«Колекція у колекції» та «Світлотінь» як бонус

12.12.2012
«Колекція у колекції» та «Світлотінь» як бонус

Масштабна виставка антикварних цінностей триватиме до 16 грудня.

Чотири століття тому це були фамільні цінності, тепер — цінності державні. Колекційний живопис та предмети інтер’єру великих козацьких родів Розумовських, Дараганів, Гудовичів, Кочубеїв привезли з чотирьох українських музеїв: Чернігівського обласного художнього музею імені Г. П. Галагана, Чернігівського  обласного історичного музею ім. В. В. Тарновського, Полтавського художнього музею ім. М. Ярошенка та Київського музею театрального, музичного та кіномистецтва України. Нова–стара експозиція отримала назву «Колекція у колекції», а цінність мистецьких артефактів, зібраних у стінах «Арсеналу», експерти не наважуються сформулювати, кажуть, цифри захмарні.

Родзинка цьогорічного, 5–го Великого антикварного салону — чи не найповніша колекція портретного живопису Лівобережної України. Знані козацько–старшинні роди та споріднені з ними вельможні українські родини, що сформувались протягом ХVII—XIX століть, тут зібрані у всій красі. Також відвідувачі мають змогу побачити картини, що їх тримали у власному маєткові українські вельможі. Київський музей театрального, музичного та кіномистецтва вперше поза власними стінами представив перлину власної колекції — сокиринський вертеп. Твори українського митця Олекси Новаківського, що творив у європейській манері імпресіонізму, приїхали зi Словаччини. Значна частка колекції майстра пензля середини ХХ ст. наразі розійшлася до приватних колекцій у Чехію, Польщу, США, Австралію та Канаду. Основний творчий спадок художника зберігається у Львові.

Окрім живопису, в «Арсеналі» також представлений мультимедійний проект — відеоінсталяція, присвячена пам’яті визначного поета та кінематографіста Миколи Вінграновськогого під назвою «Світлотінь». Музика, поезія, автентичні предмети та екрани–проекції покликані відтворити антураж iз фільму «Повість минулих літ» Олександра Довженка, де Вінграновський зіграв головну роль.