Пристрастi перед зимовими канiкулами

04.12.2012
Пристрастi перед зимовими канiкулами

Після перемоги над «Шахтарем» «Арсенал» програв двічі поспіль. Фото Іллі ХОХЛОВА.

Думається, учора більшість футбольних людей дякували матінці–природі за те, що вона не поспішала в Україну зі снігом та морозами, а спокійно дочекалася завершення змагань у прем’єр–лізі й лише потім вступила в свої права. І хоча деякі матчі останнього туру осінньої частини першості ПЛ проходили далеко не на ідеальних полях, снігу та льодяної кірки — таких ненависних для футболістiв — на них не було.

 

Поле чи полігон?

Щоправда, на думку головного тренера донецького «Металурга» Юрія Максимова, злива, яка «накрила» столицю Донбасу, завадила його команді продемонструвати креативну гру в матчі з «Дніпром». «За такої погоди важко було щось придумати, до того ж ми мали відчутні кадрові проблеми. Тож більшу частину матчу ми були змушені грати від оборони», — пояснив обрану на поєдинок стратегію очільник «метадонів». Водночас Максимов відзначив, що повністю задоволений нічиєю з командою Хуанде Рамоса. Ще б пак, на домашній арені «металурги» змогли відібрати очки у всіх представників першої четвірки, за винятком «Шахтаря», й попри дефіцит виконавців утримують перспективну для єврокубків шосту позицію.

Якщо в Донецьку футбольний газон клубного стадіону «МД» доволі непогано впорався з атакою опадiв, то зелена галявина ужгородського «Авангарду» ближче до завершення матчу «Говерли» та «Динамо» перетворилася на звичайне колгоспне поле . Проте, навіть змагаючись із додатковим «ворогом», футболісти спромоглися забити найбільшу кількість м’ячів у турі. Авторами чотирьох із шести голів стали футболісти київського «Динамо». «Біло–сині» хоч і продовжують літати на гостьові матчі без Олега Блохіна, але вперше за останні три виїзні тури столичні футболісти здобули три очки.

Щоправда, перемога над аутсайдером турніру не дозволила динамівцям наздогнати «Дніпро», який оступився в Донецьку. Хай там як, але команда Хуанде Рамоса зберегла за собою другу позицію, на яку в нинішній вітчизняній першості претендують одразу три команди.

Двоє зайвих

У безпосередній близькості від «Динамо» перебуває «Металіст». За останні шість сезонів до команди Мирона Маркевича доволі міцно приклеївся титул «вічно третіх». Хоча на зимову перерву харків’яни пішли на незвичному для себе четвертому місці. Проте попереду у «жовто–синіх» домашні поєдинки з прямими конкурентами за «лігочемпіонське» місце, й команда Маркевича матиме хорошу нагоду ліквідувати двоочковий гандикап, який розділяє другу та четверту команду ПЛ.

Наразі ж «Металіст» без проблем розжився трьома пунктами в Запоріжжі, тим самим відправивши у відставку головного тренера «металургів» — Віталія Кварцяного. Одіозний наставник, який, очоливши найгіршу команду чемпіонату посеред сезону, так і не зміг здійснити ігрову та кадрову революцію, вирішив не продовжувати співпрацю з запоріжцями. Подейкують, що команду–антирекордсмена ПЛ за здобутими восени очками надалі може очолити екс–очільник «Севастополя» Сергій Пучков.

Хай там що, але новому очільнику запорізького «Металурга» доведеться перейматися не боротьбою за виживання в елітному дивізіоні, а готувати команду до м’якої посадки в першу лігу.

Боротьба за невиліт

А от синхронні перемоги «Карпат» та «Таврії» в останньому матчі року дозволили командам Ніколая Костова та Олега Лужного відмежуватися від зони вильоту. Власне, перемога південців над «Іллічівцем» дозволила першому чемпіону незалежної України підскочити одразу на кілька позицій. Тоді як львів’яни хоч і залишилися на 14–й сходинці, однак в новому році матимуть непогані шанси, окрім очкового доробку, покращити й турнірне становище.

У першу чергу представники міста Лева штурмуватимуть позиції фінансово зне­кровлених «Ворскли» та «Кривбасу». У Полтаві тільки й розмов, що про продаж лідерів команди — Романа Безуса та Євгена Селіна, яких, за словами керівництва клубу, ніхто в місті силою втримувати не буде. А щоб похвилюватися за долю «Кривбасу», достатньо лише згадати минулий сезон, коли криворіжці, котрих очолював Юрій Максимов, з четвертого місця скотилися в низи турнірної таблиці.

Позиції «Кривбасу» в ни­нішньому сезоні не такі міцні, як раніше, однак десятиочкова фора перед «Говерлою», здається, доволі хороший аргумент для збереження прописки у вищому світі.

