По сходинці, зате вгору

18.12.2012

«Ми втілили в життя одну нашу мрію, тепер почнемо рухатися до другої», — так особистий наставник і батько новоспеченої чемпіонки світу на «короткій» воді Дарини Зевіної прокоментував «УМ» виграш титулу в Стамбулі, де 18–річна киянка перемогла на 200–метрівці на спині.

Кілька тижнів тому, коли нова українська «Золота рибка» стала дворазовою переможницею чемпіонату Європи–2012 в 25–метровому басейні, вигравши дистанції 100 та 200 м на спині, Юрій Зевін сказав, що держава не цінує перемоги спортсменів в «неолімпійському стандарті», хоча, не залежно від статусу змагань, усім чемпіонам світу «мала б ставити пам’ятники». Хай там як, але, як зауважив тренер чемпіонки, якщо ти хочеш бути найкращим, маєш бути найшвидшим у будь–якому басейні. Тож 200–метрівка на «короткій» воді розглядається як відправна точка для великих здобутків і в «олімпійських» басейнах, хай у вирішальному запливі в Стамбулі з Дариною змагалася лише одна учасниця фіналу Ігор у Лондоні на цій самій дистанції.

Могла Даша «зачепитися» за п’єдестал і на 100 метрах, однак, як зауважив її тато, піднятися вище сьомого місця завадили суб’єктивні причини. «Не змогла впоратися з емоціями», — пояснює Юрій Зевін. Хоча, здалося зі сторони, Дарина просто не стала розпорошувати сили, приберігши їх на головну дистанцію.

Зрештою, «золото» Зевіної стало єдиним медальним здобутком українських плавців на ЧС у Стамбулі. Стільки ж нагород молода українська збірна здобула й на попередньому планетарному форумі на «короткій» воді в Дубаї. Тоді, нагадаємо, «срібло» на 50 м батерфляєм виборов Андрій Говоров. Цього разу 20–річному представникові Дніпропетровська сягнути призів на спринтерській дистанції не вдалося. Вільним стилем він фінішував сьомим, батерфляєм — посів шосте місце.

За словами першого віце–президента Федерації плавання України Андрія Власкова, від команди українських плавців на «мундіалі» чекали більше нагород. Традиційно, окрім Зевіної, в претендентах на призи ходили Говоров та Сергій Фролов.

Однак майстер довгих дистанцій Фролов, за словами пана Власкова, просто «перегорів» (17–й результат на 1,5 км), тоді як спринтеру Говорову, аби постійно бути в призах, наразі бракує стабільності. «Андрій ще доволі молодий плавець, а стабільні результати на спринтерських дистанціях демонструють зрілі спортсмени. Встановивши рекорд України у півфінальному запливі на дистанції 50 м вільним стилем, у фіналі він показав гірший час», — відзначив у коментарі «УМ» віце–президент ФПУ.

Загалом, медалі чемпіонату світу на «короткій» воді виграли плавці 25 країн. Беззаперечними лідерами медального заліку стали представники США, котрі здобули 27 нагород, з яких 11 золотих, 8 срібних та 8 бронзових. Майже третину медалей до американської скарбнички поклав іменитий Райан Лохте — із вісьмома медалями він став рекордсменом за кількістю здобутих нагород на одному чемпіонаті світу. Цілком закономірно, що Лохте — п’ятиразовий олімпійський чемпіон, друг і суперник легендарного Майкла Фелпса, отримав приз за звання найкращого плавця цього ЧС.

Думається, присутність на стамбульському форумі цього генія в плавках спростовує заяви скептиків про занадто «прохідний» статус чемпіонатів на «короткій» воді. А якщо додати до переліку учасників «мундіалю» інших призерів Ігор та рекордсменів світу — Руту Мейлютіте, Пауля Бідермана, Ласло Чеха, Олександру Герасименю та ін. — ЧС–2012 на «короткій» воді змусить поважати себе ще більше.