До роботи, до цеху!

25.12.2012
До роботи, до цеху!

Гогольфест–2012 проходив у промзоні покинутого радянського заводу. Фото Катерини ГОРОСТАЙ.

В останні дні 2012 року засновник театру «Дах» та президент мистецького фестивалю Гоголь–fest Владислав Троїцький не підбиває підсумки, а з головою пірнає у рік наступний. На зустрічі з журналістами режисер розповів, що невизначеності з Гоголь–фестом уже не буде: фестиваль–2013 відбудеться: з 13 по 22 вересня митці, музиканти та театрали зберуться під одним дахом, аби знову «запалити голову Гоголя» та поділитися прекрасним з усіма бажаючими.

Останній Гоголь–fest відбувався у дещо диких умовах закинутої промзони на Видубичах. Дійство зробили фактично за місяць на голому ентузіазмові. Тепер же організатори мають повноцінні дев’ять місяців, аби «виносити» новий фестиваль. Ще одна хороша новина — на Гоголь–fest  повернеться міжнародний театральний майданчик. Після цьогорічного безгрошового Гоголь–fest Владислав Троїцький зізнався, що принцип толоки, коли всі потроху вносять свою частку до створення, переконав його у тому, що можливо все — аби були бажання та енергія. «Я не дуже вірю в нашу державу. Не хочу знову йти просити і принижуватись. Наступного року робимо самі, а ресурси на співпрацю iз зарубіжними гостями знайдемо, це не проблема». Шукати нової прописки «шостому Гоголю» не доведеться: покинутий завод металоконструкцій на Видубичах ідеально підходить.

На квітень 2013 року планується відкриття полідисциплінарного культурно–освітнього центру ArtKlaster. Мета проекту — створення постійного центру для розвитку різних напрямів сучасного мистецтва та підтримки молодих талантів, а також обміну досвідом та налагодження міжнародних контактів. Після першого етапу реконструкції центр працюватиме у тестовому режимі. До вересня відкриють мюзик–хол, спеціалізований кінотеатр, великий зал для виставок та концертів, репетиційний зал, а також універсальний павільйон, де будуть розташовані галереї та майстерні. Вже по завершенні Гоголь–fest завод закриють на повну реконструкцію, а навесні 2014 року територію у 27 тисяч квадратних метрів представлять повністю оновленою. Як запевнили організатори, майбутній ArtKlaster — це театральні та музичні майданчики, де формуватиметься нова музика та режисура, бібліотеки, галереї, кінотеатри, парки та кафе. «За структурою облаштування промзони в більшості країн Європи функціонує понад 10 центрів. На культурній карті Європи є більше 60 таких майданчиків, Україна ж там поки не представлена», — розповів відповідальний за розробку центру Дмитро Ярошенко, актор та сценограф театру «Дах».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Театр «Дах» повернувся з гастролей у Парижі. Вони закінчились 15 грудня і пройшли більш ніж успішно. У легендарному театрі Де Ля Віль «дахівці» відіграли нову виставу «Вій» п’ять разів, і всі п’ять при повному аншлагові. З 28 по 7 грудня у театрі Silvia–Monfort українці показували «Короля Ліра». Театральний оглядач паризького видання Le Nouvel Observateur у своїй рецензії назвав «Короля Ліра» у виконанні театру Троїцького «фантастичним язичницьким ритуалом». Паризька театральна спільнота пророкує «Дахові» майбутнє «справжнього бренду Східної Європи».

Українського глядача «дахівці» без уваги не залишать. Виставу «Вій», що пройшла з успіхом у Парижі, покажуть у Києві 24 січня на сцені Національного академічного драматичного театру ім. Франка.