«Золото» — до ювілею

13.12.2012
«Золото» — до ювілею

Єдиний «живий» представник України в єврокубках — «Мотор» — мінімально поступився в Южному. Фото з сайту ГК «Мотор».

У цьому році найтитуловані­ший чоловічий гандбольний клуб України — «Запоріжтрансформатор» — відзначає 20–річчя. Попри те, що урочистості з нагоди дня народження вже відбулися, думається, головний подарунок «ЗТРівці» ще не отримали. Без сумніву, найкращим презентом до ювілею став би 15–й комплект золотих нагород.

 

Знову перші

Нагадаємо, що в минулому сезоні багаторічну гегемонію «трансформаторників» перервало полтавське «Динамо», тоді як сам «ЗТР», пропустивши поперед себе ще й земляків із «Мотора», фінішував третім. У нинішньому чемпіонаті «трансформаторники» повернули собі втрачені позиції й за тур до зимової перерви на чотири очки випереджають найближчого переслідувача, який представляє іншого індустріального гіганта — «Мотор–Січ».

Водночас чинного чемпіона країни в нинішньому сезоні лихоманить. Непогано взявши старт, згодом полтавці забуксували — програли три матчі поспіль прямим конкурентам за медалі та несподівано легко вилетіли з єврокубка. Ігрові проблеми динамiвцiв, через які вони опинилися на четвертому місці, стали наслідком кадрових негараздів — через внутрішній конфлікт президент клубу Іван Матієшин відсторонив від роботи головного тренера Андрія Портного й відрахував із команди одразу п’ятьох гравців основного складу.

Як стало відомо «УМ», днями команді представили нового наставника. Ним став колишній очільник донецького «Шахтаря–Академії» Микола Шарко, який узяв із собою до Полтави кількох виконавців із попередньої команди.

За великим рахунком, для «Динамо» ще нічого не втрачено, адже поточний чемпіонат проходить за новим регламентом і доля медалей визначатиметься в «плей–оф», куди за підсумками «регулярки» потраплять перші чотири команди. «На жаль, наш гандбол повільно, але впевнено котиться донизу. Відтак Федерація задля підвищення інтересу до турніру, прийняла рішення збільшити кількість матчів, які б проходили на максимумі», — пояснив «УМ» віце–президент ФГУ Олександр Шипенко.

Ну а те, що по завершенню регулярного чемпіонату в першій четвірці опиняться «ЗТР», «Мотор», «Портовик» та «Динамо», — ні в кого сумнівів не викликає.

Почекаємо «плей–оф»

Проте зараз робити якісь медальні прикидки недоречно, адже, на думку пана Шипенка, перед «плей–оф» деякі команди обов’язково підсиляться й значно підвищать рівень своєї гри. А можливо, просто новий регламент дозволяє командам, що гарантовано потрапляють у «плей–оф», час від часу «розслаблятися».

«Нехай це не розцінюють як виправдання, але суддівство сьогодні було нікудишнє. Хоча навіть при поганому суддівстві завжди треба показувати свій чоловічий характер і справжню волю до перемоги. Догравати кожен момент до кінця. Кожен момент! А виходить: там не забили, там втратили — i в кінці програли», — емоційно коментував поразку «Портовику» керманич «Мотора» Микола Чигарьов.

Відзначимо, що «Мотор» — єдина українська команда, яка продовжує виступи на міжнародній арені. Власне, вперше за багато років вітчизняна команда пробилася до групового етапу єврокубку. І нехай це не Ліга чемпіонів, а Кубок ЄГФ (другий за рейтингом), однак прогрес команди Чигарьова очевидний.

Щоправда, вирішивши одне завдання, запорізький клуб опинився перед іншою проблемою. Місяць тому в Запоріжжі на капітальний ремонт поставили Палац спорту «Юність» — місце проведення чи не всіх міжнародних матчів українських гандболістiв. А іншого майданчика, котрий відповідав би міжнародним стандартам, немає. «У «Мотора» можуть бути проблеми з ЄГФ, адже їхня клубна арена на 20 сантиметрів коротша за необхідний стандарт і має лише 500 посадкових місць. Вочевидь, у цьому сезоні Міжнародна федерація піде команді назустріч, однак як бути далі», — каже Олександр Шипенко.

За планом, реконструкція «Юності», яка вже кілька років перебувала в аварійному стані, триватиме 19 місяців, хоча вже зараз виникла затримка, обумовлена переглядом кошторису проекту. Відтак, за словами Олександра Миколайовича, президент «Мотора» В’ячеслав Богуслаєв всерйоз розглядає можливість зведення нової клубної арени.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Чоловіча суперліга. 11–й тур. «Буревісник» — «Політехнік» — 25:28, ЗНТУ–ЗАБ — «ЗТР» — 22:36, «Будівельник» — «Динамо» — 21:27, «Портовик» — «Мотор» — 28:27.

Турнірне становище: «ЗТР» — 22, «Мотор» — 18, «Портовик», «Динамо» — 16, «Буревісник», «Політехнік» — 6, «Будівельник» — 3, ЗНТУ–ЗАБ — 1.

* * *

Чемпіонат Європи (Сербія). Жінки. Основний раунд. Група 1. Чехія — Франція — 22:24, Норвегія — Швеція — 28:25, Сербія — Данія — 29:26.

Турнірне становище: Норвегія — 8, Сербія — 5, Данія, Франція — 4, Швеція — 3, Чехія — 0.

Група 2. Іспанія — Росія — 25:25, Німеччина — Чорногорія — 27:20, Угорщина — Румунія — 25:19.

Турнірне становище: Угорщина, Чорногорія — 6, Німеччина, Іспанія, Росія, Румунія — 3.