Зима. Деревопад

05.12.2012
Зима. Деревопад

302 знеструмлених населених пункти i 112 ДТП, якi забрали життя 17 людей, — такий підсумок першої зимової негоди. В епіцентр шквального вітру, який валив дерева, обриваючи лінії електропередач, потрапили міста і села 14 областей, з яких найбiльше постраждали Херсонщина, Київщина, Дніпропетровська і Полтавська області. Негода так розійшлася, що бійцям МНС навiть довелося допомагати водіям, чиї автiвки застрягли у заметах. За повiдомленнями прес–служби Міністерства з надзвичайних ситуацій, рятувальники надали допомогу більш як півсотні автомобілістів на Житомирщині, Київщині та Вінниччині.

А ось херсонським рятувальникам довелося навіть евакуйовувати людей. Так, інформують територіальні управління МНС у Херсонській та Миколаївській областях, буревій, пориви якого досягали 35 метрів за секунду, зривав покрівлю з будинків і повалив понад двісті дерев. У центрі Миколаєва велика гілка впала на голову перехожому. Потерпілого доправили у травматологічне відділення лікарні швидкої допомоги з черепно–мозковою травмою та переломом ноги. Крім того, миколаївським рятувальникам довелося по частинах прибирати величезну тополю, яка звалилася на дах маршрутного таксі, битком набитого пасажирами.

Третє грудня можна назвати днем падаючих дерев. Так, травми серед­ньої важкості, за даними «Інтерфакса», отримали троє одеситiв. Ще четверо людей постраждали вiд «деревопаду» у Днiпропетровськiй областi. Як розповів «УМ» начальник Херсонського міськуправління з надзвичайних ситуацій Мирон Буба, дерево, що раптово повалилося, травмувало 22–річного студента, непритомного хлопця забрала «швидка».

Накоїв бiд ураган i в прибережній зоні Очаківського та Березанського районів Миколаївщини, де негода спровокувала підняття рівня води в Чорному морі, тож розташованi тут бази відпочинку зазнали підтоплення. «Заручниками» стихії опинилися відразу 45 осіб технічного персоналу. Підрозділам МНС довелося задiяти техніку високої прохідності, щоб евакуювати людей з турбаз i вiдбуксирувати підтопленi автiвки.

За попередніми оцінками фахівців МНС, стихія завдала матеріальних збитків Херсонській та Миколаївській областям на суму майже 300 тисяч гривень.

Катерина МОЦИК,
Ірина КИРПА