Друга молодість із чужим паспортом

19.12.2012
Друга молодість із чужим паспортом

Микола Куксенков: надалі — без тризуба на грудях. Фото Рейтер.

Близько місяця тому деякі вітчизняні ЗМІ, посилаючись на державного тренера збірної Росії зі спортивної гімнастики Валентину Родіоненко, повідомили, що провідний український гімнаст Микола Куксенков планує виступати під російським прапором. За «димом» пішов і «вогонь». Як з’ясувала «УМ», лідер нашої команди на Олімпіаді–2012 справді перебирається в Росію і днями вже отримав «добро» на від’їзд у Федерації гімнастики України. «Шостого грудня Федерація дала Колі відкріплення від української збірної», — повідомив головний тренер «синьо–жовтих», батько гімнаста Юлій Куксенков. «Україна молода» спробувала розібратися, що стало причиною такого рішення.

 

Нагадаємо, що своїм виступом у Лондоні українські гімнасти позитивно вразили багатьох спеціалістів. Ще більше емоцій, щоправда, негативних, залишило по собі суддівство, через яке наша збірна втратила «бронзу» в командному заліку.

Потрапивши під вплив японського лобі, судді двічі переписували підсумковий протокол і, зрештою, відібрали в українців медаль на користь представників Країни Східного Сонця. Вочевидь, ця історія стала каталізатором рішень Куксенкова–молодшого. Хоча, як відзначає в коментарі «УМ» його батько, переїзд до Росії був обумовлений сукупністю факторів.

«Коля зважив усі «за» і «проти» й вирішив переїхати до міста Владимир. Він має на це право. Там функціонує потужна спортивна школа, яка має тісні контакти з німецькими колегами із міста–побратима. Він розраховує на те, що в Німеччині йому зможуть надати висококваліфіковану, професійну допомогу щодо травм його ніг. В Україні здоров’ю Миколи також приділяли багато уваги, однак, думаю, там ця проблема вирішиться швидше», — пояснює Юлій Михайлович.

Як відомо, на Олімпіаді–2012 Куксенков виступав із серйозним ушкодженням гомілкостопу, яке отримав незадовго до старту. «Ризикуючи здоров’ям, Коля допоміг нашій команді гідно виступити в багатоборстві», — відзначає держтренер української збірної Леонід Спекторов.

Шкода лише, що підкилимні маніпуляції з підсумковим результатом не дозволили українцям привезти з Лондона медаль. «Звичайно, цей факт вплинув на Миколине рішення. Якби виграли медаль — була б президентська стипендія впродовж двох років, і очевидно ніхто б нікуди не від’їжджав», — емоційно згадує неприємні миттєвості Ігор Юлій Куксенков.

Хай там як, але попереду в Куксенкова–молодшого тривалий реабілітаційний процес та спортивний «карантин». Як сказав Леонід Спекторов, за правилами Міжнародної федерації гімнастики, спортсмен отримує право виступати за іншу країну через один рік після зміни громадянства. Проте наразі невідомо, як швидко і, головне, чи безболісно Микола пройде процес відновлення після травми.

«Травмувався він справді сильно. Але Коля хоче спробувати продовжити свою спортивну кар’єру. Йому вже 23 роки, і з цієї точки зору він уже зрілий спортсмен», — каже батько. Власне, для спортивної гімнастики 23 — поважний вік. Під час наступної Олімпіади Куксенкову виповниться 27. А, як свідчить статистика, провідні гімнасти – такі як Віталій Щербо, Олексій Нємов, інші — досягали своїх медальних успіхів максимум до 25–річного віку. Багато хто з великих вже й після 20–22 не міг виграти Олімпійські ігри та чемпіонати світу. Щоправда, історія знає й не один приклад виграшу медалей, особливо на окремих снарядах, і в більш пізньому віці.

Юлій Куксенков громадянство не міняє і збирається знову виставляти свою кандидатуру на майбутніх виборах головного тренера чоловічої збірної України з гімнастики. Відтак він не виключає, що його вихованцям доведеться суперничати на помості з його ж сином, який виступатиме під прапором Росії. «Чи буде протиборство? Якщо Коля повністю відновить свої попередні кондиції, то, можливо, й буде», — обережно говорить Юлій Михайлович.

Що ж до української збірної, то, як зауважує наставник, у команді є молодь, якій до снаги замінити колишнього лідера. «Дуже сильно прогресують Олег Верняєв та Олег Степко. Саме навколо цих двох провідних багатоборців ми й будемо будувати нову команду. Також у нас є Ігор Радивилов, який має потужний опорний стрибок і «кільця». Непогану форму демонструє Петро Пахнюк. Загалом, у нас є талановиті хлопці.

 

ВИЗНАННЯ

У традиційній номінації НОК «Спортсмен місяця» в листопаді переміг гімнаст Олег Верняєв. Експертна комісія відзначила 19–річного донеччанина за переможний виступ на брусах на етапі Кубка світу. А кращим тренером минулого місяця став особистий наставник Верняєва — Геннадій Сартинський.