Екзамен для кандидатів

18.12.2012

Після перемоги на передкваліфікаційному олімпійському турнірі в Києві національна збірна під проводом Анатолія Куликова виграла ще один турнір. І нехай етап «Єврочелленджа», попри красиву назву, має не надто високий статус — це такий собі проміжний «міжсобойчик» команд другого–третього ешелонів, у тренерському штабі «синьо–жовтих» задоволені результатом, досягнутим у румунському місті Меркуря Чук.

 

«Щороку перед Новим роком ми з друзями в Меркуря–Чук...»

«Поставлене завдання виконали. Можливо, вигравали у суперників не надто переконливо, але перемога з рахунком 3:0 для нас має таке ж значення, як і 10:1. Значно важливіше те, що ми побачили командну гру, а не красиві індивідуальні дії окремих виконавців», — сказав у коментарі «УМ» один із тренерів збірної Дмитро Христич.

Відзначимо, що на турнірі в Румунії «синьо–жовті», можна сказати, грали другим складом — без давніх лідерів команди Касянчука, Люткевича, Побєдоносцева, Шафаренка й Матерухіна та «НХЛівівського» підсилення, що допомогло виграти олімпійську передкваліфікацію, у вигляді Федотенка й Понікаровського. «Тренерським штабом було прийнято рішення не залучати до цього турніру хокеїстів, які грають у КХЛ. Власне, «Єврочеллендж» не тільки ми, а й інші збірні, розцінюють як можливість перевірки кадрів для першої команди», — зазначив Христич.

За відсутності головної ударної сили наші хлопці доволі легко розібралися з господарями турніру, у напруженій боротьбі вирвали три очки в казахів і дещо несподівано поступилися в овертаймі полякам.

Власне, поразка збірній Польщі, яку «синьо–жовті» нещодавно розгромили в Києві з рахунком 5:1, стала ложкою дьогтю в бочці меду. Проте пропущена в овертаймі шайба, по суті, вже не мала турнірного значення. Адже нічия в основний час зробила українську збірну недосяжною для конкурентів і дозволила їй другий рік поспіль виграти румунський етап «Європейського хокейного виклику». Нагадаємо, рівно рік тому в Меркуря–Чук суперниками тоді ще команди Анатолія Хоменка були поляки, румуни й угорці.

Здається, що для підопічних Куликова турнірний шлях вийшов легшим, ніж дорога до місця змагань. «По карті дивишся — близько, а добиралися — довго. Минулого року в нас були великі проблеми з трансфером до Меркуря–Чук, відтак вирішили змінити маршрут: дві години летіли до Мюнхена, звідти ще п’ять годин їхали автобусом», — розповів Христич.

Молодь: раз по раз у Донецьку

Натомість для української «молодіжки» минулий тиждень вийшов не таким вдалим. На домашньому чемпіонаті світу в дивізіоні ІВ, який приймав Донецьк, команда Олександра Годинюка фінішувала четвертою й не змогла підвищитися в класі. З іншого боку, торік «синьо–жовті» виступали ще в другому дивізіоні. Тож принаймні назад не повернулися.

Деякою втіхою для українських хокеїстів може бути і виграш у переможців турніру — поляків. Вийшло так, що володарі єдиної путівки до дивізіону IA в Донецьку програли тільки раз, і саме господарям. А ще українці позавчора ввечері дозволили відвертому аутсайдеру — збірній Хорватії — таки закинути першу шайбу на цьому турнірі. Хай там як, нашого голкіпера Михайла Шевчука зі Львова назвали найкращим воротарем «пульки».

Після того, як завершилися змагання у всіх, за винятком еліти, молодіжних дивізіонах, наші хокеїсти дізналися імена суперників на наступний рік. Місце поляків у третій за рангом лізі займуть французи, які виявилися найгіршими в дивізіоні IA, а замість хорватів із нами гратимуть японці.

 

ТАБЛО

Національні збірні. Турнір серії «Європейський хокейний виклик» (Меркуря–Чук, Румунія). 1–й тур. Україна — Румунія — 3:0 (0:0, 1:0, 2:0; Борисенко, 21 (Б); Бондарєв, 42; Торяник, 47), Казахстан — Польща — 3:2 ОТ.

2–й тур. Україна — Казахстан — 2:1 (0:0, 1:1, 1:0; Торяник, 31; Квітченко, 58 — Худяков, 35), Польща — Румунія — 7:2.

3–й тур. Україна — Польща — 2:3 ОТ (0:0, 0:0, 2:2; 0:1; Полоницький, 55 (більш.); Гніденко, 60 (подв. більш.) — Малажинський, 44 (менш.); Колуж,, 52; Запала, 64 (більш.)), Казахстан — Румунія — 7:1.

Підсумкове становище: Україна — 7, Польща — 6, Казахстан — 5, Румунія — 0.

* * *

Молодіжний чемпіонат світу (Донецьк). Дивізіон IB. 3–й тур. Україна — Польща — 2:0 (0:0, 2:0, 0:0; Курський, 29; Янішевський, 38), В. Британія — Хорватія — 4:0, Казахстан — Італія — 2:1.

4–й тур. Україна — Казахстан — 1:2 Б (0:0, 0:1, 1:0, 0:0; Петранговський, 44 — Фісенко, 21 (більш.); вирішальний буліт — Савицький), В. Британія — Італія — 0:6, Польща — Хорватія — 5:0.

5–й тур. Україна — Хорватія — 2:1 (1:0, 0:0, 1:1; Ромашенко, 2; Курський, 54 (більш.) — Микулич, 56), В. Британія — Казахстан — 1:4, Польща — Італія — 3:2.

Підсумкове становище: Польща — 12, Казахстан — 11, Італія, Україна — 9, В. Британія — 4, Хорватія — 0.