Пісня для Шевчука

12.12.2012
Пісня для Шевчука

Михайло Шевчук на останньому рубежі не раз рятував українську «молодіжку» від гола. Фото з сайту IIHF.

Хокейний бум, який накрив Донецьк, дозволив столиці Донбасу вдруге поспіль прийняти молодіжний чемпіонат світу. Йдеться про нижчі ліги — відповідно до нинішнього класу збірної України. Рік тому в стінах реконструйованого палацу спорту «Дружба» наша «молодіжка» виграла турнір у дивізіоні ІІ, а починаючи з понеділка веде боротьбу в дивізіоні IB. І хоча офіційних заяв про обов’язковість виграшу єдиної путівки до класу IA (наступного після еліти) ніхто не робив, виступ на очах своїх уболівальників завжди передбачає сподівання на максимальний результат.

Як відзначив перед стартом наставник нашої команди Олександр Годинюк, у кожному матчі його хлопці гратимуть на перемогу. І хоча до Донецька приїхали далеко не найсильніші збірні планети, для українських хокеїстів і Казахстан, і Італія, й Велика Британія, й Польща є складними суперниками.

На думку експертів, казахи — головні претенденти на перемогу в турнірі. Щоправда, вже в першому матчі вони зазнали поразки від поляків — 3:6. Водночас наші хлопці почали з важкої перемоги над збірною Британії, схиливши шальки терезів на свою користь лише в серії штрафних кидків. Відзначимо, що минулого року британці грали у вищому за рейтингом дивізіоні й не проти повернутися до класу ІА знову.

Останній матч понеділка виявився бідним на голи й проходив із перемінним успіхом — ініціативою володіла то одна, то друга команда, але на висоті були голкіпери. Попри те, що суперники часто кидали по воротах (за цим показником невелика перевага у господарів — 35:31), Ендрю Бруммітт та Михайло Шевчук із львівського ХК «Леви» упродовж 65 хвилин пропустили лише по одній шайбі.

До слова, автор єдиного гола української збірної в ігровий час — 18–річний Максим Мартишко з «Донбасу–2», один із лідерів нашої «молодіжки» — в дорослому хокеї «прославився» завдяки безпрецедентній 20–матчевій дис­кваліфікації за удар судді ключкою в матчі донеччан із харківським «Динамо». Як видно, на збірну штраф ПФЛ не поширюється.

Хай там як, визначати переможця поєдинку довелося за допомогою булітів. Українці завдячують воротареві Шевчуку, який не дозволив суперникам закинути бодай одну шайбу.

 

ТАБЛО

Молодіжний чемпіонат світу (Донецьк). Дивізіон IB. 1–й тур. Україна — В. Британія — 2:1 Б (0:0, 1:1, 0:0, 0:0; Мартишко, 24 — Конноллі, 27; вирішальний буліт — Захаров), Польща — Казахстан — 6:3, Італія — Хорватія — 3:0.

Становище команд: Польща, Італія — 3, Україна — 2, В. Британія — 1, Казахстан, Хорватія — 0.