За 1426 днів навколо світу

29.11.2012
За 1426 днів навколо світу

Побувати в усіх державах на світі — про це мріє багато хто, але втілити цю мрію в життя спроможні одиниці. Британець Грем Х’юз — узагалі унікум: днями він завершив своє турне по всіх без винятку країнах, та ще й не вдавався до послуг авіації!

33–річний мешканець Ліверпуля зізнався в коментарі «Дейлі мейл», що спочатку не планував іти з дому аж так надовго, але зрештою його «прогулянка» затягнулася. Х’юз вирушив у дорогу 1 січня 2009 року й відтоді відвідав 201 країну — це всі 193 члени ООН (включно з Україною), а також Тайвань, Ватикан, Палестина, Косово, Західна Сахара, Шотландія, Уельс, Північна Ірландія.

Першою іноземною країною на шляху Грема був Уругвай, останньою — Південний Судан, який став незалежним уже «по ходу діла». Загалом маршрут розтягнувся на 256 тис. км і зайняв 1426 днів. Аби зафіксувати свій рекорд для Книги Гіннесса, Х’юз знімав документальний фільм.

Головним засобом пересування Грема були автомобілі, а океани він долав за допомогою кораблів, зокрема вантажних — щоб дешевше. Мандрівник каже, що витрачав на свої потреби не більше ста доларів на тиждень.

Найгірший момент у подорожі трапився два роки тому, коли Х’юз дізнався, що в Англії від раку помирає його сестра. Щоб побачити Ніколь в останні дні її життя, Грем перервав поїздку й заїхав додому. Він міг на цьому й завершити мандрівку — в активі було вже 184 країни, але Ніколь наказала братові не спинятися й рухатися далі.

Загалом у турне відбулося пребагато цікавих історій — так, Х’юз плив до Кабо–Верде на дірявому човні, був арештований у Конго й Росії, зустрічався із главою уряду Тувалу в Океанії, кілька разів рятувався від піратів, по­трапляв у зону бойових дій в Афганістані... Але при цьому, як зазначив мандрівник, він скрізь зустрічав хороших людей, котрі надавали йому допомогу.

Компанію англійцеві в дорозі складало лише... сидіння для унітазу, яке він прозвав «Люсі». А подорож, крім фіксації рекорду, мала ще й благодійний характер — Х’юз допомагає організації WaterAid, що переймається збереженням водних ресурсів.