Швеція — 11, Чехія — 8, Швейцарія — 6, Фінляндія — 5, Латвія — 0.

Група В: Канада — 12, Росія — 8, США — 6, Словаччина — 3, Німеччина — 1.

Чвертьфінали: Росія — Швейцарія — 4:3 Б, Чехія — США — 0:7.

Півфінали: Канада — США — 1:5, Росія — Швеція — 2:3 Б.