Здрастуй і прощай

03.01.2013
Здрастуй і прощай

Подруги по німецькій команді вшановують 25–річну «пенсіонерку» Лену Нойнер. (Рейтер.)

Настання Нового року в Німеччині вирішили відзначити не лише традиційною «Різдвяною гонкою» біатлоністів, а й популярною лижною багатоденкою «Тур де Скі». В Обергофі, де стартував сьомий за ліком «Тур», лижники пробігли два етапи. Надалі вони переїхали до швейцарського Валь Мюстере, щоб, зрештою, 6 січня фінішувати в італійському Валь–ді–Фіємме.

Попри те, що «Тур де Скі» — частина Кубка світу, цей багатоденний комерційний турнір стоїть дещо окремо в календарі змагального сезону. Для багатьох вважається успіхом не перемога, а просто доїхати до кінця у цьому виснажливому дев’ятиденному марафоні, впродовж якого слід провести шість гонок. Боротьбу за «золото» й призові ведуть лише найбільш витривалі й загартовані. Щоправда, в останні роки особливої інтриги в суперечках за головний трофей якось і не спостерігалося. У жінок три попередні сезони вигравала Юстина Ковальчик із Польщі, а в чоловіків двічі поспіль тріумфував швейцарець Даріо Колонья.

Здається, що у представниць прекрасної статі й цього разу успіху досягне польська спортсменка, адже її головна опонентка Маріт Бйорген із Норвегії проігнорувала новорічні старти. І хоча із трьох перших гонок Юстина виграла лише одну, її загальна фора над найближчою переслідувачкою — Терезою Йохауг із Норвегії — вже становить 50 секунд.

Цікаво, що переможниця двох інших гонок–етапів — Кіккан Рендалл із США — йде лише п’ятою. Щоправда, воно й не дивно, адже тріумфувала американка на коротких відрізках — пролозі (3 км) й спринті (1,4 км), тоді як Ковальчик, вигравши з великим відривом 9–кіломертову гонку переслідування, забезпечила собі комфортний гандикап у генеральній класифікації.

Щодо українок, то на «Тур де Скі» вже традиційно змагаються лідерка української збірної Валентина Шевченко та її молодша партнерка Марина Анцибор. 37–річна ветеранка після трьох етапів посідає 22–гу позицію, Анцибор — 43–тя.

Якщо в жіночому «Турі» інтрига так і не народилася, то в чоловіків боротьба обіцяє бути цікавою, оскільки трійку головних претендентів — Максима Вілежаніна, Даріо Колонью та Петтера Нортуга — у проміжному протоколі наразі розділяє лише дев’ять секунд.

Відзначимо, що Нортуг — один із трьох лижників, якому вдалося повністю проїхати попередні шість «Турів», щоправда, жодного з них норвезькому «лижному королю» виграти так і не вдалося.

Українські лижники боротьбу за подіум не ведуть: Віталій Штунь у генеральній класифікації посідає 63–тє місце, Мирослав Білосюк — 71–ше, Олексій Швидкий — 84–те, Руслан Перехода — 85–те.

* * *

На відміну від представників вітчизняного лижного господарства, які, на жаль, не можуть похвалитися успішними виступами на міжнародних стартах, українські біатлоністи раз по раз дають підстави для радості. І хоча «Різдвяна гонка» в Гельзенкірхені — усього лише комерційний старт, що не входить до заліку Кубка світу, виступати тут почесно, а вигравати — тим більше. «Срібло» нашого дуету в складі Віти Семеренко та Сергія Седнєва у мас–старті вкотре підтвердило силу стріляючих лижників України. Вони поступилися лише французам Дорен Абер і Мартену Фуркаду.

Була українська команда серед претендентів на медалі й у гонці переслідування. На заключний етап «персьюту» Седнєв вирушив другим, однак не зміг втримати здобуті Вікторією позиції. Заваливши «стійку» (чотири промахи), Сергій фінішував восьмим. А першими стали росіяни — Антон Шипулін та Катерина Юрлова.

У перерві між двома стартами «Різдвяної гонки» гордість німецького біатлону, дворазова олімпійська чемпіонка Магдалена Нойнер, остаточно попрощалася зі спортом, провівши на «Фелтенс–арені» прощальні перегони. «У біатлон не повернуся навіть за 50 мільйонів», — сказала 25–річна німецька зірка.

ВИЗНАННЯ

Біатлоністка Олена Підгрушна визнана Національним олімпійським комітетом України найкращою спортсменкою країни в грудні, а її особистий наставник Ігор Починок — найкращим тренером місяця.