Весна на донецькій вулиці

07.12.2012
Весна на донецькій вулиці

За це падіння Генріха Мхітаряна арбітр зі Швеції пенальті не дав, а покарав артистичного вірменина «гірчичником». (УНІАН.)

Удруге за три останні сезони донецький «Шахтар» гратиме в «плей–оф» Ліги чемпіонів. Навесні 2011–го «гірники» дійшли до чвертьфіналу Суперліги, де поступилися майбутньому переможцеві розіграшу — «Барселоні». Проте цього разу зустріч з однією з найсильніших команд світу може трапитися вже в 1/8 фіналу. «Не хотілося б одразу грати з «Барсою», — виказав свої побажання на майбутнє півзахисник донеччан Тарас Степаненко. Але чемпіони України самі ускладнили собі життя, посівши у своїй групі другу сходинку. Тепер під час жеребкування «плей–оф», яке відбудеться 20 грудня, «гірники» перебуватимуть у статусі несіяних і матимуть рівні шанси на зустріч як з «Барселоною», так і з переможцями інших шести груп. Єдина команда, з якою точно не перетнуться підопічні Мірчі Луческу, — це «Ювентус». Підопічні Антоніо Конте вийшли переможцями з непростого квартету, залишивши за спиною «Шахтар» та відправивши в Лігу Європи «Челсі». За регламентом УЄФА «Юве» не може в 1/8 фіналу зустрітися з колишніми одногрупниками.

Для «Шахтаря» турнірна ситуація в групі могла скластися зовсім інакше, якби вони на «Донбас–арені» позавчора ввечері не програли останній поєдинок групового раунду. Будь–який інший результат протистояння зі «Старою синьйорою» залишав на вершині «пульки» донеччан, але, як відзначив після гри Луческу, його підопічні, достроково забронювавши місце в «плей–оф» Суперліги, «не склали іспит професору». «Хто більше хотів, той і переміг», — зауважив румунський спеціаліст.

Ну, власне, йому видніше. Зрештою, куди престижніше прийняти на «Донбас–арені» «Баварію» чи «Манчестер юнайтед», ніж грати з «Галатасараєм» чи «Валенсією». Щоправда, це лише здогадки. А правда в тому, що чемпіон України, якого багато хто називав найсильнішою командою групи Е, не підібрав ключів до володінь Джанлуїджі Буффона. Хоча дуже старалися. Зокрема Марко Девич, котрий з’явився на полі замість Едуардо одразу по перерві.

Цікаво, що «Шахтар» уперше в календарному році не зміг розпечатати ворота своїх опонентів на домашній арені. І хоча автором єдиного м’яча в матчі став таки гравець місцевої команди, радість від автогола Олександра Кучера отримали лише туринські футболісти. Хоча варто відзначити, що Стефан Ліхштайнер в ході голевої комбінації «Юве» перебував у офсайді. І логічними виглядали скарги Мірчи Луческу на відсутність на вістрі атаки Луїса Адріано, дискваліфікованого за порушення правил «фейр–плей» у попередній грі проти «Нордшелланда».

Хай там що, а італійський чемпіон виглядав більш організованою командою й цілком заслужив перемогу в Донецьку. Із радості керманича «Старої синьйори» Антоніо Конте, який стежив за матчем із ВІП–ложі, можна було зрозуміти цінність цього здобутку. У разі нічиєї, яка з турнірної точки зору також влаштовувала обидві команди (тільки міняла їх місцями в таблиці), на адресу і донецького, і туринського клубів обов’язково посипалися б звинувачення у спланованій акції із «виживання» «Челсі» з Ліги чемпіонів. Проте вони були абсолютно непотрібні ні «Юве», який уже пережив суворе покарання за нечесну гру в серії А, ні Конте, котрий досі відбуває дискваліфікацію за аналогічною справою. Ні, звісно, «Шахтарю», котрий «відзначився» у грі з «Нордшелландом».

До речі, перший матч «плей–оф» пропустить ключовий захисник «Шахти» Олександр Кучер, який позавчора отримав непотрібну жовту картку.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 6–й тур (матчі середи)

Група Е. «Челсі» (Англія) — «Нордшелланд» (Данія) — 6:1 (Д. Луїс, 38 (пен.); Ф. Торрес, 45, 56; Кехілл, 51; Х. Мата, 63; Оскар, 71 —Джон, 46; нереалізоване пенальті: Азар, 35 — Стокхольм, 32).

