Природний дует

06.12.2012
Природний дует

Болгарський суддя Станіслав Тодоров на 10–й хвилині забрав команди із засніженого поля. (Рейтер.)

Так розпорядилася спортивна доля, що із восьми вівторкових матчів заключного туру групового етапу Суперліги лише один — між одноклубниками із Києва та Загреба — не мав абсолютно ніякого турнірного значення. Якщо в решті поєдинків суперники боролися за перемогу в групі або за путівку в Лігу Європи, то динамівці України та Хорватії боролися... передусім зі сніговою стихією.

Тренери таки відшукали мотивацію для своїх підопічних, аби матч на «Максимірі» не перетворився на «відбування номера». Як відзначив Олексій Михайличенко, який усе ще керує киянами в гостьових матчах, для «біло–синіх» важливо бути сіяними в Лізі Європи, тож у Загребі його команді потрібна була лише перемога. Водночас у очільника хорватського чемпіона Крунослава Юрчича був інший інтерес. За тиждень до того він замінив на тренерському містку відставленого Анте Чачича й будь–що хотів виправити жахливу статистику попередника в Лізі чемпіонів. Загребське «Динамо» ризикувало потрапити до трійки найгірших клубів турніру за всі роки, які закінчили груповий раунд із нулями у графах «забиті голи» та «набрані очки». «Ми всі дуже хочемо перервати цю сумну традицію», — казав Юрчич.

На допомогу господарям прийшло небо. За кілька хвилин до початку поєдинку над майже порожнім «Максиміром» почався рясний снігопад, який через десять хвилин зробив невидимою розмітку на полі. Болгарський арбітр Станіслав Тодоров забрав команди до роздягальні, і стюарди 20 хвилин розчищали сніг на лініях та перефарбовували їх у червоний колір. А от на якість газону вони вплинути ніяк не могли. Небажані опади перетворили поле на болото, де, як зауважив Михайличенко, демонструвати змістовний футбол було просто нереально. На перший план вийшов характер. Голи ж виявилися випадковими. Андрій Ярмоленко поцілив під поперечину з–за меж штрафного майданчика зльоту, як у пляжному футболі. А Іван Крстанович заробив і реалізував пенальті вже після офіційного завершення компенсованого часу. Максимові Ковалю фолити далеко, збоку, від воріт було зов­сім не обов’язково.

«Дуже шкода, що випустили перемогу, коли вона була дуже близько. Можна сказати, самі допомогли суперникові забити м’яч», — визнав Михайличенко.

«Ми всі чекали першого гола й очка в Лізі чемпіонів, і ось нарешті були винагороджені. Гравці віддали на полі усі сили, щоб зламати неприємну традицію», — підсумував Крунослав Юрчич. Його підопічні раділи й «історичному» забитому м’ячу, і підсумку матчу так, наче виграли Лігу чемпіонів...

А ІНШІ ЯК?

Разом із київським «Динамо» до Ліги Європи пройшов і чемпіон Росії — «Зеніт». Пітерці лише в останній момент вибороли квитки на весняний потяг до другого за рейтингом євротурніру. В останньому турі, ведучи заочну боротьбу з «Андерлехтом», команда Лучано Спалетті досягла кращого результату, ніж бельгійці. Росіяни виграли в «Мілана», який виставив напіврезервний склад, тоді як чемпіон Бельгії зіграв унічию з «Малагою». Варто відзначити, що успіх на «Сан–Сіро» став першою виїзною міжнародною перемогою для «Зеніта» під керівництвом Лучано Спалетті.

Дебютант ЛЧ — «Малага» — одразу пройшла у «плей–оф» без єдиної поразки в групі. Двісті фанатів брюссельського «Андерлехта» влаштували в Андалусії безлад. У сутичках отримали ножові поранення двоє іспанських поліцейських. Гості й під час матчу кидали різні предмети у вболівальників «Малаги» на сусідній трибуні. Затримано чотирьох хуліганів.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 6–й тур

(матчі вівторка)

 

Група А. «ПСЖ» (Франція) — «Порту» (Португалія) — 2:1 (Т. Сильва, 29; Лавессі, 61 — Мартінес, 33).

«Динамо» (Зг, Хорватія) — «Динамо» (К, Україна) — 1:1

Голи: Крстанович, 90+5 (пен.) — Ярмоленко, 45

Загреб: Келава, Врсалько, Віда, Шимунич, Ібаньєс, Адемі, Ковачич, Брозович (Піварич, 71), Саммір, Чоп (Крстанович, 60), Бечирай

Київ: Коваль, Бетао, Вукоєвич, Михалик, Тайво, Гармаш, Велозу, Ярмоленко, Аруна (Богданов, 90+1), Дуду (Мехмеді, 83), Ідейє (Рубен, 76)

Попередження: Віда, 11; Брозович, 47; Крстанович, 90+5 — Дуду, 65; Ярмоленко, 90+4

Суддя: Тодоров (Болгарія)

Загреб. Стадіон «Максимір». 3 500 глядачів

Турнірне становище:

В Н П М О

1. «ПСЖ» 5 0 1 14–3 15

2. «Порту» 4 1 1 10–4 13

3. «Динамо» (К) 1 2 3 6–10 5

4. «Динамо» (Зг) 0 1 5 1–14 1

 

Група В. «Олімпіакос» (Греція) — «Арсенал» (Англія) — 2:1 (Маніатіс, 64; Мітроглу, 73 — Росицьки, 38), «Монпельє» (Франція) — «Шальке» (Німеччина) — 1:1 (Еррера, 59 —Хеведес, 56).

Турнірне становище: «Шальке» — 12, «Арсенал» — 10, «Олімпіакос» — 9, «Монпельє» — 2.

Група С. «Малага» (Іспанія) — «Андерлехт» (Бельгія) — 2:2 (Дуда, 45, 61 — Йованович, 50; Мбокані, 89; українця Олександра Яковенка в заявці гостей не було), «Мілан» (Італія) — «Зеніт» (Росія) — 0:1 (Данні, 35).

Турнірне становище: «Малага» — 12, «Мілан» — 8, «Зеніт» — 7, «Андерлехт» — 5.

Група D. «Боруссія» (Д, Німеччина) — «Манчестер Сіті» (Англія) — 1:0 (Шибер, 57), «Реал» (Іспанія) — «Аякс» (Голландія) — 4:1 (К. Роналдо, 13; Кальєхон, 28, 88; Кака, 49 — Буррігтер, 59).

Турнірне становище: «Боруссія» (Д) — 14, «Реал» — 11, «Аякс» — 4, «Ман. Сіті» — 3.