Чим запам’ятався спортрік-2012

26.12.2012
ПОДІЯ РОКУ В УКРАЇНІ

Чемпіонат Європи з футболу в Україні й Польщі

Готуючись до домашнього Євро, Україна довго запрягала, але зрештою добре поїхала й отримала лише позитивні відгуки за організацію та проведення турніру від Союзу європейських футбольних асоціацій. «Це найкраще в історії Євро», — заявив президент УЄФА Мішель Платіні.

Водночас виступ збірної України на першому для неї єврофорумі важко назвати вдалим. Команда Блохіна не подолала навіть груповий бар’єр, посівши в групі третє місце (після перемоги над шведами були поразки від Франції й Англії).

«Золото» ЧЄ дісталося іспанцям, які, розгромивши у фіналі Італію (4:0), стали першою командою Європи, що змогла захистити титул чемпіонів континенту.

 

МІЗКИ РОКУ

Анна Ушеніна

Через десять років після перемоги Руслана Пономарьова на чемпіонаті світу з шахів за версією ФІДЕ Україна отримала шахову королеву і серед жінок. Чемпіонат світу в Ханти–Мансійську, який проходив за нокаут–системою, несподівано виграла 27–річна харків‘янка Анна Ушеніна. У фіналі на «тай–брейку» наша білявка переграла колишню чемпіонку світу, болгарку Антоанету Стефанову.

 

ПРОЩАННЯ РОКУ

Андрій Шевченко

Матчі Євро–2012 стали останніми для зірки українського футболу Андрія Шевченка, який після першості Європи завершив кар’єру гравця. У матчі зі шведами Андрій «на прощання» згадав свої найкращі часи й оформив переможний «дубль». Зрештою, Шева став єдиним українцем, що забивав на домашньому ЧЄ.

Надалі екс–динамівець подався в політику, де в тандемі з Наталею Королевською намагався провести до парламенту партію«Україна — Вперед!» З огляду на результат (1,5% голосів), політичний дебют Шевченка вийшов провальним.

 

ТРЕНЕР РОКУ

Олег Блохін

За кілька місяців до свого 60–річчя Блохін отримав подарунок, про який мріяв усе життя. Заради роботи в «Динамо» Олег Володимирович залишив роботу в національній збірній, що спричинило нову, тривалу кризу в питанні обрання нового наставника.

Бурхливі емоції та напружений графік підкосили динамівського тренера. Через гіпертонічний криз та операцію на сонній артерії Блохін майже півтора місяці залишався поза футболом. Повернувшись у стрій, очільник «біло–синіх» пообіцяв провести в клубі кардинальні реформи й масштабні чистки. Адже, попри витрачені в літнє міжсезоння рекордні 32 млн. євро, «Динамо» й далі котиться донизу і, певно, вже четвертий сезон поспіль залишиться в Україні без чемпіонства.

 

ЗАМІНА РОКУ

Президент ФФУ

Після 12 років на чолі Федерації футболу України Григорій Суркіс відмовився балотуватися на новий термін. На зміну киянину прийшов висуванець Донбасу. Анатолій Коньков з легкістю (за нього проголосували майже одностайно) виграв безальтернативні вибори й на чотири роки очолив футбольне господарство країни.

Суркіс став почесним президентом ФФУ і зберіг членство у виконкомі УЄФА. За збігом обставин, він тепер займатиметься проведенням новоформатного Євро–2020, яке проходитиме не в одній–двох країнах, а в 14–15 містах по всьому континенту.

 

ГЕРОЇ РОКУ

Українські олімпійці

Враховуючи скандальний присмак Олімпіади–2012, українські спортсмени за всі роки незалежності здобули найменшу кількість нагород на літніх Іграх — усього 20.

Найбільш пам’ятним стало «золото» боксера Олександра Усика, який відзначив свій успіх виконанням гопака посеред рингу. Натомість його кум та друг Василь Ломаченко виглядав консервативно, що не завадило йому стати дворазовим олімпійським чемпіоном з боксу.

Після Лондона статус «золотої» четвірки тепер носитимуть веслувальниці–академістки — Катерина Тарасенко, Наталя Довгодько, Анастасія Коженкова та Яна Дементьєва. На найвищу сходинку п’єдесталу також піднімалися шпажистка Яна Шемякіна, котра принесла Україні першу золоту медаль Лондона, важкоатлет Олексій Торохтій та каноїст Юрій Чебан.

