Свято для всієї Європи

12.12.2012
Свято для всієї Європи

Як би сильно УЄФА не розсипалася в компліментах Україні та Польщі за чудово організований чемпіонат Європи, однак великі проблеми в підготовчий період, які кілька разів змушували всерйоз порушувати питання про альтернативного господаря Євро–2012, очевидно, залишили неприємний осад. Тож майже одразу після завершення цьогорічного ЧЄ президент Європейської футбольної асоціації Мішель Платіні висунув, здавалося б, абсурдну ідею. Задля унеможливлення зриву майбутніх єврофорумів він запропонував проводити чемпіонати континенту не в одній–двох країнах, а залучати до цього ледь не півтора десятка країн.

Можливо, років десять тому з такої ідеї Платіні посміялися б, та й забули. Однак тепер, коли вся Європа потерпає через фінансову кризу, пропозиції щодо суттєвої економії знаходять підтримку. Знайшла й ця.

«Той факт, що кількість учасників фінальної стадії Євро зросте з 16 до 24, накладає додаткове навантаження на організаторів. Для багатьох держав проведення подібного турніру стане проблематичним, адже вимоги постійно зростають», — зауважив генеральний секретар УЄФА Джанні Інфантіно. (Нагадаємо, збільшення кількості учасників Євро до 24 — також ідея Платіні.)

Відтак минулого тижня виконком УЄФА переважною більшістю голосів підтримав ідею «децентралізації» чемпіонатів Європи. Тож 2020 року, коли виповниться 60 років від першого чемпіонату континенту, до футбольного Євро готуватиметься майже весь Старий світ. Платіні говорить про 12–13 приймаючих міст.

«Дати декільком країнам шанс на свою часточку Євро — прекрасна ідея», — каже генсек Інфантіно. Погоджується з колегою й член виконкому УЄФА Григорій Суркіс. «На мій погляд, виконком ухвалив історичне рішення, затвердивши ідею проведення чемпіонату Європи–2020 під лозунгом «Євро для всієї Європи», — сказав почесний президент ФФУ в інтерв’ю виданню «Спорт–експрес в Україні» після повернення з Ньона.

Тепер УЄФА належить відпрацювати процедуру відбору міст–кандидатів, які викажуть бажання прийняти матчі Євро. Чітко окреслений план майбутнього проекту має бути обговорений навесні наступного року. Водночас, як уточнив Суркіс, уже точно відомо, що одну країну зможе представляти лише одне приймаюче місто, і лише те, що має футбольну арену більш як на 50 тисяч глядачів. Таким чином УЄФА прагне збільшити відвідуваність матчів ЧЄ і, відповідно, прибутки з продажу квитків.

Відтак можливий ва­ріант, коли через вісім років матчі чемпіонату Європи знову пройдуть у Києві на НСК «Олімпійський» або на «Донбас–арені» в Донецьку. «ФФУ вестиме перемовини з керівництвом держави, щоб Україна подала заявку на прийом матчів Євро–2020», — сказав Григорій Суркіс.

Джанні Інфантіно зазначає, що нова схема проведення чемпіонатів Європи дозволить провести матчі континентального форуму в тих країнах, які за старого регламенту не мали б шансів отримати свято футболу. При цьому, зазначає Суркіс, уже не йтиметься про заявки, які лише передбачають будівництво стадіонів «під Євро» — УЄФА буде затверджувати приймаючі міста вже з готовими аренами належного рівня.

До речі, ще за старою схемою подавали або предметно планували заявки на проведення Євро–2020 Туреччина; Грузія й Азербайджан; Шотландія, Ірландія та Уельс.

Григорій ХАТА

 

ПРОЖЕКТ
УЄФА чекає пропозицій щодо чемпіонату СНД

Союз європейських футбольних асоціацій готовий до обговорення ідеї створення чемпіонату СНД. Щоправда, як відзначив генсек УЄФА Джанні Інфантіно, з такими пропозиціями до них наразі ніхто не звертався. «Наднаціональні ліги заборонені, поки вони не дозволені. Хоча існують подібні приклади в скандинавських і балтійських країнах. Також є тестовий турнір, який ми почали в жіночих лігах Бельгії та Нідерландів. Головною складністю таких турнірів є квоти на участь у єврокубкових турнірах», — пояснив єврофункціонер.