Михайло Поплавський: «Діти об’єднають Україну»

26.12.2012
Михайло Поплавський: «Діти об’єднають Україну»

Меценат свята Михайло Поплавський потурбувався, щоб усi глядачi були на хвилi позитиву.

У Національному Палаці мистецтв «Україна» відбулося грандіозне шоу учасників Всеукраїнського дитячого телевізійного вокально–хореографічного конкурсу «Крок до зірок». Глядачі побачили чудову новорічну казку. Талановиті діти з усіх куточків України — великих міст та маленьких сіл — творили на головній сцені дива, які зворушували і дітей, і дорослих.

«Крок до зірок» є спільним проектом Міжнародного благодійного фонду «Обдаровані діти України», Київського національного університету культури і мистецтв та Першого національного телеканалу. Меценатом, генеральним продюсером та режисером–постановником конкурсу ось уже 15 років(!) є Михайло Поплавський.

 

У вирi фантазiй

Перші декорації на величезному плазмовому екрані — різнобарвні кульки та сніжинки, що закружляли у танку — відразу налаштували на лірику. Здавалося, що знаходишся не у залі, а у казковому лісі, на тебе падає м’який сніг і ти поринаєш у мрії в очікуванні див. І дива розпочалися! Після подорожі у «Чудову країну» всі ми разом iз Попелюшкою потрапили на бал часів середньовіччя, який відтворив колектив бального танцю «Квіти надії» (м. Коломия). Вельможі у перуках разом iз дамами у довгих сукнях виконували піруети, а принц запросив Попелюшку на перший вальс.

Діти–артисти під час шоу продемонстрували танці на всяк смак — з елементами народної, класичної та сучасної хореографії — рок–н–рол, джаз, твіст, диско. Солісти колективу «Апельсин» (м. Кам’нець–Подільській) навіть відтворили «місячну ходу» Майкла Джексона. Шаленого драйву додав виступ хореографічного ансамблю «Андеграунд» iз Донеччини: було обрано кульмінаційний момент казки «Бременські музиканти» — викрадення нареченої.

Звучали також мелодії всесвітньо відомих хітів, шлягерів минулого століття. Але всі слова пісень — винятково українською мовою. Автори навмисне відмовилися від дослівного перекладу. Лейтмотивом пісень стали любов до рідної землі, батьків, позитивне сприйняття життя, віра в те, що мрії здійснюються, а ми живемо у найкращій у світі країні — Україні.

Меценат проекту Михайло Поплавський і викладачі університету, які підготували дітей до виступу, потурбувалися, щоб у цей вечір усі були на хвилі позитиву. Щира, запальна атмосфера миттєво передалася зі сцени у залу. Глядачі не шкодували своїх долонь, віддаючи маленьким артистам своє тепло і радість.

Цікаво, що весь концерт на собі «тримали» тільки діти. Дорослі, професійні артисти на сцену не виходили. Навіть ведучі — Ангеліна Щупак і Владислав Лелюшкін — школярі молодших класів. Та почувалися вони в цій ролі як справжні професіонали.

Познайомилися глядачі також iз наймолодшими учасниками за всю історію шоу — чотирирічними Машею Лучанко і Льошею Дзюбенком. Кумедні малюки з ямочками на щічках виявилися дуже артистичними. Маша нагадувала маленьку тендітну леді, а Льоша — істинного джентльмена.

Не обійшлося без гумористичної ноти. Запальну композицію «Новий рік» показав ансамбль «Оазис» iз Херсона. Серед засніжених доріжок ходили... страуси і африканські малюки. Шквал оплесків вибухнув після виступу вокаліста Іллі Музичука, який спочатку зізнавався у коханні Сюзанні, а потім — Оксані. Авжеж, україночка у вишиванці, яка несподівано з’явилася на сцені, видалася кращою за манірну іноземку!

Запам’ятались вокальні дані Іллі Паладіна (м. Київ), Макса Савчука (м. Київ) , Анастасії Лень (м. Львів). Віриться, що мине кілька років — і їхніми голосами тішитиметься не лише Україна, а й увесь світ.

Наостанок переможці конкурсу «Крок до зірок» співали разом із генеральним продюсером, головним ре­жисером–постановником телепроекту Михайлом ­Поплавським. Спалахували феєрверки. Різнобарвні кульки та серпантин, що заполонили залу, нагадали — наближається Новий рік. А з ним здійсняться дитячі мрії. Дорослі допоможуть їм у цьо­му, як це роблять організатори проекту «Крок до зірок».

П’ятнадцять крокiв — п’ятнадцять рокiв

У травні Всеукраїнський дитячий конкурс «Крок до зірок» відзначив своє 15–річчя. А починалося все так...

У середині 90–х років минулого століття діти нашої країни мали нагоду заявити про себе на професійній сцені лише у Москві на конкурсі «Утренняя звезда». Але ж у Росію їхали звідусіль, і українцям на конкурс пробитися було нелегко. Щастило лише одиницям. Ось тоді Михайло Михайлович ­Поплавський наважився на рішучий, хоча й ризикований крок. У 1997 році він заявив про необхідність створити дитячий національний конкурс. Адже всі цивілізовані країни, які думають про своє майбутнє, мають подібні проекти, аргументував він. Тим більше колоритних самородків в Україні — вдосталь.  ­Поплавський зібрав молоду креативну команду однодумців, яка й почала запалювати юні зірки. Відтоді вийшло в ефір 815 програм, у яких взяли участь понад 18 тисяч учасників. Гастролі переможців, міжнародне визнання... І це враховуючи, що «Крок до зірок» — єдиний у країні проект, в якому безкоштовно беруть участь діти–вокалісти і хореографічні колективи з усіх куточків України.

Додамо, що це не просто змагання, а й цікаве спілкування з ровесниками і дорослими, які дають безцінні поради. Адже у журі — найяскравіші представники українського шоу–бізнесу, естради та хореографічного мистецтва.

«Майбутнє починається сьогодні, і ми зобов’язані дбати  про  нього, — вважає автор ідеї та головний натхненник національного дитячого проекту «Крок до зірок» Михайло Поплавський­. — Головне завдання нашого конкурсу — не загасити Божу іскру таланту дитини, допомогти йому розвиватися. Діти, які зараз беруть участь у мистецьких конкурсах, завтра представлятимуть у світі національну еліту. Я вірю, що діти об’єднають Україну».

Спливає час. З’явля­ються нові дитячі програми. Але вони тримаються, на жаль, недовго. Можливо, не вистачає терпіння, можливо — душі і любові до дітлахів. А от конкурс «Крок до зірок» залишається лідером серед дитячих програм на телебаченні. Ось і у Новий рік діти, яким не вдалося побувати на цьому грандіозному концерті, мають чудову нагоду включити телевізор і побачити, як запалюються маленькі зірки, 30 грудня о 10–й годині 2012 року, 6 і 13 січня о 10–й годині 2013 року на Першому Національному.