Хай там як, а передноворічний настрій у очільника криворіжців Олега Тарана не найкращий. По–перше, тренера продовжує непокоїти відсутність можливості роботи на трансферному ринку. По–друге, останній матч у році його підопічні програли. І нехай криворіжці поступилися найсильнішій команді чемпіонату, на післяматчеву прес–конференцію Олег Таран прийшов злий–презлий. «Арбітри знову зламали гру», — бідкався наставник «Кривбасу».

Хоча, здається, суддівство в матчі жодним чином не визначило долю протистояння. Навіть більше, головний арбітр Ігор Жабченко вдався до доволі рідкісних дій — за друге попередження вилучив iз поля гравця «Шахтаря» Фернандіньйо. Щоправда, момент вийшов доволі спірним, адже, як засвідчили відеоповтори, другий «гірчичник» став наслідком артистизму півзахисника «Кривбасу» Младена Бартуловича, а не грубості донецького бразильця. Під час зіткнення обох футболістів судді здалося, що Ферна, як і в епізоді з першим попередженням, ударив опонента ліктем. Хоча насправді другого удару не було, а Бартулович — просто симулював. Окремі футбольні експерти навіть заявили, що така поведінка не личить футболістові елітного клубу й потребує відповідного покарання. Що ж, долю Бартуловича, з подачі телевізійників, тепер вирішуватиме контрольно–дисциплінарний комітет ФФУ, який останнім часом відзначається надмірною суворістю.

Хай там як, але окрім кидання каміння в суддівський город, хочеться й відзначити позитив у діях нашої футбольної Феміди. У матчі між «Таврією» та «Іллічівцем» харків’янин Костянтин Труханов запам’ятався неординарним вчинком. Угледівши в діях півзахисника маріупольців Віталія Федотова гру рукою, суддя вказав на «позначку», при цьому пред’явивши порушнику червону картку. Однак після консультації з помічником відмінив своє рішення, мовляв, «гри рукою не було». Підтвердили правоту суддівської бригади й відеоповтори.

Схоже, слова П’єрлуїджі Колліни, який казав, що краще виправити свою помилку, ніж нічого не робити, починають потроху діяти на наших арбітрів.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. 18–й тур

«Говерла» — «Динамо» — 2:4

Голи: Балафас, 13; Райчевич, 62 — Аруна, 14; Ідейє, 18; Дуду, 45; Ярмоленко, 72

Вилучення: Балафас, 90 — Богданов, 89

7 000 глядачів

«Кривбас» — «Шахтар» — 0:2

Голи: Мхітарян, 29; Тейшейра, 47

Вилучення: Антонов, 69 — Фернандіньйо, 51

6 250 глядачів

«Металург» (З) — «Металіст» — 1:3

Голи: Пісоцький, 34 — Едмар, 17; Шав’єр, 51; Березовчук, 62

4 500 глядачів

«Металург» (Д) — «Дніпро» — 0:0

2 700 глядачів

«Карпати» — «Ворскла» — 2:0

Голи: Худоб’як, 35; Гладкий, 72

9 200 глядачів

«Таврія» — «Іллічівець» — 1:0

Гол: Шиндер, 4

3 100 глядачів

«Волинь» — «Чорноморець» — 0:2

Голи: Бакай, 34; Сантана, 80 (пен.)

3 200 глядачів

«Арсенал» — «Зоря» — 1:0

Гол: Грицай, 73

1 200 глядачів

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Шахтар» 18 17 0 1 52–9 51

2. «Дніпро» 18 11 5 2 31–13 38

3. «Динамо» 18 12 1 5 34–15 37

4. «Металіст» 18 11 3 4 35–15 36

5. «Чорноморець» 18 9 3 6 21–19 30

6. «Металург» (Д) 18 7 5 6 24–22 26

7. «Волинь» 18 6 5 7 18–23 23

8. «Арсенал» 18 6 5 7 18–26 23

9. «Іллічівець» 18 6 4 8 20–17 22

10. «Зоря» 18 6 4 8 19–22 22

11. «Таврія» 18 6 3 9 12–21 21

12. «Кривбас» 18 6 3 9 18–29 21

13. «Ворскла» 18 5 5 8 18–22 20

14. «Карпати» 18 5 4 9 23–28 19

15. «Говерла» 18 2 5 11 18–39 11

16. «Металург» (З) 18 0 3 15 5–46 3

Бомбардири: Мхітарян («Шахтар») — 18, Ідейє («Динамо») — 13, Тейшейра («Шахтар»), Крістальдо («Металіст»), Лукас («Карпати») — 8.

 

РОЗГОЛОС

Форвард «Шахтаря» Луїс Адріано став одним із номінантів рейтингу «Антиспортсмен року». Щоправда, виграти номінацію порушник «фейр–плей» не зміг — у цьому питанні його випередив американський велогонщик Ленс Армстронг, якого, нагадаємо, звинуватили у вживанні допінгу й позбавили всіх виграних титулів на «Тур де Франс».