«Шахтар» (Україна) — «Ювентус» (Італія) — 0:1

Гол: Кучер, 56 (у свої ворота)

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кучер, Ракицький, Рац, Степаненко, Фернандіньйо, Вілліан, Мхітарян, А. Тейшейра (Ілсіньйо, 65), Едуардо (Девич, 46)

«Ювентус»: Буффон, К’єлліні, Барцальї, Бонуччі, Ліхштайнер, Погба, Пірло, Асамоа, Відаль, Вучинич (Матрі, 88), Джовінко (Джаккеріні, 90+2)

Попередження: Степаненко, 20; Едуардо, 30; Кучер, 40; Мхітарян, 71 — Відаль, 8; К’єлліні, 87

Суддя: Ерікссон (Швеція)

Донецьк. «Донбас–Арена», 48 000 глядачів

Підсумкова таблиця:

В Н П М О

1. «Ювентус» 3 3 0 12–4 12

2. «Шахтар» 3 1 2 12–8 10

3. «Челсі» 3 1 2 16–10 10

4. «Нордшелланд» 0 1 5 4–22 1

Група F. «Лілль» (Франція) — «Валенсія» (Іспанія) — 0:1 (Жонас, 36 (пен.)), «Баварія» (Німеччина) — БАТЕ (Білорусь) — 4:1 (Гомес, 22; Мюллер, 54; Шачирі, 66; Алаба, 83 — Філіпенко, 89; вилучення: Д. Боатенг, 51 «Бав», Тимощук «Бав» провів увесь матч ).

Турнірне становище: «Баварія», «Валенсія» — 13, БАТЕ — 6, «Лілль» — 3.

Група G. «Селтік» (Шотландія) — «Спартак» (М, Росія) — 2:1 (Хупер, 21; Коммонс, 81 (пен.) — Арі, 39; вилучення: Чельстрем, 88 («Сп»)), «Барселона» (Іспанія) — «Бенфіка» (Португалія) — 0:0.

Турнірне становище: «Барселона» — 13, «Селтік» — 10, «Бенфіка» — 8, «Спартак» — 3.

Група H. «Манчестер юн.» (Англія) — «ЧФР Клуж» (Румунія) — 0:1 (Алберто, 56), «Брага» (Португалія) — «Галатасарай» (Туреччина) — 1:2 (Моссоро, 32 — Їлмаз, 58, 78).

Турнірне становище: «МЮ» — 12, «Галатасарай», «ЧФР Клуж — 10, «Брага» — 3.

 

ПРЯМА МОВА

Мірча Луческу,

головний тренер «Шахтаря»:

— Нас влаштовував нічийний результат, натомість «Ювентус» хотів виграти. Ми діяли добре, але суперник виглядав більш агресивно та рішучіше. Ми були по–різному мотивовані. Я намагався переконати гравців, наскільки це було можливо, але нічого не вийшло.

Анджело Алессіо,

тренер «Ювентуса»:

— Ми досягли своєї мети — вийшли в «плей–оф» Ліги чемпіонів, попри відсутність на тренерській лаві Антоніо Конте. Ми провели чудовий матч і заслужено в ньому перемогли.

 

ГРАДАЦІЯ

Одразу в трьох із восьми груп Ліги чемпіонів подальшу долю команд, що набрали рівну кількість очок, визначав додатковий показник. Завдяки кращим результатам в очних протистояннях «Баварія» у боротьбі випередила «Валенсію». Тоді як «Шахтар» та «Галатасарай», обігнавши, відповідно, «Челсі» та «Клуж», відправили їх у Лігу Європи.

Під час жеребкування 1/16 фіналу другого за рангом євротурніру англійська та румунська команди матимуть статус сіяних, так само як ще двоє невдах ЛЧ — «Бенфіка» та «Олімпіакос». А от «Зеніт», БАТЕ, «Аякс» та київське «Динамо», що фінішували у своїх квартетах ЛЧ третіми, потраплять до «несіяного» кошика і, як результат, можуть вийти на «Дніпро» чи «Металіст», які достроково забезпечили собі більш вигідну позицію на жеребкуванні.

Учасники «плей–оф» Ліги чемпіонів–2012/2013

Сіяні під час жеребкування (переможці груп): «Парі Сен–Жермен», «Шальке», «Малага», «Боруссія» (Д), «Ювентус», «Баварія», «Барселона», «Манчестер юнайтед».

Несіяні (команди, що посіли другі місця): «Порту», «Арсенал», «Мілан», «Реал», «Шахтар», «Валенсія», «Селтік», «Галатасарай».