Таллінн. Українська башта

29.11.2012
Таллінн. Українська башта

Програма міжнародного кінофестивалю «Темні ночі», що більше двох тижнів тривав у столиці Естонії, містила близько 600 робіт iз 66 країн світу. Серед переможців, імена яких було оголошено позавчора, — й наша співвітчизниця Єва Нейман. Чорно–біла драма Єви Нейман «Будинок з башточкою» підкорила журі. Фільм завоював головну нагороду в програмі «ЄврАзія».

Журі зізналося пресі, що доля картини вирішувалась довго й у супроводі бурхливих дебатів. Член журі, естонський кінооператор Алар Ківіло так відгукнувся про українську стрічку: «Якщо судити про рівень фестивалю з переможця, «Будинок з башточкою» — це блискучий, світовий рівень! Якщо ж брати конкурсні картини загалом, то були й талановиті роботи, і слабкі, які мені взагалі не подобались, але ж без такого не обходиться жоден фестиваль». Уцілому ж фестивальне журі фільм Єви Нейман назвало «майстерним твором, що показує жахи війни очима невинної дитини». «Зазвичай «військові» фільми занадто натуралістично показують кровопролиття. У цій же стрічці нічого подібного не було, проблема дитини зображена надзвичайно просто та водночас дуже емоційно», — висловився пан Ківіло. Окрім основної нагороди, «Будинок з башточкою» отримав нагороду за найкращу операторську роботу.

Історія «Будинку з башточкою» розгортається навколо восьмирічного хлопчика, що повертається до рідного міста разом iз матір’ю з евакуації зимою 1944 року. Під час важкої подорожі мати помирає від тифу, і малій сироті доведеться збирати всю мужність і діставатись додому самотужки. В основу сценарію лягла одно­йменна автобіографічна книга російського прозаїка та драматурга Фрідріха Горенштейна. А в головній ролі знявся вихованець Одеського інтернату, 9–річний Дмитро Кобецкой.

На міжнародному кінофорумі цю стрічку Єви Нейман відзначають не вперше. У липні «Будинок з башточкою» отримав гран–прі на Міжнародному кінофестивалі в Карлових Варах у конкурсній програмі «Від Сходу до Заходу». У жовтні фільм побував на Лондонському кінофестивалі. Нагадаємо, картина була головним претендентом на участь у конкурсі «Найкращий іншомовний фільм» премії «Оскар» від України, але «Будинок з башточкою» поступився фільмові Михайла Іллєнка «ТойХтоПройшовКрізьВогонь». n