Конгрес проти «лунатиків»

13.12.2012

Конгресменам США важко досягти згоди щодо ухвалення бюджету, скорочення соціальних виплат чи впровадження тієї або іншої реформи, адже в Сенаті домінують опозиційні до президента республіканці, а в Палаті представників переважає демократична більшість. Проте є речі, щодо яких американські законотворці не сперечаються. Останнім прикладом загальної згоди стала заборона... слова «лунатик». За те, щоб виключити цей термін з усіх офіційних документів, проголосувало 398 конгресменів («проти» — 1).

В англійській мові запозичений з латини термін «лунатик» означає не так «той, хто ходить уві сні», як «божевільний». У Конгресі вирішили, що це образливе визначення не може фігурувати в законодавстві, адже в усьому цивілізованому світі домінує тенденція якомога толерантнішого ставлення до «не таких, як усі». А отже, й лунатиків треба називати «особливими людьми». Тому такі терміни як «опікун божевільного» буде замінено на щось більш толерантне. Раніше аналогічний закон уже ухвалила Верхня палата Конгресу — Сенат, тож для того, аби він набрав чинності, потрібен лише підпис президента Обами.

Єдиний конгресмен, який проголосував проти — представник Техасу Луї Гомерт — пояснює свою позицію тим, що обурений «дурною роботою» Конгресу. «У нас безліч проблем — передусім треба щось робити з космічним державним боргом і рятувати країну від банкрутства. А замість цього ми переймаємося лунатиками... Це слово таки варто залишити, адже божевільних у нас вистачає — якщо не на вулицях, то в Кон­гресі точно», — констатував Гомерт.