Піонерки в жовтих футболках

05.12.2012
Піонерки в жовтих футболках

Щойно Юлія Титова забила м’яч у ворота костариканок. Фото з офіційного сайту змагань.

Рік тому, провівши в Німеччині шостий за ліком чемпіонат світу з футболу серед жінок, ФІФА радо відзвітувала про величезний інтерес до турніру, середня відвідуваність якого перевищила деякі чоловічі «мундіалі». А от похвалитися популярністю жіночого футзалу Міжнародна футбольна асоціація наразі не може. Попри те, що в понеділок у Португалії розпочався вже третій футзальний чемпіонат світу серед жінок, ФІФА ніяк не наважується надати йому офіційний статус. Чи то рівень команд, чи система відбору на турнір, чи брак уваги глядачів не дозволяє футбольним функціонерам позбавити ці змагання статусу експериментальних.

Хай там як, а португальський «мундіаль» став першим серйозним випробуванням для української жіночої збірної з міні­футболу, яка до цього часу не провела ще жодного офіційного поєдинку.

Приємно, що дебют підопічних Володимира Колока вийшов переможним. Позавчора українська команда в першому матчі групового турніру переграла Коста­Рику — 2:0. Обидва м’ячі на рахунку Юлії Титової. Вона виступає за російський клуб «Лагуна­УОР» із Пензи, як і друга нападниця — Аліна Горобець, визнана найкращою футзалісткою світу 2009 року. Цих дівчат виховав ФК «Біличанка» (смт Коцюбинське, Київська область) — безумовний лідер вітчизняного футзалу. Тож збірну складено майже всуціль із біличанок, і тренер Колок поєднав посади в клубі та національній команді.

Учора у другому поєдинку групи В наші дівчата нічого не змогли протиставити фавориткам змагань — іспанкам, поступившись із рахунком 0:2. На турнірі в місті Олівейра­де­Азамейш українкам ще належить зустрітися з командами Росії та Малайзії, після чого й визначаться учасники півфінальних матчів від нашої групи.

Як заявив наставник «синьо­жовтих», головне завдання — зіграти «цікаві та напружені матчі», які мають стати черговим кроком до проведення офіційних турнірів під егідою ФІФА. Ну а за «золото», очевидно, боротимуться представниці країн, які диктують моду й у чоловічому футзалі — Бразилії (дворазові чемпіонки світу) та Іспанії.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу з футзалу (Португалія). Жінки. Група А. 1­й тур. Іран — Венесуела — 2:1, Португалія — Японія — 5:1.

Група В. 1­й тур. Україна — Коста­Рика — 2:0 (Титова, 12, 23), Росія — Малайзія — 11:1. Матч 2­го туру. Іспанія — Україна — 2:0.