Безальтернативний Мессі

13.12.2012
Безальтернативний Мессі

За традицією, в грудні ФІФА традиційно визначає «Найкращого футболіста року». Раніше стало відомо, що «Золотий м’яч» переможцеві голосування–2012 на церемонії 7 січня в Цюріху вручатиме екс–лауреат, українець Андрій Шевченко. А днями оголосили й вузьке коло претендентів, яке шляхом анкетування визначили журналісти, тренери та капітани збірних–членів ФІФА. Нагороду розіграють Ліонель Мессі, Кріштіано Роналдо та Андреас Іньєста.

В останні три роки думки експертів у цьому питанні виглядають аж занадто консервативно. Чи то у світі більше ніде добре не грають у футбол, чи на всіх таке сильне враження справляє непереможна збірна Іспанії та «Барселона», однак до фінальної трійки постійно потрапляють лише футболісти іспанської прімери. У 2010–му це був тріумвірат із «Барси», а в 2011–му, так само, як і цього року, каталонську гегемонію розбавляє один представник «Реалу». Лідер «королівського клубу», португалець Кріштіано Роналдо в інтерв’ю сайту «Гол» заявив, що планує цього разу таки отримати «Золотий м’яч» — удруге після сезону–2008.

Щоправда, букмекери вважають по–іншому. На їхню думку, всім фаворитам фаворит — Ліонель Мессі, який має в п’ять разів більше шансів, ніж Роналдо, отримати черговий, уже четвертий поспіль, «Золотий м’яч». Якщо так станеться, то аргентинець поб’є рекорд Мішеля Платіні, Йохана Кройффа і Марко ван Бастена, яких визнавали лауреатами цієї відзнаки по тричі.

«Усі говорять про Мессі, який завоював силу–силенну трофеїв. Мені здається, що в нього вже немає місця в домі для нових призів. Я б проголосував за Кріштіано Роналдо. Він виступає на найвищому рівні вже довгий час і заслужив цю нагороду», — заявив колишній гравець «Реалу», а нині спортивний директор махачкалинського «Анжі» Роберто Карлос.

Суперечки про безальтернативність аргентинського генія точаться вже давно. Панування Мессі на футбольному олімпі декого дратує так само, як і непереможність «Барселони». Програш «гранатово–синіми» національного чемпіонату–2012 «реалістам» — ось головний аргумент на користь цьогорічної перемоги Роналдо в номінації «Найкращий футболіст року».

Проте, слід визнати, з огляду на особисті, а не командні, здобутки, Мессі й цього разу виглядає королем. Після того як Лео перевершив, здавалося, вічний рекорд Герда Мюллера за кількістю забитих м’ячів за календарний рік, навіть Мішель Платіні (а президент УЄФА в цьо­му питанні має свій інтерес) визнав, що Мессі заслуговує на ще один «Золотий м’яч». Про найвищі шанси Ліонеля говорить і тренер «Реалу» Жозе Моуріньйо.