НОВИНИ ПЛЮС

26.12.2012

Скандал у Спілці письменників

Депутат Верховної Ради, багаторічний голова Національної спілки письменників України Володимир Яворівський вийшов iз НСПУ. Яворівський звинувачує нове керівництво спілчанської організації у співпраці з владою. «Стало абсолютно очевидним, що донедавна державотворча, державозахисна, опозиційна до влади письменницька Спілка, що заснувала Товариство української мови, Народний рух, Демократичну партію, була штабом Помаранчевого здвигу, — перетворюється на мовчазного сателіта Партії регіонів», — пише письменник­депутат на своєму сайті. І цілком слушно робить закид: «Де її голос, коли йде тотальна русифікація, коли в Україні знову з’явилися політв’язні? Чому вона відмовчується, коли Україну на налигачі тягнуть в «обновленний» Союз? Де її голос, коли Табачник переписує українську історію і закриває українські школи?» До керівних органів НСПУ не ввійшли такі знакові письменники, як Роман Іваничук, Марія Матіос, Василь Шкляр, Дмитро Павличко, Василь Шевчук, Андрій Курков та інші, наголошує Яворівський, натомість «силкуються робити літературну політику... пантюки, сидоржевські, барни, хто знає їх в Україні?»

«...Він вийшов через те, що Спілку захопили люди сірі й близькі до влади, — пише член НСПУ Віктор Терен. — Але керівництво Верховною Радою теж захопили люди далеко не обдаровані — та сама влада, той же донецький Рибак і компанія. То за цією логікою, тоді треба йти і з Верховної Ради?»

Нагадаємо, що Володимир Яворівський очолював НСПУ з 2001­го по 2011 рік і був звинувачений в останні роки у відтворенні у Спілці «епохи застою». Його переобрали на з’їзді спілчан минулого року, очолив Спілку письменників Віктор Баранов. За Баранова тоді проголосував 171 делегат, за Яворівського — 144.

«Лебедине озеро» Джеймса Камерона

Режисер резонансних кінофільмів «Титанiк» та «Аватар» Джеймс Камерон разом iз художнім керівником петербурзького Маріїнського театру Валерієм Гергієвим працюють над проектом трансляції «Лебединого озера» в 3D. Відеотрансляція з Маріїнки відбуватиметься в реальному часі, і її побачать у кінотеатрах усього світу. Така пряма трансляція відбудеться вперше в історії. Її планують провести 14 лютого 2013 року.