Осиротілий Вінні Пух

05.12.2012
Осиротілий Вінні Пух

Федір Хитрук із плюшевим Вінні Пухом. Фото з сайту vsekommentarii.com.

У Москві на 96–му році життя помер славетний радянський мультиплікатор Федір Хитрук, «батько» Вінні Пуха, лева Боніфація та ще багатьох анімаційних героїв, яких любить уже четверте покоління малюків.

Як режисер–постановник студії «Союзмультфільм» Федір Хитрук у 1970—80–х роках створив 15 анімаційних стрічок, кожна з яких ставала подією на тлі сірих радянських буднів. Перша ж його робота — «Історія одного злочину» (1962) — отримала нагороду «Золоті ворота» на фестивалі в Сан–Франциско. Далі були «Фільм, фільм, фільм!», «Топтижка», «Канікули Боніфація», три серії про Вінні Пуха (дві з них у співпраці з Борисом Заходером, автором переробленої версії казки Мілна про ведмежатко). До речі, анімаційна історія про лева Боніфація привезла три нагороди міжнародних кінофестивалів.

Цікаво, що Хитрука не спершу помітили на «Союзмультфільмі». Він пробував пробитися на цю студію на роботу, починаючи з 1932 року, і досяг мети лише за шість років!

А починав Федір Хитрук як самостійний художник–мультиплікатор у 1950–х. Він пробував привнести в радянську мультиплікацію плавний стиль діснеївського анімаційного малюнка. Тому, попри певну анахронічність подачі, ми й зараз залюбки дивимося «повнометражні», тривалістю до півгодини, мультики 1950—60–х: «Снігова Королева», «Гуси–Лебеді», «Оле Лукоє», «12 місяців», «Казка про Буратіно» та ін. Загалом Федір Савелiйович намалював близько восьми десятків мультиків. Остання його робота як художника–мультиплікатора — «Івашка і Баба–Яга».