Вище «Неба»

04.12.2012
Вище «Неба»

Анастасія Петрик із сестрою Вікторією в аеропорту «Бориспіль» після повернення з дитячого «Євробачення». Фото Рейтер.

Минулий тиждень Україна завершила на мажорній ноті: з Амстердама надійшло повідомлення про перемогу в дитячому пісенному конкурсі «Євробачення» десятирічної Анастасії Петрик з Одещини. Пісня «Небо» у її виконанні не залишила шансів іншим одинадцятьом учасникам, полонивши журі та глядачів з усього континенту. Наша Настя отримала 138 балів, максимальні дванадцять їй виставили Вірменія, Бельгія, Нідерланди, Швеція, Білорусь, Молдова, Албанія... Друге місце посів колектив із Грузії Funkids (103 бали), третє — група Compass Band із Вірменії (98 балів).

Незважаючи на юний вік, Настя має величезний творчий досвід. В її активі — близько десятка пісень, перемоги в представницьких конкурсах та фестивалях («Дитяча Нова хвиля», «Молода Галичина», друге місце на «Чорноморських іграх»), дуети з відомими артистами. Так, пісня «Сніг», записана з Філіппом Кіркоровим, отримала лише схвальні відгуки критики, яка відзначала не тільки високий рівень вокалу дівчинки, а й також її проникливу та емоційну манеру виконання. А перший крок до всеєвропейського визнання Анастасія зробила завдяки шоу «Україна має талант», на якому виступала у 2010 році.

До Нідерландів Настю проводжали з почестями — Перший Національний навіть підготував святкову програму під гаслом «Європо, обирай Петрик!». Хоча суперечки з приводу самої пісні «Небо», яку Настя написала сама для цього конкурсу, не припинялися аж до її виходу на сцену. Якщо одним ця композиція подобалася, то були й такі, що ставилися до неї дещо насторожено: мовляв, написана вона в популярному, але андеграундному стилі дабстеп, який зрозуміють одиниці. Однак, як довела Настя, ці побоювання виявилися даремними. Після виступу ті ж критики почали говорити, що «Небо» зазвучало завдяки потужному джазовому вокалу дівчинки, в іншому виконанні композиція не мала б такого успіху.

В Амстердамі Настю підтримувала вся родина — тато Ігор, мама Тетяна та старша сестра Вікторія, яка також співає, і на дитячому «Євробаченні–2008» посіла друге місце. Блакитний костюм для юної співачки шила Діана Дорожкіна. Маленькій Петрик пророкували успіх уже після генеральної репетиції «Євробачення–2012», а місцева преса навіть назвала її другою Крістіною Агілерою.

Про велике сценічне майбутнє дівчинки заговорили тепер і на Батьківщині. Український продюсер Олег Чорний порівняв Настю з молодою Пугачовою, а його колега Юрій Фальоса застеріг: «Шоу–бізнес — серйозна штука, до цього потрібно бути морально підготовленим... Головне — не зламатися, а продовжувати у тому ж дусі».

На дитячому «Євробаченні» у Амстердамі Анастасію Петрик підтримував Фонд Петра Порошенка.

 

ПРЯМА МОВА

 

Ігор Петрик,

продюсер i тато:

— Ми дуже довго йшли до цiєї перемоги, врахували всi помилки, яких припустилися пiд час виступу Вiкторiї на цьому конкурсi у 2008 роцi. Зiбрали прекрасну команду i втiлили те, що хотiли втiлити, в реальнiсть. Ми не пiшли шляхом попси, яка зараз присутня скрiзь, а створили образ, що несе тепло i позитив. Усього записали шiсть фонограм, остаточний варiант — перед самiсiньким конкурсом.

 

Єгор Бенкендорф,

генеральний директор НТКУ:

— Перший Нацiональний подав заявку на проведення дитячого пiсенного «Євробачення–2013» в Українi. Наступного тижня отримаємо офiцiйну вiдповiдь. Я сподiваюся, що вiдповiдь буде позитивною. Знаю, що таку заявку подала Грузія, але ж перемогли ми.