Резервна першість

25.12.2012
Резервна першість

Траса в Тисовці. Фото з сайту Sport–ODA.lviv.ua.

Чемпіонат України вже давно став другорядним турніром для наших провідних «стріляючих лижників», сконцентрованих на багатоетапному Кубку світу. Національна першість стартувала позавчора в Тисовці, що на Львівщині, і перша гонка — спринт — пройшла без участі лідерів вітчизняного біатлону. Як пояснив «УМ» головний тренер нашої біатлонної збірної Василь Карленко, основне завдання чемпіонату країни — оцінити якість підготовки найближчого резерву.

«За останній місяць наші провідні біатлоністи взяли участь у трьох етапах Кубка світу, де з інтервалом в один день провели дев’ять гонок. Який організм витримає таке навантаження? Відтак давати їм додаткові старти — це було б занадто», — каже наставник.

Відтак тренерський штаб придивляється до представників «другого ешелону». «З огляду на результати спринтерських гонок, як у дорослих, так і юніорів, можна казати, що є спортсмени, які вже стоять на порозі першої команди. Зрештою, без резерву немає конкуренції», — зазначає Василь Павлович. Чемпіонат України дозволяє йому з оптимізмом дивитися в майбутнє. Особливо радує головного тренера збірної кількість юніорів, що бере участь в національній першості. «Скажімо, серед юнаків раніше змагалося чоловік двадцять, нині — 55. І це означає, що за кілька років прийде надійна зміна. Таким результатам маємо завдячувати державній політиці з розвитку біатлону», — каже Карленко.

Відзначимо, що в чоловіків «золото» здобув 21–річний тернополянин Дмитро Підручний, а жіночий спринт виграла колишня росіянка Ольга Абрамова, яка нещодавно змінила громадянство.

«Неявка» зірок на спринтерську гонку не означає, що вони цілковито ігнорують ЧУ. Сьогодні всі лідери мають бігти естафету. Водночас Андрій Дериземля в коментарі «УМ» визнав, що престиж чемпіонату України доволі низький, і титул чемпіона України може бути цікавий лише тому, хто ще не має його у своїй колекції.

«Якщо ми хочемо вдало виступати на чемпіонаті й Кубку світу, Олімпіаді, ми повинні дати нашим лідерам передишку. До того ж важливо не втратити квоти в КС. Тому й доводиться нам маневрувати між чемпіонатом України і міжнародними стартами», — пояснює головний тренер.

Уже 3 січня на четвертому етапі Кубка світу українських стріляючих лижників чекає естафетна гонка. Тож не дивно, що саме в естафеті на ЧУ «засвітяться» всі лідери вітчизняного біатлону. Як розповів Василь Карленко, команди формуватимуться за принципом «спортивних товариств». «Мінімум має бути п’ять команд — «Динамо», ЗСУ, Міносвіти, «Колос», «Україна». Щоправда, у динамівців є проблема — в команді є тільки двоє», — розповів тренер.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України (Тисовець). Спринт. Чоловіки. 1. Підручний — 23.02,9 (2). 2. Колос — +39,2 (2). 3. Біланенко — +1.01,6 (2).

Жінки. 1. Абрамова — 20.01,1 (1). 2. Супрун — +2,2 (2). 3. Бурдига — +19,2 (2).

 

ОРГАНІЗАЦІЯ

Попри те, що паралельно зі змаганнями біатлоністів у Тисовці проходить ще й чемпіонат України з лижних гонок, спортсмени мають великі претензії до лижні. «Колеги кажуть, що траса просто не готується до змагань», — свідчить Андрій Дериземля. До того ж знаний біатлоніст скаржиться на харчування, яке «завжди у Тисовці бажало бути кращим». Натомість Андрій відзначає особливості змагальної місцевості: «Тут красива природа й чудове повітря, і це великий плюс».