«Кнопкодави» забили стрілку на 12.12.12

29.11.2012
«Кнопкодави» забили стрілку на 12.12.12

Надалі — голосувати тільки за себе? Фото Юрія САПОЖНІКОВА.

Новообрані українські депутати покладаються на «магію цифр». Перше засідання Верховної Ради VII скликання вони призначили на 12.12.12 — тобто 12 грудня. Про це повідомив лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов після вчорашнього засідання робочої групи з підготовки роботи нової ВР. Раніше голова групи, нинішній спікер Володимир Литвин припускав, що новий парламент стартує не лише 12–го числа, а ще й о 12–й годині дня.

А ось із самим засіданням робочої групи знову не склалося. Як і під час першої спроби минулого тижня, вчора представники опозиції залишили зал нарад.

Члени робочої групи від партій «Батьківщина», «УДАР» та «Свобода» стоять на своєму: починати роботу треба із забезпечення особистого голосування депутатів, як того вимагає Конституція. Тим більше, що, відповідно до зміненого Регламенту, тепер навіть Голову ВР обиратимуть «кнопками». Оскільки більшість у «регіоналів» — мінімальна, є шанс провалити їхні голосування, давши по руках «кнопкодавам». Зокрема, «Свобода» готує навіть методи фізичного спротиву голосуванням «більшовиків» «за себе й за того хлопця».

А наразі, до початку сесійної роботи, опозиція у робочій групі наполягає, аби «Регіони» офіційно відмовилися від такої практики. На робочій групі вчора опозиціонери вимагали, щоб провладні фракції насамперед ознайомилися з текстом проекту постанови про персональне голосування й озвучили свої позиції з цього приводу. Зі свого боку, Литвин запропонував працювати за регламентом і одночасно знайомитися з постановою.

У підсумку робоча група перейшла до розгляду питання про дату установчого засідання ВР і таки прийняла рішення щодо цього. Але вже без 12 представників меншості, які, не домігшись свого, пішли із засідання.

«Більшовики» також постановили, що наступне засідання підготовчої групи відбудеться в понеділок. А спікер Литвин попросив фракції до понеділка розподілити своїх представників у чотири підгрупи, які займатимуться організаційними питаннями нової ВР.

Опозиціонери натомість у кулуарах повідомили, що не вважають за потрібне розглядати будь–які питання, зокрема й щодо розподілу комітетів, до моменту ухвалення постанови про персональне голосування.

 

КВАРТИРНЕ ПИТАННЯ

180 новообраних депутатів уже написали заяви на отримання казенного житла в Києві. Про це розповів чинний голова Регламентного комітету ВР, «регіонал» Володимир Макеєнко. Він констатував, що «такої великої кількості заявок не було ще ніколи» і заяви надійшли від представників усіх фракцій.