Проплачений негатив

04.12.2012

Екс–Прем’єр Юлія Тимошенко, арешт і засудження якої до семи років позбавлення волі досi обговорюють у Європі, створювала власний імідж завдяки проплаченим послугам західних журналістів. Таку інформацію розповсюдило німецьке видання Berliner Tageszeitung, опублікувавши матеріал, присвячений скандалу довкола наймання британських піарників для роботи на ВО «Батькiвщина». Причому сполучною ланкою між партією та іноземцями, послуги яких протизаконно проплачували через офшорні компанії, виступив найближчий соратник Тимошенко Григорій Немиря.

У зв’язку з цим видання аналізує літній сплеск критичних публікацій у європейській пресі про «справу Тимошенко», утиск свободи слова та інші гріхи України. Ці публікації, що завдають шкоди репутації України i містили заклики до бойкоту Чемпіонату Європи з футболу в Україні, виявилися зовсім не випадковими.

«Пiв–Європи, у тому числі Німеччина, істерично кричали про бойкот чемпіонату», — пише Berliner Tageszeitung. Видання пояснює велику кількість статей про Тимошенко прямою співпрацею між її партією та британською компанією Ridge Consulting. За інформацією газети, Ridge Consulting навіть не приховує своєї співпраці з «Батькiвщиною». «Було завдання підняти впізнаванність партії та її лідера після її звільнення Президентом у 2005 році. Результат — масштабна кампанія в друкарських та електронних ЗМІ, яка призвела до того, що Тимошенко повернулася на пост Прем’єр–міністра в 2007 році», — йдеться на офіційному сайті компанії.

Фахівець зi стратегічних комунікацій Ridge Consulting Нiл Петті підтвердив, що особисто виконував пiар–роботу для «Батькiвщини» в період до жовтня 2011 року. За iнформацiєю видання Berliner Tageszeitung, лідери «Батькiвщини» сплатили і послуги низки німецьких журналістів.

Газета відзначає, що головний герой скандалу — Григорій Немиря — поки що уникає спілкування з пресою і утримується від коментарів.