 

НЕГАТИВ РОКУ

Нечесний гол Луїса Адріано

Удруге за три роки «Шахтар» пробився до «плей–оф» Ліги чемпіонів, вибивши з розіграшу чинного володаря Кубка чемпіонів «Челсі». Командний здобуток «гірників» затьмарив вчинок їхнього форварда Луїса Адріано. У матчі проти слабенького «Нордшелланда» бразилець грубо порушив неписані правила «фейр плей» і забив тоді, коли данці чекали повернення м’яча після надання медичної допомоги їхньому гравцеві. «Найжахливіший гол», розтиражований в інтернеті, змусив весь світ говорити про українського чемпіона в негативних тонах.

 

ПРОРИВ РОКУ

Футбольні єврокубки

Уперше за роки незалежності до весняної частини єврокубків пробилося одразу чотири команди — «Шахтар» у Лізі чемпіонів, «Динамо», «Дніпро» й «Металіст» у Лізі Європи.

 

ШТРАФ РОКУ

Армстронг і Білоног

Через вісім років після Олімпіади в Афінах українця Юрія Білонога викрили на вживанні допінгу й відібрали «золото», вигране у штовханні ядра.

Щоправда, ще гучнішим виглядає допінговий скандал із велогонщиком Ленсом Армстронгом. За «хронічне» вживання стимуляторів легендарного американця позбавили всіх семи титулів чемпіона «Тур де Франс».

 

КРАДІЖКИ РОКУ

Гол Девича та олімпійські медалі

Попри те, що кожен матч Євро–2012 уперше обслуговували одразу п’ятеро арбітрів, суддівська бригада з Угорщини на чолі з Віктором Кашшаї не помітила очевидний гол Марко Девича у ворота збірної Англії. Хай там як, а після всеукраїнського скандалу цей епізод дав старт реалізації програми ФІФА з комп’ютерної фіксації взяття воріт.

На Олімпіаді в Лондоні суддівська вседозволеність взагалі не мала меж. Спочатку заангажованість арбітрів відчули на собі українські боксери (Євгена Хитрова в 1/8 фіналу засудили в бою британцем Ентоні Огого, тим самим залишивши за бортом чинного чемпіона світу й одного з фаворитів змагань). Також показали себе судді зі спортивної гімнастики, які переглянули підсумкові оцінки й вкрали бронзову нагороду нашої чоловічої команди на користь японців. Аналогічний трюк «провернули» й арбітри з легкої атлетики, які спочатку дали «бронзу» нашій багатоборці Людмилі Осипенко, а після апеляції зацікавленої сторони відсунули нашу спортсменку на четверту сходинку.

Імовірно, позиції України в олімпійській сім’ї похитнулися після того, як генеральний секретар вітчизняного НОК Володимир Геращенко «погорів» на незаконному продажу квитків на Лондонську Олімпіаду.

 

СКАНДАЛ РОКУ

Федерація легкої атлетики під слідством

Одразу після Олімпіади відомі українські атлети пішли війною проти президента Федерації легкої атлетики Валерія Борзова, звинуватили керівництво в поганій підготовці до Ігор–2012. Як результат — обвинувачення окремих членів ФЛАУ і тренерів у нецільовому використанні коштів, кримінальні справи й навіть арешти. Підсумком стало скандальне обрання нового очільника Федерації — Ігоря Гоцула, який раніше був генсеком ФЛАУ.

 

ТАЛАНТИ РОКУ

Фелпс, Мессі, Феттель

Майкл Фелпс зібрав найбільшу кількість олімпійських медалей в історії — 19. За цим показником американський плавець, що став головним героєм Олімпіади–2012, випередив українську радянську гімнастку Ларису Латиніну, яка утримувала цю висоту з 18 нагородами впродовж 48 років.

Аргентинський нападник «Барселони» Ліонель Мессі підкорив, здавалося, «вічний» бомбардирський рекорд Герда Мюллера, забивши за календарний рік у різних змаганнях аж 91 м’яч.

Німець Себастьян Феттель у свої 25 років став наймолодшим в історії триразовим чемпіоном світу з автоперегонів у класі «Формула–1».