Луценкова «гірка»

27.12.2012

Учора виповнилося два роки відтоді, як екс–главу МВС Юрія Луценка арештували бійці спецпідрозділу СБУ «Альфа», коли він вигулював песика біля власного будинку. Сьогодні ж минає два роки, відколи Печерський райсуд узаконив затримання лідера «Народної самооборони», змінивши йому запобіжний захід iз підписки про невиїзд на утримання під вартою.

Нагадаємо, екс–урядовця засудили до чотирьо­х років «колючки» за зловживання (організація урочистостей до Дня міліції, просування по службі особистого водія тощо). По другій справі щодо організації стеження за водієм Сацюка (колишнього першого заступника голови СБУ) він отримав два роки позбавлення волі, але цей термін учора минув. Водночас Луценко та його захист кілька місяців тому таки добилися того, що його арешт наприкінці 2010 року та утримання під вартою на час судового процесу визнав незаконним Європейський суд iз прав людини. Україна має виплатити екс–міністру моральну компенсацію у розмірі 15 тис. євро.

Свою другу річницю за ґратами Юрій Віталійович відзначив специфічно: до ЗМІ потрапило відеоз­вернення Луценка, в якому він повідомляє, що написав чергову заяву про злочин, скоєний першим заступником Генпрокурора Ренатом Кузьміним та слідчим ГПУ Сергієм Войченком. Луценко наголошує, що саме ці посадовці винні в його незаконному арешті. Адвокати передали цю заяву для реагування правоохоронцям. Згідно з новим КПК, заяву мали одразу внести до загальнодержавного реєстру злочинів.

«Підстави мого звернення до правоохоронних органів є юридично досконалими. Адже Європейський суд відхилив апеляцію України й ухвалив остаточне рішення, яким визнав мій арешт незаконним — за політичними мотивами, — говорить на відео засуджений Луценко. — Ми маємо доконаний факт про незаконний арешт людини і маємо доведений збиток державі у розмірі понад 100 тисяч гривень. З моєї точки зору — це беззаперечний доказ злочинних дій Кузьміна та Войченка, які безпідставно позбавили мене волі та завдали збитків державi в особливо великих розмірах».

Позавчора Менський райсуд Чернігівщини відмовився достроково припинити відбування покарання Юрія Луценка за станом здоров’я. Через що в об’єднаній опозиції заявили, що «влада має намір фізично знищити екс–голову МВС». Наразі Луценку «не світить» і умовно–дострокове звільнення, адже «на зоні» він отримав дисциплінарне стягнення у вигляді попередження за порушення режиму. Сам Луценко та його рідні вважають, що адміністрація колонії навмисно створила умови для цієї «дисциплінарки», аби в майбутньому екс–міністр не міг претендувати на УДЗ.